memleketimden otobüs ile gelirken farkına vardığım durum.adamlar algida'nın dondurma fiyatlarının yazıldığı karton mukkavvadaki fiyatları etiketle akıllarına göre değiştirmişler.birde bir yerde yarım ekmek tavuk döner+kapalı ayran 5 tl'ydi.yuh artık et döner bile o fiyata değil.
gelir ve gider bir daha 6 ay sonra gelir nasıl olsa düşünesiyle fiyatını şişiren işletmelerdir. gelen müşteri bir daha 6 ay sonra geleceği ve o zaman bunun fiyatları düşmüş olabilir fikri ile tekrar aluışveriş yapacağını düşünen işletmedir.
arz-talepten ziyade alternatifsiz ekonomidir.simdi dusun adam ucakta ne gibi bir alternatifi olabilirki air-cafeden baska ? ha kmlerce havada cikolata yemesen bir yerin mi eksilir o baska.
o yolcu orada indikten sonra etrafında alışveriş yapacağı hiç bir yer olmadığından tike tike gidip oradan ihtiyacını giderecektir e tabi bunun bilincinde olan tesis sahibide dayar müşteriye olay bundan ibarettir dostlar.
her şeyin pahalı olması anlaşılabilir( alternatifsiz olmaları, müşterilerinin sadece mola veren yolcular olması vs) de kalitesizliği anlayamıyorum ben. 1 liralık gözleme 3 lira, önüne sadece uyduruk bir peynir içeren hamur geliyor,maydanoz bile koymamış adiler. Bir keresinde nasılsa kazıklanıyorum, doğru düzgün bir şey yiyeyim diye arnavut ciğeri istedim, kayış gibi, donmuş, muhtemelen öküz kaynaklı ciğerler geldi önüme. Fiyatı 3-5'e katlamakla kalmamış, maliyetleri de yarıya indirmiş ibneler...
düzgün şeyler satanları tenzih ediyorum, seyrek de olsa böyleleri de var. yine kazıklanıyorsunuz ama hiç olmazsa yediğiniz yemek bir şeye benziyor.
vurgun yeri olduğundandır. bir su satsam kardır diyerek yapılır. ayrıca otobüs'ün orada mola vermesi için verilen parayı çıkartmak için mecburen kakalanır.
yolculuğa tedbirli çıkarak, mola yerinde alışveriş yapmayarak, yine de şöyle bir gezip ücretleri sorup 'ooo çok pahalıymış' diyerek protesto edilmelidir.
çocukken okulla geziye gitmiştik alanya ya. orada bir marketten bir şeyler alacaktık. wanted çikolata vardı. ambalajının üzerinde o zamanın parasıyla 25 bin yazıyordu. 25 kr yani şimdinin parasıyla. adamlar bunun üzerine bir de kendileri fiyat etiketi yapıştırmış tam olarak şimdinin parasıyla 2 buçuk tl yazıyordu. 25 kr luk şey 2 buçuk tl. turistik yerlerde durum daha da vahim yani.
gelen nasıl olsa bir daha gelmez, mantığı ile yapılmış fırsatçılık nedeniyledir; efenim.
illa ki orada bir şey yemeyi düşünüyorsan; pahada hafif, yükte ağır şeyleri yiyin.
(bkz: az soslu türk usulü kazık yemek)
neredeyse kuzey amerika kıtasının tamamına yayılmış bir ülkenin atlantik ve pasifik arasında kalan devasa otoyollarında 20-25 mil ara ile yeralan servis noktalarına girdiğinizde sizi şaşırtan bir durumdur.
güzel memleketimden kalma refleks ile tuvalet paralı mı acaba korkusuyla durduğum ilk servis noktasında ve sonrasında 10 bin mil üzerindeki araç sürme deneyimi göstermiştir ki; amerika birleşik devletlerinde herhangi bir şehirde kahve, sandviç, soğuk içecekler, şekerleme, çikolata vb. için ne kadar ödüyorsanız aynı paraya bunları satın alabilirsiniz. ürünler ise bizimkiler rafta bir karış toz içinde değil, gayet taze üretilmiş ve son kullanma tarihi geçmemiş hatta birkaç hafta önce üretilmiş taptaze ürünlerdir.
gecenin hangi saati olduğuna bakmaksınız her daim çalışan mutfakları, taze kahve ve çayları (evet çay) olan bu istasyonlar size araç sürerken aman da bir mola vereyim dedirtecek cinsten güleryüzlü hizmet veren insanlarla doludur.
Bu mola yerlerini görünce toplam alanı texas eyaletinden azıcık büyük olan güzel ülkemde neden olmuyor, olamıyor böyle güzel şeyler diye sordurtur.
eğer doğu yakasında New York - Washington * hattından seyahat ediyorsanız; bahsettiğim bu mola yerlerinin en güzel örneklerinden biri olan sheetz'lerde mutlaka durun ve bir kahve için.
rantın en iyi örneklerindendir. mola yerindeki şirketin ''bu yakınlarda başka yer yok delikanlı, madem susadın çık bakalım mangırları'' anlamına gelen hareketidir.
indigim mola yerinde 10lu halley biskuvilerinin 15 lira olduğunu görünce onayladığım durum. otobüs mola yerlerinde durum yine fena değil hava alanlarında daha beter.