monarşinin ve totaliter rejimlerin kötü yönleri

entry14 galeri0
    1.
  1. tek adam ve/veya dar bir zümrenin denetlenemeyen yönetiminin söz konusu olduğu rejimlerde karşılaşılan kötü yönlerdir. yöneten kişi ve/veya dar zümrenin denetlenememesi veya şeffaf bir şekilde denetlenememesi ve/veya herhangi bir yaptırıma tabi olmaması nedeniyle devlet kaynaklarını istediği gibi, icabında halkın zararına harcaması bu yönlere basit bir örnektir.
    4 ...
  2. 2.
  3. liderlerin hesap verecekleri mekanizmanın olmaması.
    1 ...
  4. 3.
  5. sacmaliklar daniskasidir.

    totaliter bir yonetim sekli olan monarsinin amaci zaten iktidari mumkun oldugunca tek elde toplamaktir. iktidarin tek elde toplanmasi monarsi icin guzel bir sonuctur zaten.

    monarsinin kotu yonu, olsa olsa halkin mesru otoriteye karsi karsi gelme gudusu icine girmesi olur.
    2 ...
  6. 4.
  7. genellikle ceremesini yönetimde söz sahibi olamayan kitlelerin, muhaliflerin ve fakirlerin çektiği kötü yönlerdir.
    2 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. kumar ve ickidir. monarsi iyiydi de cevresi kotuydu.
    0 ...
  11. 7.
  12. iyi yönler var mı, söyle azizim.

    kötülükleri çoluk çocuğun dilinde, aşikar.
    1 ...
  13. 8.
  14. 9.
  15. karşıt düşüncelerin bulunmadığı, neşet etse bile tutunmadığından ötürü bilimsel ve felsefi gelişmenin az denecek kadar yok olması.
    2 ...
  16. 10.
  17. monarşik ve totaliter olmaları. halkın refah düzeyi ne olursa olsun, devlet ne kadar güçlü olursa olsun, sen karşı olduğun zümreye karşı, karşı olduğun ulusal kararlara karşı sesini çıkaramıyosan; padişahım sen çok yaşa.
    0 ...
  18. 11.
  19. totaliter sitem ve mutlak monarşi de liderler hesap vermezler. aldıkları bir kararla milyonlarca insanın hayatına direk müdahelede bulunabilirler. daha da beteri bunu yaparlar bir allahın kulu da noluyo diyemez, sıkar.
    4 ...
  20. 12.
  21. laik liberal demokrasilerin daha da berbat olması, herşeyin suni transparanının daha da mide bulandırıcı olması sebebiyle çok fazla göze batmayan kötü yönlerdir.

    hatta totaliter rejimlerde halk daha fazla "risk budur" bilincine sahip olduğu için, yönetimdekilere "gerçek destek" ve "gerçek düşmanlık" beslerler. bir patrona halil gerçektir ama bir panzer önünde gösteri yapan kadın yapaydır mesela.

    totaliter rejimler kontrastı yüksek, dinç rejimlerdir, yeniçağ'da ise grilik, uyuşukluk, tüketim manyaklığı ile moronlaşma hakimdir.

    devlet erkanı bekçilik görevinden çıkıp "hizmet eden, halka akıl veren" konumuna geçince her şey boka sarıyor.

    konu uzun, geniş ve derin. şimdilik bu kadar yeter.
    1 ...
  22. 13.
  23. içinde herhangi bir otorite barındırması. otorite kavramına ihtiyaç duyulduğu şeklindeki şizofrenik yanılgıya her zaman bir tarafımla gülmüşümdür.
    0 ...
  24. 14.
© 2025 uludağ sözlük