para talebi fonksiyonuna sürekli gelir kavramını ekleyen, kısa dönemde keynesyenlerle, uzun dönemde ise klasiklerle benzer özellikler gösteren başını milton friedman ' in cektiği iktisat ekolü.
"Enflasyon her zaman ve her yerde parasal bir olgudur" diyen Friedman; enflasyonla mücadelede para arzının çok önemli rol oynadığını, enflasyonun en önemli nedeninin hükümetler tarafından fütürsuzca arttırılan para arzları olduğunu savunmuştur (1970li yıllar için gerçekten de önemli bir düşünce.
Özellikleri:
->Para arzındaki büyüme oranı ile nominal gelirin büyüme oranı arasında çok kesin olmamakla birlikte bir ilişki bulunmaktadır.
->Bu ilişki çok kesin değildir çünkü para arzındaki artışların geliri etkilemesi zaman alır. Ayrıca, bunun ne kadar süreceği de belli değildir.
->Ortalama olarak para arzındaki artış, nominal gelirleri yaklaşık 6 ve 9 ay arasında geçecek bir süre sonunda etkiler.
->Nominal gelirin büyüme oranındaki artış etkisi, kısa dönemde (5 veya 10 ay kadar bir sürede) ilk olarak üretim üzerinde görülür. Bu daha sonra, 10 ayı aşan bir sürede, fiyatlara yansır.
->Ortalama olarak, para arzındaki artış ile enflasyon arasındaki toplam gecikme 12-18 ay arasındadır.
Monetarist miktar teorisi klasiklerin aksine V (paranın dolaşım hızı)nin sabit değil, gelir beklenen enflasyon beklenen işsizlik gibi değişkenlerin istikrarlı bir fonksiyonu olduğunu savunurlar. Ayrıca monetarist iktisatçılar, işsizlik konusunda klasikleri eleştirerek ekonominin her zaman tam istihdamda olamayacağını, bununla birlikte işsizliğin de geçici değil kalıcı bir olgu olabileceğini dile getirmişlerdir.
marks başkanın söylediği gibi kapitalizm kesemediği ağacın gölgesini kiraya verir sözünün sistemsel ve toplumsal işleyişidir.
kurucusu fridmandır. içinde devletçilik ve milli ekonomi gibi terimlerin olamayacağı sistemdir. aslında tamda şuan günümüzde tıkır tıkır işlemektedir. 49 da gatt anlaşmasından bugüne neoliberalizm, monetarist yaklaşımı 1970 den sonra bankacılık sistemini geliştirmeye odaklanmış ve dünyaya bu sistemi tamamen kabul ettirmiştir. korumacılık bu sistemle birlikte tamamen ortadan kalkmış ve borçlanmayı sonsuz esnek kılmıştır. kendinizi özgür sanıyorsanız aldanıyorsunuz diye bir delinin sözünü aklıma getiren sistemdir.
amerikalı nobel ödüllü iktisatçı olan milton friedman ın bir kitabında yer verdiği bu kavram; enflasyonun parasal bir olgu olduğu tezini ileri sürmektedir.
bu kavrama göre enflasyonun temel nedeni; hükümetlerin piyasaya para arzını gerektiğinden fazlaca yapmalarıdır. hükümetlerce yapılan bu para arzının, mal ve hizmet arzından daha fazla olmaması gerekir parasalcılara göre.
ayrıca parasalcılar, devletin piyasaya girmemesi gerektiğini, kontrolsüz para basımının işsizliği arttıracağını, para basımının düzenli ve kontrollü bir şekilde olması gerektiğini öne sürer.
Her zaman merak edilen bir soru vardır, devlet neden para basıp borçlarını ödemiyor diye, cevabı basitti, basılan paranın karşılığı olarak madde gösterilirdi. kavramları incelediğinizde teminatı farkediyorsunuz. peki ama en tepedekinden teminat almak isterseniz ne olur diye düşününce aklınıza kennedy suikasti gelmeli. zira bugün kontrolsüz bir şekilde karşılığı olmayan parayı basıp dünyayı ablukaya alan amerikan bankasıdır. nitekim onunda dolar basma yetkisi devlette değil, kişidedir. rahmetli gümüş karşılığında devlet bassın parayı dediği için vücudundan yedi kurşun çıktı. gel gelelim trump da aynı sinyali veriyor, siyonistlere karşı.
monetarizm de tepe ve dip dışındaki ülkelerin bir nevi b planıdır. dikkatli bir iktisadi doktrindir.