monosodyum glutamat

entry64 galeri8
    1.
  1. "hazır çorbaların lezzeti nereden geliyor?" sorusunun cevabı maddedir..Bu maddenin özelliği aromayı artırmasıdır. Daha doğrusu aromanın daha keskin bir biçimde algılanmasına yol açması. Nasıl tuz yemeğe hoş bir lezzet verirse, 'mono sodyum glutamat' katılmış çorba ya da diğer yemekler de insana 'nefis' gelir. Kısaca 'MSG' denir....süt, et, domates, parmesan peyniri, mantar gibi doğal ürünlerde de bulunur. her şeyde olduğu gibi burada da 'azı karar, çoğu zarar'.durumu vardır.çok miktarda kanserojen etki yapar...
    10 ...
  2. 2.
  3. türk gıda kodeksi yönetmeliğinden;

    Kimyasal adı: Monosodyum L-glutamat monohidrat
    Kimyasal formülü: C5H8NaNO4.H2O
    Molekül ağırlığı: 187.13
    Saflık: Susuz bazda içeriği, % 99.0'dan az ve % 101.0'dan fazla olmamalıdır
    Tanımlama: Beyaz, kokusuz kristaller veya kristal şeklinde toz
    2 ...
  4. 3.
  5. L-glutamik asidin sodyum tuzudur. şeker pancarından doğrudan özütlenmek suretiyle veya şeker kamışı melasından özütlenmekle elde edilir. katıldığı gıda maddesinde gıdaya özgü tad ve aromayı artırmak amacı ile kullanılmaktadır. daha çok et, çorba, balık, kümes hayvanları, salça ve soslara katılır. meyve yada meyve suları ve tatlılarda etkisi yoktur. çocuk mamalarında kullanımı kesinlikle yasaktır.
    1 ...
  6. 4.
  7. kan şekerinde çok hızlı bir düşüş meydana getirdiğinden insanda sürekli acıkma hissi uyandıran katkıdır, bu özelliği hazır yiyecek sektöründe çok kullanılmasına sebep olmuştur, ayrıca yiyeceklerin tadlarını olağanüstü güzel göstermesi de kullanılmasında bir etkendir, gıda üreticileri yiyeceklerin içeriğinde bu maddeyi "kıvam arttırıcı" olarak kattıklarını belirtseler de kıvam arttırmakla uzaktan yakından bir alakası olmayan katkıdır. içinde bir aroma olan her tür gıda maddesinde kullanılır, özellikle soya sosunun yemeklere verdiği inanılmaz tadın en büyük etkenidir.
    1 ...
  8. 5.
  9. sebep olabileceği rahatsızlıklar ALZHEiMER, PARKiNSON, HUNTiNGTON, SARA(Epilepsi), Retinal dejenerasyon (göz bozulması gibi bişey), Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, Büyüme hormonu baskılanması, Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı diyabet, Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar. ayrıca bu zımbırtı hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyormuş. bu ne demek? anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor demek. yanlız her duyduğuna inanmayan birisi olarak bir zamanlar yaptığım ufak bir araştıma bazı bilim çevrelerinin bu bahsi geçen yan etkilerin söz konusu olmadığını savunduğunu okumuşluğum da var.

    okumak, duymak ta bir yere kadar, gözümün gördüğüne inanırım. dünyanın en büyük obez ülkesi abd hazır gıdaların en çok kullanıldığı ülke. sevdiklerimizi CiPS, hazır et suları, hazır çorbalar, renkli yoğurtlar, dondurmalar, Hazır köfte harçları... gibi ürünlerden uzak tutarsak olası zararlarından korunabiliriz. bu madde zaten doğal haliyle, et, balık, domates, sebzeler ve tahıl ürünlerinde, soya, süt, patates, birçok çeşit peynirde muvcut. yok, illede ben almak istiyorum diyorsanız bunları tüketin. afiyet olsun...
    8 ...
  10. 6.
  11. 7.
  12. 8.
  13. hazır gıdalarda aromayı arttırmak daha doğrusu üründe varolan tadı belirginleştirmek için kullanılan sağlığa oldukça zararlı bir gıda katkı maddesi. sizin ürün ambalajında gördüğünüz doğala özdeş aroma yazısı o aromanın msg gibi katkı maddeleriyle kazandırıldığı anlamına gelir, tabi tüm katkı maddeleri msg gibi zararlı değildir.

    cipslerde, hazır çorbalarda, salata soslarında, bulyonlarda sıkça kullanılan bu katkı maddesinin zararlarını bilimadamları ispatlamaya ve kamuoyuna duyurmaya çalıştıkça üretici firmalar da bunların safsata olduğuna dair lobi yaparlar dolayısıyla bu madde ne tam olarak "zararlı" ne de "zararsız" olarak sınıflandırılamamıştır.

    ben laboratuarda bu maddeye dair araştırma yaptığımız zamanlardan beri çevremdekileri msg'ye karşı uyarıyorum, bu tip katkı maddelerinin olduğu gıda ürünlerini kullanmaktan kaçının diyorum ama daha anneme bile söz geçirebilmiş değilim. kendisi neredeyse içtiği suya bile "ama lezzet veriyor çocuuum" diye bulyon katacak. neyse, siz kullanmayın efendim, uzun vadede envai çeşit rahatsızlıklara davet çıkarmayın.
    8 ...
  14. 9.
  15. bu gün aldığım bir e-posta sayesinde farkında vardığım hede. şöyle zararlı böyle zararlıymış. sonra araştırdım orayı burayı...hah işte bildiğin bilgi kirliliği ile karşılaştım. ancak bir şey dikkatimi çekti, paylaşayım: zararlı diyenlerin hemen hemen ortada hiçbir güvenilir kaynağı ve delili yokken, zararsız diyenler bir sürü avrupa, abd ve uluslarası organizasyon kaynaklı delil gösteriyorlar.

    aşırı tüketimi zararlı imiş. iyi de her şeyin aşırı tüketimi zararlıdır. mesela tuz, un, şeker...en doğal haliyle bile aşırı tüketimi zararlı değil midir?
    sonuç olarak söylenmesi gereken şu: hazır ürünlerden uzak durun. bu ürünlerin içinde suni gıdalar var ve pek çoğu bağımlılık yapıyor. bir süre sonra tadı ve kullanım kolaylığı yüzünden müptelası olabiliyorsunuz. bu da aşırı tüketime neden olmaktadır...doğal beslenmeye çalışın. bildiğin baharat, az tuz kullanın vs. vs. vs...
    1 ...
  16. 10.
  17. MSG lezzet artırıcı bir eksitosin. Eksitosin, hücreleri aşırı uyarıyor. Bu da onların zarar görmesine ve ölmesine sebep oluyor. Yol açtığı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz: Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington, sara, retinal dejenerasyon. Hazır gıdaların hepsinde yaygın olarak kullanılıyor.
    2 ...
  18. 11.
  19. Japon icadıdır. tat duyusunu o kadar arttırır ki, yediğiniz şey o kadar lezzetli gelir ki doymak bilmezsiniz. Günümüzde neredeyse her paketlenmiş,işlenmiş gıda içerisinde bulunan ve satış hilesi haline gelmiş bir gıda maddesidir. Özellikle fastfood ürünlerinin tamamına yakınında bulunur ki biraz düşünecek olursanız mesela bir hamburgerin ekmeğinden, etine ketçabından mayonezine kadar herşeyinde bulunur; ondan sonra üçer beşer ye gitsin; böylece obezitenin de en önemli faktörlerinden biri olur. bu sebepten fastfood yerine ata yemeklerini yeyin diyoruz. *
    Yine obeziteye neden olan ve her gıdada bulunan diğer katkı maddeleri için :
    (bkz: Soya lesitin) özellikle çikolata ve kakaolu ürünlerinde. Bazı faydaları olsa bile erkeklerde testosteronu düşürüp östrojeni arttırdığı için şişmanlığa ve libido da düşüşe neden olur. Kadınların çikolataya bayılmasının başlıca nedenidir.
    (bkz: Maltodekstrin) (bkz: Dekstroz) cips, çikolata ve şekerli içeceklerde. (sporcular için acil ihtiyaçlarda faydalı olsada normal birinin insülin direnci açısından zararlıdır.)
    (bkz: Mısır şurubu) (bkz: glikoz) her türlü tatlı gıdada.
    (bkz: Cysteine)ürüne gevreklik kazandırır mesela cipsleri çıtır çıtır yapar.
    5 ...
  20. 12.
  21. içeriğini ticari sır bahanesiyle açıklamayan çiğ köfte üreticilerinin de kullandığı.

    elbette bu benim idiamdır. ama ispat edilebilmesi zor değildir. matık şunu söylüyor; bu etsiz çiğ köfte satılan yerlerin kapısına, insanların kuyruk olmasının başka bir izahı olamaz. bir oturuşta bir kilo etsiz çiğ köfte yiyebilecek hale başka bir şey getiremez. kesin var bu şeyden içinde. evet ben buldum, ben buldum.
    3 ...
  22. 13.
  23. 14.
  24. 15.
  25. umami tadın kaynağıdır.

    lezzet arttırıcı olarak kullanılır.
    2 ...
  26. 16.
  27. 17.
  28. sebep olduğu rahatsızlıklara çin lokantası sendromu da deniyormuş. çünkü en çok çin lokantalarında bulunmaktaymış.
    1 ...
  29. 18.
  30. birçok tadı kötü olan maddenin içerisinde yer alan ve beyini adeta kandıran katkı maddesi.

    doritosların içinde de var bundan.
    1 ...
  31. 19.
  32. cips zevkimin içine etmiş katkı maddesi aylardır ağzıma tek bir cips sürmedim sırf bu katkı maddesi yüzünden. buradan sevgili üreticilere sesleniyorum organik bitkisel cips üretin.
    3 ...
  33. 20.
  34. bokun içine katılsa, köstebek pasta gibi yedirten kimyasal.
    8 ...
  35. 21.
  36. kısaca msg olarak yazılır. ürünlerin içeriğine dikkatle bakılmalıdır.
    1 ...
  37. 22.
  38. hamburger yerken kibarcacık insanları orman kaçkınına dönüştüren kimyasaldır. tıka basa yedikten sonra bile artan açlık hissi oradan geliyor işte.
    2 ...
  39. 23.
  40. (bkz: msg)
    (bkz: e 621)
    (bkz: çin tuzu)

    yedikçe yeme isteği uyandıran, hazır gıda maddelerinde bolca bulunan, herhangi bir gıda maddesi içindeki eser miktardaki baharatı bile çok varmış gibi duyumsatan; hazır yiyecek kimyasalı.

    fazlası için buyrun;

    http://www.labmedya.com/Sizdengelenoku.aspx?haber=53
    4 ...
  41. 24.
  42. "tüket ki üretilsin!" felsefesinin medarı iftiharı buluş.

    'c5h8no4na' şeklinde formülize edilen ve gıda sektörünün daha ziyade 'msg' şeklinde tanıdığı, tüketici doyduğu halde, onun kendisini halen aç hissetmesine, yediklerinin tadının damağında kalmasına neden olan ve onu daha çok tüketmeye zorlayan kimyasal bir bileşik. insan algısında yanılsamaya neden olan bir etken madde. üreticinin, "ye!ye!ye!" nidaları eşliğinde tüketicinin ensesinde şaklattığı bir meşin kırbaç!

    "haydi! dostum, çok daha fazlasını yiyebilirsin sen! aksırana, tıksırana, çatlayana kadar ye! devlet kesesinden değil kendi kesenden ye! ye! ye! ye!"

    - bu kapitalistler var ya! bu gözlerini para bürümüş, insanlıktan çıkmış firavunlar! bizlere daha neler yedirecekler neler! bakın-görün! demedi demeyin! en maçomuz on yıl sonra elleri bilekten kıra-kıra konuşmazsa gelin bana ne derseniz deyin.
    2 ...
  43. 25.
  44. bu maddeyi şöyle anlatalım ki anlaşılsın.
    Monosodyum glutamat ilk kez et ürünleri üreten fabrikalar tarafından kullanılmıştır. Kokmuş et yıkanıp kıyma haline getirilir ve monosodyum glutamat eklenerek yoğurulursa taze etten daha lezzetli ve satışa sunulabilir et ürünleri elde edilebilir.
    Türkiye de bulgaristan göçmeni olan kişilerin et sektöründe imalatta en çok kullandıkları gıda katkı maddesidir. Ne çakaldır onlar bilmezsiniz siz.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük