beyindeki bilmem ne lobunun bilmem ne etkisinin bilmem ne tesiri dolayısyla geldiğine inandığım istek halidir.
ne zaman canımızı sıkacak bir durum başımıza geldiğinde, çaresiz kaldığımızda uyumak isteriz.
acaba bir nevi beynin kendi kendini kısmen resetlemesi midir bilinmez.
bu sorunun cevabını bilim adamlarına bırakmak lazım. *
bunalıma girildiği dönemlerde insanın tek isteiği budur. uyku yarı ölmektir derler ya öyle bir şey olsa gerek. tüm dertlerden kendini bertaraf etme isteği, uyuynca (ölünce) dertlerin biteceği umudu, kurtulma çabası...
zaman her şeyin ilacıdır derler ya oradaki zamanı kazanma/geçirme uğraşıdır.
gerçek hayatın acılı tadından, hayaller aleminin rahatına kovuşma istediğidir.
işte kötü bir gün, evde anne-babayla tartışma sonrasınra telefonda sevgiliyle dalaşma, sonuç yatak ve uyumak.
bazen zaman geçirmek için bazen de yaşanan acılardan uzaklaşmanın yolu olarak kulanılan bir savunma meknizmasıdır. yaşanan çatışmalarla başedebilme yolunu bulmayanlara en az hasarla atlatma imkanı verdiği için yadırganmamalıdır.
uyuyunca dopamin salgılandığında, mutsuzluğu gidermenin en kolay yoludur. fakat o mutsuzluğa sebep olan neden her neyse, kafa onla meşgulken nasıl uyunur onu da anlamam.
moral bozulunca beliren her şeyi yeme isteğinden daha az zararlıdır. en azından bünyede kilo alıp enlemesine genişlemek gibi gözle görülebilen ve bir süreliğine kalıcı olan hasarlar bırakmaz.
Bilimsel olarak kanıtlanmış gerçektir. Beyin insanın kişisel psikoloğudur. Uyku esnasında beyin yaşanmış kötü olayları sorgular; çözebildiği kadarını çözer. Uyandığınızda yaşamayı reddettiğiniz sorunu kabullenmiş olursunuz. Daha kolay çözebilir hale gelirsiniz.
uyuyup uyanınca moral bozukluğu yaratan şeyin etkisinden kurtulunacağına olan inaçtır. genellikle doğrudur da bu. uyandıktan sonra insan başka şeyler düşünür sıklıkla.