Öğrenilmesi durumunda, büyük Hilmi gibi selektör atarken küfürleri kodlayıp, karşı şeritten uzunları yakıp yardıra yardıra gelen magandaları daha iyi rencide etmek için kullanıla bilinir.
Telsiz frekansı üzerinden gelen cw yani mors sinyallerini decode etmek zevklidir. Ses kartınız üzerinden de yapabilirsiniz. "hamscope" programını önerebilirim.
eşinin hastalık haberi kendisine çok geç ulaştığı için son anlarına yetişememesi üzerine ressamlık kariyerini bırakarak hızlı haberleşme üzerine çalışmaya başlayan samuel morse tarafından geliştirilmiştir.
nedir ne değildir diye bakınırken, yanlışlıkla öğreniverdiğim alfabe. saçma bir şekilde aklımda kaldı ve bir kaç saat eğleneyim derken mors bilir oldum.
modern haberleşme kodlamasının temelini oluşturan alfabedir.kıyaslamak aslında biraz abes olsada bu gün bilişimde "ascii" ne ise, telgrafın aktif olarak kullanıldığı dönemlerde mors alfabesi o işi görmüştür
1843 te samuel morse tarafından kesfedilmiş bir alfabedir.
a .-
b -...
c -.-.
d -..
e .
f ..-.
g --.
h ....
i ..
j .---
k -.-
l .-..
m --
n -.
o ---
p .--.
q --.-
r .-.
s ...
t -
u ..-
v ...-
w .--
x -..-
y -.--
z --..
0 -----
1 .----
2 ..---
3 ...--
4 ....-
5 .....
6 -....
7 --...
8 ---..
9 ----.
nokta .-.-.-
virgul --..--
iki nokta ust uste ---...
soru isareti ..--..
apostorof .----.
tire -....-
parantez -.--.-
tirnak isareti .-..-.
ustten tirnak --..-.
esittir -...-
anlasilmadi ...-.
hata ........
yayinin sonu .-.-.
yayina ara vermek -.-
bekle .-...
calismanin sonu ...-.-
baslama isareti -.-.-
slash -..-.
s.o.s ... ---...
öğrenmek isteyenler şu adresi kullanabilir; http://www.learnmorsecode.com/
Mors alfabesi basitçe iki çeşit sinyalin (kısa ve uzun sinyal) farklı kombinasyonlarının harfleri, sayıları ya da noktalama işaretlerini oluşturduğu bir haberleşme dilidir. Genellikle elektrik ya da radyo sinyali kullanılarak uzak bir noktaya yazılı bir metnin ulaştırılmasında kullanılır.
Kısa ve uzun sinyallerin dışında aralardaki sessizlikler de anlam taşımaktadır. Kısa aralık harfler arasında, orta uzunlukta aralık kelimeler arasında ve uzun aralıklar ise cümleleri birbirinden ayırmakta kullanılır.