Osmanlı ordusu hem teknolojik olarak hem de askeri olarak üstündü.Top atışları ile ağır yaralar verdi osmanlı ordusu macar ordusuna.
Ne kadar macar komutan ve kralı 2. lajos iyi bir muharebe planı hazırlasada(Birçok tarihçi yapabilecek başka bir şeyi yoktu diyor)
ters tepki verecek saldırılar yapsada 2 saatte yenildi macar ordusu.
Osmanlı macaristan'ın büyük bir bölümünü fethetti.Üst düzey macar komutan ve generalleri kralla birlikte öldü savaş sonunda.
Bugün yıl dönümü bu tarihin görebileceği en entresan savaşlardan birinin.
29 ağustos 1526 da vuku bulmuş savaştır. * kanuni süleyman ve 2. louis savaşın taraflarıdır. osmanlı ordusu asker ve özellikle top bakımından üstündü. 300 e karşılık 53 top. bu savaşın nedenleri pavia savaşı ndan galip çıkan habsburglar ile macarlar ın ittifak yaparak orta avrupa da osmanlı yı tehdit eder duruma gelmeleri ile osmanlı nın orta avrupa egemenliği ni kaybetmemek istemesidir. sonuçta macar ordusu tarihteki en ağır yenilgilerden birisini alır. 2 saat içinde macar ordusu dağılmış ve kaçmaya çalışan bir çok ağır zırhlı süvari bataklığa gömülmüştür. dünya nın en kısa süren meydan savaşı oldugu söylenir. savaşın sonunda macaristan osmanlı egemenliğine girdi ve osmanlı orta avrupa nın hakimi oldu.
hilal tekniğinin ve sahra toplarının etkin şekilde kullanıldığı,avrupa nın ağır süvari düzenini terketmesine sebep olan savaşlardandır.29 ağustos 1526 yılında gerçekleşmiş olup macaristan ın osmanlı tarafından ilhak edilmesiyle sonuçlanmıştır.
Savaş, 29 Ağustos 1526 (20 Zilkade 932) Çarşamba günü ikindi zamanı başladı. Padişah cenk elbisesi yani zırhlı savaş elbisesi giymiş ve bir ak ata binmiş geride yerini almıştı. Macarlar bu son Osmanlı plânına vakıf olmadıkları için 60.000 kişilik zırhlı süvarileriyle eski Osmanlı plânı zânniyle asıl merkeze hücum ile işi halledeceklerini ümit etmişlerdi; plân gereğince Osmanlılar da Macarları merkeze çekerek imha etmek istiyorlardı.
Macar kumandanlarından Piyer Pereney ile Papaz Pol Tomori bütün kuvvetleriyle vezir-i âzam kumandasındaki Rumeli askeri üzerine hücum ettiler. Osmanlı kuvvetleri plân icabı geri çekilip düşmanı içeriye aldılar; bunun üzerine yandan Anadolu kuvvetlerinin baskısı ile Macar kuvvetleri daha içeri alınıp topların önüne getiriliyordu. Bâli Bey kuvvetleri sür'atle düşmanın arkasını çevirerek Macar süvarilerini ikiye ayırdılar, bundan başka Macarların bizzat Kral Layoş kumandasındaki ikinci kolu Anadolu kuvvetleri üzerine yüklendi, bu kuvvetler de mukavemet edememiş gibi hareket ettiğinden bunlar da merkez üzezine yani pâdişâhın bulunduğu ordunun kalbine doğru hücum ettiler. Kendisini muvaffak olmuş gören düşman iyice içeri girdi. Hattâ pâdişâhı esir veya öldürmeye yemin eden Markzali ismindeki birinin kumandasındaki fedaî müfreze tarafından pâdişâhın üzerine ok yağdırıldığı, hattâ zırhına birkaç ok isabet ettiği halde Sultan Süleyman yerinden kımıldanmıyordu.
Macarların bu kral kumandasındaki kuvvetleri içeriye alınıp topların önüne çekildikten ve gerileri de akıncı ve deli kuvvetleri tarafından çevrildikten sonra 300 topa birden ateş verildi. Macar ordusu karmakarışık bir hale geldi, panik başladı. Bu kola kumanda eden ve yaralanan kral artık bir daha görünmedi. Ordunun avdetinden sonra bataklıkta ölüsü bulunmuş ve Macar krallarının gömüldüğü yer olan istoni Belgrad (Stuhlweissenburg)'a naklolunup gömülmüştür; öldüğünde 20 veya 24 yaşında idi.
Gerilerinden Bâli Bey tarafından sıkıştırılan Macar kolu ise darmadağın olmuş, Osmanlıların kılıcından kurtulanlar da gece karanlığında bilmeyerek bataklığa düşüp boğulmuşlardır. Mohaç savaşı iki saat sürmüş ve bu kısa savaş bağımsız Macar krallığını oraya gömmüştür; Fakat her ihtimale karşı asker, at üstünde ve silâh elde olarak harp meydanında kalmıştı. Bu muharebede Osmanlı ordusunun mevcudu 300.000 ve Macarlarınki 150.000'den fazla idi.
kaynak: osmanlımedeniyeti.com
bodozlama sağ kanattan gelen ilk akını ordumuz çok seri ve akılcıl bir şekilde karşılamış, anında imha etmiştir.
muharebenin kazanılmasında özellikle tüfekli yeniçerilerin etkisi büyüktür. allah ruhlarını şad etsin.
tarihteki en kısa sürede sonuçlanan meydan savaşıdır. macar ordusu zırhlı süvarileri birbirine bağlayarak onlardan bir duvar örmek istemiştir lakin osmanlı ordusu büyük toplarıyla birbirine bağlı süvarilere ateş açınca hiçbiri kaçamamış bütün zırhlı süvariler imha olmuşlardır. bunun üzerine düzeni bozulan macarlar kaçmaya çalışmış ama arkaları bataklık olduğu için çoğu boğulmuştur buna macar kralı da dahildir. kanuni bu savaş sırasında 26 yaşındaydı.
farklı yönlerden de incelenmesi gereken meydan muharebesidir.
bir yerde attila'nın soyundan gelen macar ordusu, osmanlı devleti'nin önceden karşılaştığı çoğu zaman savaş meydanından tam olarak savaşmadan kaçan hatta almanlar gibi defalarca kanuni'nin kilometrelerce yürütüp balkanlara getirdiği ordusunun karşısına bile çıkamayan diğer avrupalı krallıkların orduları gibi savaş meydanından kaçmamış, bütün macaristan'dan toplanmış binlerce macar erkeğiyle ölümüne savaş meydanına çıkmışlardır. hatta savaşa macar ordusu saldırarak başlamış ve ilk saldıran olmayı planlayan osmanlı ordusunu şaşırtmıştır.
evet, sonuçta macar ordusu gelişmiş türk silah teknolojisi ve savaş taktikleri ile çok kısa sürede yok edilmiştir ancak bu korkusuzca saldırı bile bence damarlarında bir yerlerde bulunan türk kanının bir göstergesidir.