kısaca msg jApon sentezlemesi olup dünya savaşı sırasında bulundu.
msg yani monosodyum glutamat balık konservelerinin içinde kokuşmuşluğu gidermek için bozuk etlerin tadının düzeltilmesi için ve hazır çorbalarda kullanılır.
aroma artırıcı özelliğe sahip olup insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri tespit edilmiştir.
Hamburger ve benzeri yerlerde kullanılınılan ama daha kötüsü dönerci ve kebapçılarda da kullanılan meret. Evet daha kötüsü! içinde katkı maddesi var diye hamburger yemeyen birçok kişi, dürümcüde de aynı haltı yiyor haberi olmadan. Eğer dışarıda yemek zorunda iseniz gidin ev yemekleri yapan bir lokantaya ya da çorbacıya. Ha bulamazsanız ve hayvancılığı olmayan bir ildeyseniz (bkz: antalya) gidin bilindik burger'dan yiyin.en azından Hem karnınız doyar Hem de cırcır olmaz ya da midenizi zehirlemezsiniz.
Yapay tatlandırıcıdır . Kodu E621'dir . Bir çok sağlık kurumu bu katkı maddesini zararsız kabul ederken , Avrupa Birliği katkı maddesi olarak görmüştür .
Bir çok kişi adını ve şanını bildiğinden, artık ürünlerin "içindekiler" kısmında adı yazmayan katkı maddesi. "aroma arttırıcı" yazmayı tercih ediyorlar.
nestle'nin alt markası olan maggi'nin hindistan'da canını sıkan madde. bu madde dolayısıyla marka kendisini aklamak için hindistan'da büyük bir mücadeleye girip mücadeleyi kazanmışlardır.
halk arasında çin tuzu olarak bilinen kısaca msg de denilen glutamik asidin sodyum tuzu halidir. genelde hazır yiyeceklerin içine katılan katkı maddesi olup mevcut lezzetin ön plana çıkmasını sağlayan bir çeşit tozdur.
yaptığımız deneylere göre (gerçekten yaptık) yağlanmayla doğrudan bir ilişkisi yok -hatta bu konuyla ilgili bir yayın girişimi içindeyiz- ama bünyede oluşan yedikçe yeme isteğine bağlı olarak fazla gıda tüketimini tetiklediği de doğru.
yaptığınız yemeklerin ölünesi güzellikte olmasını istiyorsanız içine sevginizle birlikte bir tutam msg eklemeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır.
msg çok zaralıdır. ama bu zararlar "kanıtlanamamış" denir. çünkü bu zararları kanıtlaması gereken laboratuvar büyük şirketler tarafından, gizli ya da açık olarak, finanse edilir. ve bu büyük şirketlerin çoğu msgyi kendi karları için kullanan gıda şirketleridir.
bunun zararını kendiniz bir büyük cips yiyerek görebilirsiniz.
adı çin tuzu diye tuz tadı alanlarınız falan var galiba. msg'nin herhangi belli bi tadı yoktur sadece konulduğu gıdanın tadına bağımlı yapar. daha doğrusu tatlı, tuzlu, ekşi, acı tat değil umami yani hoşa giden tattır.
umami dediğimiz, japon bir bilim adamı tarafından bulunan 5. tat tomurcuğu ve duyusunun algıladığı aminoasittir. glutamat sayesinde dildeki bu özel umami tomurçukları farklı bir tat algılar. bakıldığında diğer 4 ana tat duyusunun karışımı gibi bir şeydir.
günümüzde bir çok fast food ve ambalajlı üründe bu umami tadını verebilmek için monosodyum glutamat bulunur.