Isveçli psikolog Heinz Leymann'ın hummalı araştırmaları sayesinde yüz yılın belası olarak literatürdeki yerini almış bulunmakta. cinsel tacizin tahtını ele geçiren
mobbing'in hedefi bir işyerindeki kişi ya da kişiler üzerinde
sistematik olarak baskı yaratmak, bunaltarak isten ayrılma noktasına getirmek.
Mobbing'in sebebi ise her sey olabiliyor. Kıskançlıktan tutun da cinsiyet
ayrımına kadar her türlü nedenden dolayı mobbingzede olunabilmekte.. *
mob sözcüğü, kanun dışı şiddet uygulayan düzensiz kalabalık anlamına gelmektedir.latincede kararsız kalabalık anlamına gelen mobile vulgus sözcüklerinden gelmektedir.mob fiili, ortalıkta toplanmak,saldırmak veya rahatsız etmek anlamındadır.
prof.dr.leymann, mobbingin bir veya birkaç kişi tarafından, diğer bir kişiye yönelik olarak sistematik bir biçimde düşmanca ve ahlak dışı bir iletişim yöneltilmesi şeklinde, psikolojik bir terör olduğunu vurgulamaktadır.
leymann, kendisine işyerinde zor kişiler olarak bildirilen kişileri araştırdı ve bunların başlangıçta zor olmadığını belirledi.davranışlarının kalıtsal bir kişilik bozukluğu olmadığını ortaya çıkardı.işyeri yapısı ve kültürünün bu insanları, zor sıfatıyla damgalandıkları ortamı yarattığını belirledi.bir kez zor olarak tanımlandıklarında, şirket onları kovmak için, başka nedenler yaratıyordu.bu, leymann’ın mobbing olarak tanımladığı şeydi.
tim field, mobbingi, diğer kimsenin kendine güveni ve özsaygısına sürekli ve acımasız bir saldırı olarak tanımlamaktadır.bu davranışın altında yatan nedenler ise, üstünlük kurmak, buyruğu altına almak ve yok etmek arzusudur.buna ek olarak field, failin davranışının sonuçlarını inkar etmesini de, bu tanıma ilave etmektedir.
araştırmacılar,mobbinge maruz kalanların bazılarının otuzlu yaşlarda olduğunu, bazılarının ise, lisans üstü eğitiminin olduğunu vurgulamaktadırlar.
mobbing yapılan kişi, savunmasız ve yardım alamaz bir duruma itilir.bu eylemler uzun bir süre boyunca sıklıkla uygulanır. bu sendromu yaşayanlar, sonunda kendi istekleriyle veya zorunlu olarak istifa etmekte,kovulmakta veya erken emekliliğe zorlanmaktadırlar.bu,mobbingdir:duygusal taciz yoluyla işyerinden ihraç edilme.ne yazık k,i kurbanlar, hatalıymış ya da kendi çöküşlerini kendileri hazırlamış gibi gösterilmektedirler.
mobbing nedir, nasıl oluşur ?:
mobbing, duygusal bir saldırıdır.kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olması ile başlar.bir kişinin, diğer insanları, kendi rızaları ile veya rızaları dışında başka bir kişiye karşı etrafında toplaması ve sürekli kötü niyetli hareketlerde bulunma,ima,alay ve karşısındakinin toplumsal itibarını düşürme gibi yollarla,saldırgan bir ortam yaratarak onu işten çıkmaya zorlamasıdır.bu eylemler, giderek korkutucu davranışlara ve açık suistimale dönüşür.kişinin çalıştığı kuruluş, bu davranışları sona erdirmeyecek, hatta bunları planlayıp hoş görecek olursa kurban kendini giderek daha çaresiz durumda bulur.
sonuçta kişi, giderek artan sıkıntı, hastalık ve sosyal sorunlar yaşamaya başlar.verim sıklıkla düşer.kişi üzerindeki baskı ve eziyeti dengelemek ve azaltmak için hastalık raporu kullanmaya başlar.kazalar olabilir ve kişi depresyona girebilir.bunları da istifa,işine son verme,erken emeklilik ya da anlaşmalı veya anlaşmasız işten çıkarma izler.
kurban için mobbingin sonu hastalık veya intihar yolu ile ölüm bile olabilir.
örgütler için mobbing kanser gibidir.habis hücreden başlayarak örgütün bütün yaşamsal organlarına büyük bir hızla sıçrar.iyileştirici önlemler biran önce alınmalıdır.
herhangi birine karşı saldırganlık: iş yerinden kovulma
mobbing,kişiye yönelik,kişinin yaşı,ırkı,cinsiyeti,dini,uyruğu,sakatlığı veya hamileliği gibi herhangi bir nedene dayalı belirgin bir ayrımcılık olmaktan çok,taciz,rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır.kişiyi, iş yaşamından dışlamak amacıyla, kasıtlı olarak yapılır.bu davranışlar, pasif ve aktif saldırganlık olarak ikiye ayrılabilir.
saldırganın incelmişliği oranında, bunlardan herhangi biri uygulanabilir.pasif saldırganlar, fırsat buldukça kötü davranışlarını örtmek için nazik ve düşünceli davranışlarda sergileyeceklerinden, onlarla başa çıkmak daha zordur.
mobbing tipolojisi
prof.dr heinz leymann,45 ayrı mobbing davranışı tanımladı.ve bunları, davranışın özelliğine göre 5 grupta topladı.her mobbing durumunda bunların hepsinin bulunması şart değildir.
online oyunlarda cok fazla yaratigi toplayarak toplu katliam gerceklestirme olayi. bazi oyun veya serverlarda belirli kurallar cercevesinde yapilmasinda bir sakinca yoktur.
(bkz: ragnarok online)
en son marmara üniversitesi eczacılık fakültesinde öğretim üyesi olan prof. dr. dehen altıner'in dekanı Prof. Dr. Mürşit Pekin'e karşı açtığı ve kazandığı davayla gündeme gelmiştir.
işyerinde psikolojik şiddet uygulamasıdır. günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır. yetki sahibi kişilerin alt kadrolarına iş yaptırmak için yanlış bir yöntem deneyerek psikolojik baskı uygulamalarıdır.
her zaman geri tepen iğrenç davranışlar silsilesi . 2 sene çektim hala da çekmeye devam ediyorum . psikolojik travma geçiriyorum içime kapandım ve dertlerimi paylaşmıyorum kabulleniyorum. artık bir mobbing zedeyim ve çıkış yolu bulamıyorum.
dün muhabbet kralında işlendi bu konu. oldukca ilgi cekici bir biçimde aktı gitti program. iş yerinde ki psikolojik ve fiziksel baskının meydana getirdiği durum. kişiyi iş yerinden uzaklastırmak için yapılan ve bir cok yolu olan unsur.
dün muhabbet kralında bizi televizyon başına kitleyen pek çok insana "la acaba bende mi mobingleniyorum?" dedirten benim gibi birkaç kişiyede "ulan işallah kimse seyretmemiştir yoksa psikolojik mobbing davalardan kurtulamam!" dedirten kısaca tanımı işyerinde vb. yerlerde psikolojik ve/veya fiziksel taciz olan ingilizcede ki saldırgan topluluk anlamına gelen oyunlardan da aşina olduğumuz mob kelimesinden türemiştir.
hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır.
Mobbing sözcüğü önceleri çocukların birbiriyle olan zorbalık ilişkilerini tanımlamakta kullanılmıştır. işyerlerinde de 1950-1960 lı yıllarda yapılan araştırmalar, mobbingin sadece çocuklar arasında yaşanmadığını ortaya koymuştur. Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. işveren ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar. Bir araştırmaya göre mobbing, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda, okullarda ve sağlık sektöründe daha yaygındır. Yüksek işsizlik oranları ve dolayısıyla çalışanın değersiz görülmesi mobbingin artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak her işyerinde ve her türlü kuruluşta rastlanabilir. Organizasyon bozukluğunun daha fazla olduğu işyerlerinde, disiplin getirmek, verimliliği artırmak, refleksleri koşullandırma (askeri disiplin) öne sürülerek yapılmakta ve meşrulaştırılmaktadır.