takip etmek için önerilen markalar; zara, mango, polo garage, oxxo, str, berskha. ya da bahariye' den yukarıya doğru kaptırdınızda da moda ya ulaşabilirsiniz. ali usta'ya uğramayı unutmayın.
geçenlerde mal mal oturmakta ve hayatta bana lazım olmayacak konular üzerine kafa patlatmakta iken moda dediğimiz şeyin nasıl işlediğini fark ediverdim.
şimdi efendim, önce yapılan klasik bakış açısını tarif etmeye çalışayım. pek çok erkek gibi konuya gayet öküzce baktığım ve moda dediğimde de şu cemil ipekçilerin bilmemnelerin yaptığı kreasyon mreasyon olaylarını ifade etmediğimi belirteyim.
moda şu: dönem dönem ünlü insanların ve özellikle de medya organlarının güncel(trend) olduğunu söylediği imaja yönelik(giyinmeye yönelik değil) bir takım değişiklikler oluyor. bu da 1940lardan hatta 1930lardan beri böyle, e tabi gelişen iletişim teknolojileri ile artık daha geniş tabanlarda yayılma alanı buluyor. yani kendi üslubumla anlatmam gerekirse birileri çıkıyor ve kibarca bazı şeylerin trend olduğunu söylüyor, halk da buna rağbet gösterdiği için o şey moda oluveriyor. peki ama o şeyin moda olmasının sebebi güzel görünmesi mi? hayır! kanımca bunun moda olmasında, herkes tarafından kullanılmak istenmesinde yatan şey bir nevi statü gösterme amacı taşıyor. yani şöyle, atıyorum(ki başta da belirttiğim gibi modadan falan zerre anlamam ve gayet sosyolojik bakıyorum olaya) kadın erkek herkesin saç bandı takması modası başladı, şimdi düşününce itici gelse de bunun moda olduğunu düşünelim, neden takacak onu o insanlar, kitlelere "bakın ben günü takip ediyorum daha da önemlisi onu takip edebilecek gücüm(maddi) var. statümü modaya uyuşum belirler" gibi bir meşaz vermekte kullanıyor. ha derseniz ki bana "amına koyduğumun sözlük yazarı sana mı kaldı elalemin derdi" o zaman "abi napayım fenerin maçını izlesem sosyoloji sıçıyorum beni de allah böyle yaratmış" der ve kırlara bayırlara atarım kendimi.
insanın, kendine neyin yakışıp neyin yakışmadığını düşünmeden gündemdeki renk ve modelleri sırf modayı yakndan takip ettiğini göstermek için yapmış olduğu hatadır.
moda ....eski yerleşim yerlerinden.oldukça şirin rum evleri mevcuttur ...kimi yazar ve şairlerin ikametkah adresi...oldukça lüks olan bu semte geldiğinizde "dondurmacı ali usta 'ya" ve "moda çay bahçesi'ne " uğramadan geçmeyin derim...ali usta hala yaşarken o güzel dondyrmayı sahibin elinden yeme fırsatını kaçırmayın...
Kadıköy'ün hatta istanbul'un en güzel yerlerinden biri. Sahildeki çingeneler de olmasa sabaha kadar denize karşı oturup her türlü duyguyla bağdaştırabileceğiniz bir sahile sahip güzel yurt. Genelde eski müstakil evlere sahiptir ve halkı yaşlıdır. Tramvayla ulaşım imkanı vardır. Gençlik arasında moda1 moda2 diye adlandırılan iki sahili olup hangisinin hangisi olduğunu bilmemekteyim. Ama tarihi moda iskelesinin olduğu tarafını tavsiye ederim.
insanı koyun moduna sokan popüler kültür malzemesi. Hitlerin bir sözü " moda denen aptallık olmasaydı cılız yahudi piçleri, iri göğüslü dolgun kadınlarımızı mıncıklayamazdı" **