monarşi

entry37 galeri1
    12.
  1. thomas hobbes, leviathan da şöyle der; "Zorla üzerinde egemenlik sağlanmış olan bir ülkenin yönetim biçimini işgal eden ülke ister demokrasi olarak belirlesin, ister aristokrasi, yine de oradaki yönetim biçimi monarşidir. "
    3 ...
  2. 11.
  3. 10.
  4. egemenliğin tek sahibi bir şahıstır. egemenlik aslen ve hayat boyunca bir tek şahsa, hükümdara aittir. onun iradesi egemenliğin tek kaynağıdır.

    monarşiler hükümdarın tahta geçiş şekline göre seçimli ve ırsi olmak üzere ikiye ayrılır. seçimli monarşilerde hükümdar saltanat hakkını seçimle kazanır. cumhuriyetten farkı ise seçilmiş hükümdar tahta seçimle gelmiş olduğu halde kendisini seçenlerin temsilcisi değildir. ırsi monarşilerde ise, hükümdar, hükümdarlık makamına bir hanedana mensup olmak veya veraset sırasında birinci olmak ve belirli özelliklere sahip olmak suretiyle otomatik olarak geçer.

    monarşiler, saltanat haklarının sınırlarına gre mutlak ve meşruti monarşi olarak ikiye ayrılır. mutlak monarşi, hükümdarın saltanat hakkının kanuni bir sınırlandırmaya tabii tutulmadığı monarşidir. hükümdar devletin tek, asli ve birinci derecede organıdır. bütün yetkiler onda toplanır ve onu sınırlandıracak bir organ yoktur. meşruti monarşi ise hükümdarın saltanat haklarının kanuni bir sınırlandırmaya tabii tutulduğu monarşidir. hükümdar devletin tek ve asli organı olmayıp ondan başka anayasa ile belirlenmiş asli ve birinci derece organları vardır.
    1 ...
  5. 9.
  6. devlet düzeninin bir kişiye endexli olma durumu,

    monarşi rüzgarları esen ülkeleri sayacak olursak

    suudi arabistan kırallıgı

    ingiltere ( politikayla ilgisi olmayan kral yada kralice vardır )

    Ürdün

    Irak ( saddam yakalanana kadar )

    son olarak

    Türkiye ( Demokrat Parti iktidari *)
    1 ...
  7. 8.
  8. şimdi başta bir dayı var
    domal lan, ayır yanakları diyor
    sen de paşa paşa.. artık istihkakın kaç postaysa..
    bu işte...

    bir de oligarşi var ki
    bildiğin gang bang
    1 ...
  9. 7.
  10. ne tür bir yönetim olursa olsun lidere taassup noktasında bağlılık gösteriliyorsa orada monarşi hakimdir. bir de kraldan çok kralcı tipler vardır. kral "artık özgürlük zamanı" dese bile, "olur mu sayın majesteleri ne güzel si..yordunz bi...yönetiyordunuz bizi" derler. körü körüne ideolojik bağlılık pekiştirme sıfatlı şu tanımı peşinen hak eder: göpgötlek.
    2 ...
  11. 6.
  12. belli bir hanedandan gelen kişinin ülkeyi yönetmesidir. iki şekilde uygulanmıştır.

    a- mutlak monarşi: egemenlik hakkının tek bir kişide toplandığı yönetim şeklidir.

    b- meşruti monarşi: monarşinin yönetim gücünü bir mecliste paylaştığı yönetim şeklidir.
    1 ...
  13. 5.
  14. kısaca '' kral öldü, yaşasın kral! ''dır.
    2 ...
  15. 4.
  16. siyasi güç ve kuvvetin kimseye karşı sorumlu olmayan tekbir kişinin yani hükümdarın elinde olduğu rejimdir.yönetme yetkisi genelde belli bir aileye verildiği gibi belli bir grubun elinde de olabilir.monerşistler farlı yapılar göstermişlerdir.bunlar:mutlak monarşi,aristokratik monarşi,meşruti monarşi'dir.
    1 ...
  17. 3.
  18. bugünlerde artık esamesi bile okunmayan çook eskilerde favori olan devlet topluluk yönetim biçimi
    3 ...
  19. 2.
  20. ortacag da yaygin bir sekilde uygulanan yonetim sekli.halk in bu yonetimde yeri yoktur.yonetim sekli babadan oguladir.
    3 ...
  21. 1.
  22. devletin her konudaki hükümlerini tek kişinin (kral, padişah, vb) verdiği yönetim anlayışı.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük