halkımızın kullandığı iğrenç ifadelerden biridir. aşırı derecede ırkçıdır. bir de bu kelimeyi down sendromlu kişiler için kullanıyor bazılari ki onların ben ta amına koyayım.
özellikle bozkır ve savaş sahnelerinin görsel şölen olduğu, cengiz han' ın hayatının bir bölümünün anlatıldığı, kurguda bazı kopukluklar olmasına rağmen izleyeni sıkmadan bozkır havasına sokan, etkileyici bir sergei bodrov filmi.
batılıların yaptığı tarihi filmlerden ciddi anlamda farklı bir havası var. batılı tarih filmlerinde bir tarafı çok iyi, diğer tarafı ise iğrenç göstermek gibi bir anlatım biçimi var. fakat bu filmde her şey ortada. ne cengiz han, ne de savaştığı düşmanları çok bariz bir yöne çekilmemiş. yine yüz yıllar önce atalarımızın toplumunda kadına verilen yer ve önem ile batılı tarih filmlerinde kadınların ikinci ve üçüncü plandaki yerlerini kıyaslayınca yine bir farklılık görüyoruz. yine batı yapımlarına göre filmdeki diyaloglar kısa, net ve vurucu. bize daha yakın ve bence daha sıcak.
savaş sahneleri kısa ama fazlasıyla gerçekçi. özellikle sondaki savaş sahnesi gayet tatmin edici.
bir de cengiz han' ın çocukluğunu oynayan velet feci derecede tatlı.
velhasıl görkemli bir film. daha iyi olabilirmiş. serinin devamının daha başarılı olacağı ise kesin.
görüntü yönetmenini takdir etmek lazım fakat film genel olarak cengiz hana bir masumiyet kazandırma amacı mı güdüyor anlamadım.
gerçekte dünyaları kesen cengiz han olmuş sana aile babası. tarihi tam yansıtmasa da film olarak niteliklidir. bilhassa bozkırı bu filmden iyi anlatan, gözümüze sokan görmedim.
ikinci filmi bir türlü çekilemeyen efsane filmdir. Temuçin'i oynayan kardeş japon milletinin bireyi Tadanobu Asano yaşlanıp gidecek, börte'yi oynayan güzelleri güzeli Moğol kızı Khulan Chuluun oyunculuğu bırakacak hala ses seda yok. Sergei kardeş yap şu filmi de Temuçin'in Çengiz Kaan olmasını izleyelim, Atalarımızın at koşturduğu bozkıra olan hasretimizi bir nebze de olsa giderelim. yiğitlik, kahramanlık neymiş izleyelim.
bu arada inşallah Türklerin ve moğolların ortak atası Göktürklerle özellikle de tarihin en büyük kahramanı Kür-şad ile ilgili bir film çekeriz veya sergei bodrov çeker de izleriz.
an itibariyle izlediğim filmdir. ses ve görüntünün müthiş ancak kurgunun gayet sorunlu olduğu çok daha iyi yapılabileceğine inandığım eserdir.
ancak dış mihraklar tarafından kasıtlı olarak çekildiyse evet gayet cengiz hanın yaptıklarını mantıklı buluyorum:d
Cengizhanın aile babası olduğu sahneler bana yeşilçamı hatırlatmıştır...
baya boşlukları olan film lakin bu boşlukların olmasını mazur görmek lazım çünkü Temuçin'in o boşluklarını doldurmaya kalksak kendi başına 100 bölümlük sinema dizisi olur.
Tarihi hatalar var deniliyor. Elbette tarihi hatalar olacak Lakin şu da bilinmelidir ki 10 farklı kaynakta 10 farklı Çengiz Kağan'ın tarihi anlatılır.
Lakin filmdeki tarihi hataları "Çengiz Kağan dünyayı hamile bıraktı nasıl börte'ye Sadıkmış yav"a indirgemek akıl yoksunluğudur. Kaldı ki Çengiz Kağan'ın yüzlerce, onlarca çocuğu olduğu tezleri de Batılılar tarafından bile "çok sallamış zamanında meslektaşlarımız, propaganda uğruna ne palavralar atmışl" diye çürütülmüştür, Ha tabi içimizdeki Aşağılık kompleksine sahip cahiller bu çürütülmüş tez bile olmayan magazinel bakışa devam etmektedirler o başka mesele.
Ha bir de "ÇEngiz Kağan insan mı? hayvan o hayvan" denmesi yok mu hiçbir şey demiyorum. Oysa feth ettiği Kuzey çin imparatorluğunda hayat güllük gülistanlıktı insan hakları konusunda tavan yapmışlardı değil mi?
Çin tarihini merak eden varsa Yuanlar zamanıyla diğer çin hanedanları arasındaki farkı incelesinler kimin geleneği daha insancıl diye.
biraz mantık hataları barındırsa da izlenesi bir film.
öncelikle bozkırda tek başına bir çocuğun yıllarca tek başına yaşaması nasıl mümkün olabilir. çocukluktan 20li yaşlara gelene kadar nerelerde kaldığına dair filmde hiç bir bilgi verilmemiş.
halkının başına geçene kadar yalnız veya tutsak olan bir adamın çok iyi kılıç kullanması da biraz saçma olmuş.
savaş sahneleri çok etkileyici olmasa da kalabalık bir orduya karşı savaşan cengiz han'ın yorgunluğunun tasviri başarılı olmuş. bu da sanırım görüntü yönetmeninin marifeti.
Farklı olduğu ortada olan bir film. Amerikan tarzından oldukça uzak. Filmde bazı eksiklikler var tabii ki ama farklı olmasından kaynaklanan bir başarısı da mevcut. Örneğin filmde hemen hemen hiç kimse için iyi adam veya kötü adam demek mümkün değil. Bu şahsen benim filmde hoşuma giden konulardan bir tanesiydi. Hiç bir rolü olumlu ya da olumsuz göstermek için kasılmamış.
Diğer yandan özümüzü oluşturan kültür hakkında daha fazla fikir sahibi olabildim ki bu da ilgimi çeken bir diğer konu. Ne aşmış atalarımız varmış. Kadın ve erkek kendi eşine daha küçük yaşta bizat kendisi karar veriyor. Kadın da en az erkek kadar söz sahibi. Bu konularda atalarımızın geldiği noktayı yakalayabilirsek Avrupa Birliği bile bizi kıskanır.
tarihsel gercekliklerden biraz uzak kalmis film. ayrica izledikten sonra hafiften sovup saydigim filmdi, ta ki devaminin cekilecegini, uclemenin tamamlanacagini ogrenene kadar. sergei bodrov'dan biraz daha savas sahnesi gormeden bu dunyadan gitmek istemiyorum.
devamı çekilecek olan serinin 1.ci filmi. çatışma sahnelerindeki kan fışkırıkları dışında göze batan sahneler yok. bozkır yaşantısının yansıtıldığı sahnelerde içtikleri kımız, at üstündeki başarılı okçulukları ve savaş alanında uyguladıkları turan taktiğinin helikopter görüntüleri ile kesinlikle izlemeye değer bir film.
emule'den indirdiğim her versiyonu başka bir dilde dublajlı çıkan, "aman ne de mongol bir filmmiş" dedirterek hayatımın en kötü şakasına sebeb olan film... bence gitmeyin.
mongol herşeyden evvel eli yüzü düzgün bir film.
salt savaş filmi değil bir kez önce bunu anlamak lazım. moğolların yaşayışlarını, gelenek ve göreneklerini başarı ile yansıtılmış. savaş sahnelerindeki gerçekçilik tavan yapmış.
buraya kadar herşey güzel eyvallah. fakat cengiz han karakteri ve bazı yaşanan olaylar inanılmaz çarptırılmış. bir yere kadar insan hoşgörebiliyor bu durumu. cengiz han ın çocukluk dönemi anlatıldığı için dayak yemesi ve köle olması doğru anlatılmıştır. fakat dünyanın yarısını fethetmiş bir adam; iyi bir aile babası, sadık bir eş, merhametli bir lider, dünya iyisi bir insan olarak yansıtılmış. işte çarpıtma burada başlıyor. karısının önüne gelen ile yatmasıyla değil.
* evvela cengiz han sadık bir eş değil. fethettiği yerlerde hükümdar kızları ile birlikte olup onları hamile bırakırdı. bu da aslında bir nevi mogol usülüydü.
* dünyanın yarısını fethetmiş bir lider merhametli olamaz. çocukluğunda beri çektiği sıkıntılar onu zalimliğe itmiştir. buna kabul. fakat camoka yı büyük savaş sonucu yendikten sonra ona hiçbirşey yapmadan serbest bırakmamıştır. filmdeki gibi camoka öyle elini kolunu sallaya sallaya ''eheheheh düşmanını bırakıyorsun lan salak'' tarzında geyikler yapamamış, sakat bırakılıp öyle salıverilmiştir. öldürsen daha iyi yani...
bu tarihi gerçeklerden uzaklaşırsak filme 10 üzerinden 7 veriyorum. aman sakın gitmeyin demem. diyeni de kınarım sevmem. gidin izleyin kararınızı verin.