maruz kaldığım mobbingten dolayı işimden ayrıldım,bana mobbing uygulayanlara hiçbirşey yapamadım ,oysa ki eminim yurt dışında olsaydım onları dava eder ve yüklü bir tazminat ödetebilirdim..mobbing her yerde ama kimse yardım edemiyor kimseye ve en sonunda mobbing uygulananlar kaçıyor ,istifa ediyor uygulayanlar ise koltuklarında oturup sıradaki diye bağırıyor..
işyerlerinde rastlanan patron veya iş arkadaşı tarafından yapılan baskı. kişi her an psikolojik tacize mağruz bırakılarak iş yerinden soğutulur. psikolojik saldırı.
sadece psikolojik olmayan, aynı zamanda fiziksel yönü de olan yıldırma politikası. iş arkadaşları tarafından da patron tarafından da uygulanabilir. yeni gelen birine, ya da işinde başarılı olan birine ya da bayan olarak güzel bir bayana uygulanma durumu fazladır.
Mobing sadece yukarıda yazılanlar dışında aslında daha geniş bir saldırı tipini içerir.
eğer işyerinizde üstünüzdekiler size ''sarı sübyan'' muamelesi yapıyorsa bu da bir mobingtir.
yetkinliğiniz engellenir , yaptığınız işi yanlış yaptığınız srekli ima edilir , ama sizi işten atmak yerine devamlı bu ima edilir , amaç sindirmek ve sadece iktidar hırsı yöneticiye boyun eymeniz istenir.
mobingciler genellikle , iktidar hırsı ile dolu kişilerdir , narsisttirler ,dengesiz hareketler içersinde yer alırlar , 1 saat önce fırçayı kayarken 1 saat sonrasında sizinle şakalaşmayabile kalkabilerler.
Mobinngten kurtulmanın 2 yolu vardır ?
1) işi bırakmanız daha iyi bir iş bulmanız
2) Mobing uygulayan kişiyi hiçbir şekilde iplemediğinizi belli etmeniz.
Bir üstüne şikayet ederim düşüncesi gütmeyin ''it iti ısırmaz'' tecrübe ile sabittir zararlı siz çıkarsınız.
mobbing davalarında en önemli kanıtlardan biri de, iş yerindeki başka bir çalışanın şahitliğidir. iş davalarındaki en büyük sıkıntı, burada da kendini gösterir zira kolay kolay hiçbir çalışan işveren aleyhine şahitlik yapamaz.
olm bir de stockholm sendromu var. kurbanın işkencecisine aşık olma durumu.
bu sebeple genelde mobbing, iyi maaş alıyor ve zamanında alıyorsan patrona yalakalık olarak sonuçlar da ortaya çıkarabilir. zaten ortamda yeter şartta yalaka var ise, bu diğer kurbanların ses çıkardıklarında ayıp birşey yapıyorlar gibi yargılanmalarına sebep olur.
sana mobbing yapana sen de yap. genelde ses çıkaramazlar. zaten ruh hastası değilse patronun o zaman, "ben buna tazminat vermeden çıkarayım" diye yapıyordur. yani giderin zaten vardır. ezilmene gerek yoktur. bol bol yanıt ver diğer yandan da biraz performansını arttır. eğer denk gelir de güzel bir iş yaparsan bırbır konuşuyor olmanla birlikte patronun gözünde değerin artar. yok sinirlenip kovarsa da tazminatını almış olursun.
genellikle işe yeni alınan, tayinle yeni gelen elemanlara , özellikle bayansa pek bi şiddetli uygulanan iş hayatını çekilmez kılan davranışlar bütünüdür. 12 yıllık iş hayatım boyunca sürekli maruz kaldığım işyeri şiddetidir. mobbingi uygulayan her iki cins olabiliyorken; ezici bi yüzde ile mobbinge ugrayan cins bayandır. bayanlar bayanlara , erkekler bayanlara , daha sonra hepsi çaycıya mobbing uygular.
öyle bir saçmalıktır ki sadece bayan olmanız bile tacize uğramanız için yeterli şarttır. beraber çalıştığın , bazen baba gözüyle baktığın kelli felli torun torba sahibi göbekli hulusi kentmenleri bile ısrarla sana bakarken, yemeğe davet ederken, cinsel şaka yaparken bulabilirsin. istatistiklere göre kadınların çalışmak istememelerinde oran olarak hatırı sayılır bir yüzdesi bulunan mobbing ne yazık ki çoğu kadının bunu dillendirememesi sonucu cezasız kalmaktadır. konusu çok geniş olmasına rağmen bayanlara uygulanan mobbing en çok cinsel tacizdir. elle olmasa dahi sürekli bir cinsellik şakaları silsilesi, ısrarlı bakışlar, ipe sapa gelmez konular hakkında sohbet etme çabası , dosya veya kalem alırken eline temas etmeye çalışmalar her ne kadar zavallı çabalar olsa da , zamanla öyle bir hale gelirsiniz ki ; çalışmaktan ve hatta yaşamaktan tiksinirsiniz.
bayanların bayanlara uyguladığı mobbing genelde dedikodu kökenlidir. eğer ki ortamdaki herhangi bir kadının eziklik hissetmesine sebep oluyorsanız veyahut menfaatine dokunuyorsanız vay sizin halinize derim. işyerinizdeki bir kadının kara listesine girmektense amerikanın terör listesine girmek daha iyidir. erkek familyadan geri kalmayan bayanlar namusunuza , ailenize hatta kişiliğinize dil uzatacak kadar had sınırında dolanır.
çözüm olarak takmamak bir seçenektir ama etkili değildir. tecrübelerime dayanarak naçizane tavsiyem sonuna kadar savaşmak , aynı zamanda duruma , yerinde ve zamanında müdahale etmektir. korku mobbing uygulayanın en büyük kozudur. korku hayatımızın en büyük handikapıdır.
işverenin işçisini yıldırması ve itibarsızlaştırması da bu kapsama girer.
gün itibariyle artık ülkemizde de mobbing uygulamaları mahkemeler tarafından tespit edilerek cezalandırılmaktadır. zaten türk ceza kanunu na göre mobbing uygulayan işverenlerin/üstlerin ceza mahkemelerinde yargılanmanları mümkündü. buna ek olarak artık mobbing bir tazminat sebebi. **
ülkemizdeki sözde yöneticilerin bildiği tek yönetim biçimidir. aşağılık kompleksli kıfayetsizlerin ego tatminidir. sonunda bumerang etkisi ile bir taraflarında patlar ancak o zamana kadar yaşattıkları insanlık dışı durum tüm ofisi alackaranlık kuşağına dönüştürür. en ağır cezalarla cezalandırılmalıdırlar ki, hem yönetici hem de şirket, bir daha böylesi çirkinlikler yaşanmasın.*
ruh hastası, dengesiz, sorunlarını işyerindeki çalışma arkadaşlarına yansıtan küçük beyinli kızların da yapabildiği; işyerinde tacizin bilimsel ismidir.
mobbing sözcüğü, saldırgan topluluk anlamına gelen mob sözcüğünden oluşmuştur.
mobbing ilkin çocukların birbirleriyle olan ve şiddet içeren davranışları inceleme amacı ile kullanılmıştır. fakat 1950-60 aralarında yapılan araştırmalarda mobbing'in yalnızca çocuklar arasında yapılmadığı görülmüştür.
bilhassa iş yaşamındaki başarılı kişilere, kendi yerlerinden olacağı korkusu yaşanan kişiler tarafınca uygulanır ki ne hikmetse bu tip insanlar, yani başarısız olanlar, iş yerlerinde her zaman patronla daha iyi ilişki içerisindedirler. bu çalışanın, işe kattığı hiçbir şey yoktur ama görürsünüz ki sizden daha iyi bir ücrete, daha rahat biçimde çalışıyor.
muhtemelen mobbing, sizden daha önce işe girmiş kişi tarafından size uygulanır. burada en çaresiz kalınacak noktalardan birisi yabancılık çekmektir. zira iş ortamındaki kişilerle muhabbetiniz, mobbing uygulayan kişiye göre daha azdır yahut daha yenidir. bu yüzden, iş ortamındaki insanlara güven vermek, bir şekilde onlarla vakit geçirmenin faydası vardır.
fakat eğer, ast-üst ilişkisi var ise ve üstünüz tarafından mobbing görüyorsanız, ne yazık ki, adaletsiz bir dünya... iş aşırıya kaçmadıkça doğru-düzgün dava bile açamazsınız. fakat uyanık olun, aşırıya kaçmasına fırsat verin ve dava açın. böyle böyle, mobbing yapan bu dünya hastası insanlar bu davranışın tekrarından kaçınacaktır.