Günümüz insanı gerek aksak da olsa verilen eğitim ve sosyal medyada maruz kaldığı bilgi fırtınası sebebiyle cehaletten kurtuldu. Ancak daha büyük sorun bundan sonra başladı. Cahil olanlar cehaletlerinde bilinçli ve tutarlıyken, yarı cahiller çok şey bildiklerini zannederek önlerine gelen her konuda ahkam kesmekten imtina etmezler. Bunun nedeni de var olan bilginin azlığı ve farklı farklı alanlara tane tane yayılmış olması. Örneğin Laiklik'i salt "din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması" olarak tanımlayan kişi size laikliğin ne kadar süper bir şey olduğu hakkında saatlerce diskur çekebilir. Ya da "Müslümanım" diyen ve anlamadığı dilde yıllardır okuduğu ve içeriğine dair kulaktan dolma şeylerden başka bir şey duymamış bir insan sizlere islam hakkında yüzlerce teori öne sürebilir.
Yarı Cehalet seni çeşitli mevkilere getirebilir. Çünkü yarı cahiller tarafından yönetilen bir sistemde entelektüel birikime sahip olmak sizi marjinalleştirir. Cahil olanın bu toplumdaki görevi din ve aş gibi söylemlerle manipüle edilerek yarı cahilleri iktidarda tutmak olur. Yarı cahil ise sahip olduğu ufak tefek bilgilere sahip kendisi gibi insanları o mevkilere taşır ve bu sistemli bir hal alır.
vücut sağlamken kafanın koyvereceği, unutmak, saçmalamak, evin yolunu şaşırmak, havaalanı yerine sinemaya, tuvalet yerine komşuya gitmek. 21. asrın sağlıklı insanının yaşlılığında kafayı sıyırma korkusu var.
modern insan, modern yaşam sonucu ortaya çıkmış evrimsel bir kertenkeledir aslında.
doğada avlanıp, mağaralarda yaşayan ilk insanlar daha sonra teknolojinin ve bilginin gelişmesiyle milenyum çağına kadar gelmiş yaratıklardır.
Modern yaşamın insanı tek boyutlu, sıradan bir yapı olarak düşünerek “herkesleştirmesi” alain touraine tarafından şöyle yorumlanmıştır:
“Modernliğimizin dramı, bizzat kendisini oluşturan iki yarıdan biriyle mücadele ederek, yani bilim adına özneyi kovarak, Descartes döneminde ve bir sonraki yüzyılda hâlâ yaşayan Hıristiyanlığın katkısını reddederek, akıl ve ulus adına, Hıristiyanlıktaki ve doğal hukuk kuramlarındaki (Atlas Okyanusu’nun her iki kıyısında da insan ve yurttaş hakları beyannamelerini doğurmuş olan) ikiciliğin mirasını yıkarak gelişmiş olmasında yatar. Öyle ki, aslında modernliğin temel bir bölümünün yıkılışı hâlâ modernlik olarak adlandırılmaktadır. Modernlik ancak özneyle aklın, bilinçle bilimin
etkileşimiyle mevcutken, bize, bilimi yüceltmek için özne fikrinden vazgeçmenin, aklı özgür kılmak için duygu ve imgelemi susturmanın, tutkularla tanımlanan toplumsal kategorileri, yani kadınları, çocukları, emekçiler ve sömürgeleştirilmiş olanları, akılcılıkla özdeşleştirilen kapitalist bir seçkinler
grubunun boyunduruğu altına sokmanın gerektiği fikri dayatıldı”
baktığınızda modernizm, konformist bir yaşamı vaad edip, sizi kölelleştirmesinden başka bir şey değildir.
daha çok çalış ve üst segment telefona sahip ol. paranı havuzlu bir eve yatır ve onun giderleri için ömür boyu çalış.
yani her bir sahip oluş sizin köle olarak devam etmenizi sağlar ki chuck palahniuk ta fight club da tam olarak bunu eleştiriyordu.
her boku istemesidir. biyolojik olarak çocuk sahibi olamayacak olsa bile çocuk ister. iki bin lira maaşla en iyi telefonu ister. ister de ister. bu kadar tüketim, insanın doğasını reddinin sonucunda dünyanın cortlaması ise yakındır.