1812-1875 yılları arasında yaşamış köklü bir sosyalist, filozof ve ilk siyonistlerdendir. bonn'da aldığı felsefe eğitimini yarım bırakarak paris'e gider. paris yıllarında, karl marx'ın editörlüğünü yaptığı rheinische zeitung'un paris muhabiri olarak görev yapar ve sosyalizmle tanışır.
1860'lı yıllar, almanya'da yahudi katliamlarının en yoğun olduğu yıllardır. köklü bir yahudi ailesinden gelen, aynı zamanda talmud eğitimi de alan hess, yahudi sorunu hakkında kafa yormaya başlar. 1862 yılında yazdığı roma ve kudüs adlı kitabında, yahudilerin devlet sahibi olması gerektiğini vurgular. ancak aynı kitabında bu yahudi devletinin, 'vaad edilmiş topraklar' üzerinde kurulması gerekliliğine karşı çıkar. Bu yüzden siyonizmin laik öncüsü olarak bilinir. hess, yahudi devleti fikrini ortaya attıktan sonra, bu devletin bazı ilkeleri üzerinde de durmuştur. bu ilkeler: Ulusun toprağa sahip çıkması, tarım ve sanayi kuruluşlarında Yahudi teşebbüslerinin olması ve bunların Yahudi geleneklerin yanında sosyalizm ruhu içerisinde yapılması.
hess'in siyonist fikirleri, daha sonraki yıllarda siyonizm'e siyasal bir anlam kazandıracak olan theodor herzl tarafından da benimsenmiştir.