"kanunların ruhu üzerine" adlı çalışması sosyolojik açıdan önemlidir.
Coğrafi deterministtir. Iklim, coğrafya ve dinin toplum üzerine etkisini araştırmıştır. Bazi insan huylarını doğrudan iklimle açıklar. işte soğuk ülkelerde zevke düşkünlük az, sıcak ülkelerde fazla. bi opera aynı müzikleri çaldığı halde sıcak ve soğuk ülkede insan üzerinde etkisinin farklı olduğunu belirtmiş falan...
Bir de üc hükümet tipi belirtir; "cumhuriyet, monarşi, istibarat".
Despotizmi anlatırken Çin, iran ve Osmanlı devletlerini örnek gösteren Fransız düşünürdür. aşağı yukarı 300 yıldır bu ülke halkları tarafından haksız çıkacağı gün beklenmektedir.
yaygın kanının aksine, kuvvetler ayrılığını vurgulamamış; daha çok soylu ve aristokrat sınıfın yargıya dair meselelerde, yine soylu ve aristokratlar tarafından sorgulanmasını istemiş, krala bağlı kimseler tarafından yargılanırsa yasama/yürütme ile yargının iç içe geçeceğini ve zulüm ortaya çıkacağını belirtmiştir.
derdi soyluların soylular tarafından yargılanmasıdır, kuvvetleri ayırmak değildir. ama yazdıkları öyle de değerlendirilebildiğinden, genellikle kuvvetler ayrılığının ilk kuramcılarından sayılır.
kuvvetleri en kral ayıran adam için: (bkz: james madison)
cemil meriç e göre doğu yu anaokul bebesi kadar tanıyan, bize de büyük politik düşünür diye yutturulan siyasi hayvan. türkler hakkında dedikleri hele...
zavallı bir düşünür. cemil meriç'in ''bu ülke'' adlı eserinde de belirttiği gibi bu şaşkın toprak ağasının hakkımzdaki türrehatı şöyledir ; '' türkler dünyanın en çirkin insanları idi. karıları da kendileri gibi kaknemdi. rum dilberlerini görünce akılları başlarından gitti. başladılar kız kaçırmaya. zaten ezelden beri hayduttular.''v.s.''"türkler eşek olacak öbür dünyada. yahudileri sırtlarında cehenneme taşıyacaklar. bütün kavimlerin en cahili... türkiye'de tebanın servetine, hayatına, haysiyetine kimse aldırış etmez. anlaşmazlıklar çabucak karara bağlanır. şöyle ki: paşa davacıları dinler, sonra falakaya yatırır herifleri, bir âlâ döver ve böylece davayı neticelendirir."
(D:1689 - Ö:1755) Devlet idaresinde "Kuvvetler ayrılığı prensibi"ni ilk defa ortaya koyan Fransız politikacı. iran mektupları, Romalıların yükselmesi ve çöküşü, Kanunların ruhu adlı eserleriyle ünlüdür.