palermo üniversitesi öğretim üyesi vito franco'nun iddiasına göre, dünyanın en önemli resimlerinden biri olarak kabul edilen mona lisa'daki kadının yüz ifadesinin, aslında da vinci'nin yeteneğinden değil, resmedilen lisa del giocondo'nun göz çevresinde yağ asitlerinin birikmesinin meydana getirdiği yüz şeklinden kaynaklanmış olmasıdır.
franco, modelin yüz ifadesinin, bir kolesterol ve trigliserid belirtisi olan ksantelazma hastalığından kaynaklandığını ileri sürmektedir. yani mona lisa'nın belli belirsiz gülümsemesinin, yüksek kolesterol sonucu cilt altında görülen sarımtrak kabarcıkların neticesi olduğunu ifade etmektedir.
mona lisa tablosu dünyada sırrı çözülememiş sayılı eserlerdendir da vinci'nin tablosunda herhangi bir fırça izine rastlanmamakla beraber tabloda bir sürü ayrıntı vardır. tabloya dikkatli baktığınızda sağ taraftaki ufuk noktasının sol taraftakinden daha uzakta olduğunu görürsünüz . ve ayrıca da vinci nin resmini ortadan böldüğünüzde ve tabloyla yan yana getirdiğinizde birebir oturmaktadır.
daha fazla bilgi için
(bkz: the da vinci code)
Rönesans döneminin efsanevi ismi Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosu "Mona Lisa"ya gizemli gülümsemesiyle ilham veren kadının peşine düşen bilim adamları, italya'nın Floransa kentinde bir mezarı açarak içindeki cesetlerden DNA örneği aldı.
Da Vinci'ye modellik yaptığı sanılan Lisa Gherardini'nin ailesinin Santissima Annunziata Bazilikası'ndaki mihrabın altında yer alan mezarından alınan örnekler, geçen yıl Azize Ursula Manastırı'nın bahçesinde bulunan 3 cesetten hangisinin "Mona Lisa"ya hayat veren kadına ait olduğunu ortaya çıkaracak.
Ronesans doneminde sanatcilar fikirlerini acikca asla belirtemezlerdi. O donem gecis donemiydi. O yuzden sanatlarinda fikirlerinide islemislerdir. Ronesans doneminin muziklerine ve resimlerine bakildiginda her gecen gun yeni sirlar yani fikirler kesfedilmektedir bu yuzden. O donemin zihniyeti islenmistir sanata.