bunun yasaklanması lazım. çok fazla yaş grubuna berbat zararları olan bir şey. resmen hile yapmayı yasal hale getirmişler insan sağlığına zarar verip neymiş çok yedirecekmiş. ülke yol geçen hanı her türlü 3 kağıtçıya dolandırıcıya sahtekara her şey serbest. neymiş dini hassasiyetleri olanlar yönetiyormuş. sizin o hassas yerlerinizin var ya ta ...... ...... im.
yasaklanması gerekirken birçok üründe vardır. bir ürünü yedikten sonra dilinizin üzerinde uzun süre yapışıp kalan o tat.
epilepsiye yatkınsanız tetikler.
obezite dehb özellikle çocuklarda dikkat dağınıklığı ve hiperaktiviteyi tetikler. otizm ve sinir sistemi için toksik maddedir.
çocuğunuza yemesi için cips verdiniz ha zehir.
Özellikle Çin ve Japon mutfaklarında lezzet arttırıcı olarak kullanılan MSG – Monosodyum Glutamat (E621) artık Türk mutfağında da sıklıkla kullanılıyor. Uzmanlar Türk mutfaklarında da sıklıkla kullanılan “Monosodyum glutamat”ın pek çok zararı olduğunu söylüyor. Oluşan zararlı reaksiyonlar nedeniyle özellikle çocukların etkilendiği söyleyen uzmanlar, bu lezzet arttırıcının, “alzheimer’dan parkinson’a göz hasarından çocuklarda büyüme hormonunun baskılanmasına” kadar pek çok rahatsızlığa neden olduğunu bildiriyor. MSG’nin reaksiyonlarına “Çin Restoranı Sendromu” da deniyor.
içeren besinler;
Hemen hemen tüm cipslerde,
Bazı katı ve ekmek üstü yağlarda,
Et sularında,
Hazır çorbalarda,
Hazır soslarda,
Tatlı-tuzlu hazır ürünlerin bazılarında…
Zararları;
Nörotiksin bir madde olan MSG, sinir hücrelerine zarar veriyor.
Sebep olduğu hastalıklar ise, merkezi sinir sistemi tahribatına bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları ve Sara (epilepsi),
Retinal dejenerasyonu (göz retina tabakası hasarı),
Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, Obezite,
Büyüme hormonunun baskılanması,
Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet gelişimi,
Böbrek ve karaciğerde hasar,
Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerinde aynı etkilere maruz kalmasına neden oluyor.
Gözlenebilir etkileri;
Baş ağrısı,
Bulantı
ishal,
Terleme,
Göğüste sıkışma,
Boyun arkasında yanma
Diğer adıyla çin tuzu ne boka katılırsa katılsın tadı güzel gelir. Bir çok zararı bulunmakla birlikte beyindeki reseptörleri bozar beyin gelişimini yavaşlatır, engeller bir gıdada monosodyum glutamat bulunuyorsa olabilecek en ucuz yenmeyecek şeyleri koyma ihtimalleri yüksektir.
Son zamanların popüler katkı maddesidir. Hemen her abur cubur da bulunur. Bağımlılık yapar. içinde bulunduğu gıdanın tadının hoşunuza gitmesini sağlar.
umami dediğimiz, japon bir bilim adamı tarafından bulunan 5. tat tomurcuğu ve duyusunun algıladığı aminoasittir. glutamat sayesinde dildeki bu özel umami tomurçukları farklı bir tat algılar. bakıldığında diğer 4 ana tat duyusunun karışımı gibi bir şeydir.
günümüzde bir çok fast food ve ambalajlı üründe bu umami tadını verebilmek için monosodyum glutamat bulunur.
adı çin tuzu diye tuz tadı alanlarınız falan var galiba. msg'nin herhangi belli bi tadı yoktur sadece konulduğu gıdanın tadına bağımlı yapar. daha doğrusu tatlı, tuzlu, ekşi, acı tat değil umami yani hoşa giden tattır.
msg çok zaralıdır. ama bu zararlar "kanıtlanamamış" denir. çünkü bu zararları kanıtlaması gereken laboratuvar büyük şirketler tarafından, gizli ya da açık olarak, finanse edilir. ve bu büyük şirketlerin çoğu msgyi kendi karları için kullanan gıda şirketleridir.
bunun zararını kendiniz bir büyük cips yiyerek görebilirsiniz.
halk arasında çin tuzu olarak bilinen kısaca msg de denilen glutamik asidin sodyum tuzu halidir. genelde hazır yiyeceklerin içine katılan katkı maddesi olup mevcut lezzetin ön plana çıkmasını sağlayan bir çeşit tozdur.
yaptığımız deneylere göre (gerçekten yaptık) yağlanmayla doğrudan bir ilişkisi yok -hatta bu konuyla ilgili bir yayın girişimi içindeyiz- ama bünyede oluşan yedikçe yeme isteğine bağlı olarak fazla gıda tüketimini tetiklediği de doğru.
yaptığınız yemeklerin ölünesi güzellikte olmasını istiyorsanız içine sevginizle birlikte bir tutam msg eklemeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır.
nestle'nin alt markası olan maggi'nin hindistan'da canını sıkan madde. bu madde dolayısıyla marka kendisini aklamak için hindistan'da büyük bir mücadeleye girip mücadeleyi kazanmışlardır.