uzun süreli frenlemelerde fren mekaniğinde ortaya çıkabilecek termik yüklenmeler nedeniyle fren etkisinde zayıflama meydana gelir, bu sebepten dolayı tekerlek freninden bağımsız bir frenleme sistemi olarak motor freni kullanılır, egzoz kanalına yerleştirilen bir kapak sayesinde egzoz çıkışının bir miktar kapatılması ile kam miline bağlı olan kapağın kam milini hareket ettirmesi ve egzoz sırasında egzoz supaplarını kısmen kapatarak freni sağlaması prensibine sahiptir.
vites küçülttükten sonra debriyaja yarım basarak yapabilirsiniz,bi süre sonra arabanın yawaşladığını hissedersiniz zaten...fren etkisi çok sert olmuyo,acil durumlarda frenle birlikte kullanıldığında frenlemeye önemli ölçüde yardımcı oluyo...
gaz kelebeği kapalı olduğu için araç benzin yakmaz.
vitesi boşa atmaktan daha fazla ekonomi yapılmış olur.
vitesteki aracın stop ettiğini her halükarda hisseder sağa çekip gereğini yaparsınız.
boşta giden aracın ise stop ettiğini, kütükleşen frenler neticesinde anlamanız büyük kazalara netice olabilr.
frenler patladığında yapılır genelde. araç 5. viteste ise 4 e alınır. 4 ten 3 e, 3 den 2 ye, 2 den 1 e alınır bu işlemler esnasında el freni hafifce yukarı çekilir ama tam olarak yukarı çekilmez. yarıya kadar çekilmelidir.
Şehirlerarası otobüs şöforlerinin direksiyonun sağ tarafındaki koldan yaptıkları hadise..Ne zaman görsem şöfore abi bende yapabilir miyim diyesim gelir.
Ani bir durumda 160 ila 180 km hızla giden bir araçta vitesi 5 ten 3 e atmakla gerçekleştirilir. Lakin ustalık gerektirir. Yoksa aracı şarampole yuvarlarsınız.