gülelim eğlenelim diye iki geyik yapıyoruz onu bile sindiremeyenler var, tamam yeri geliyor bizde ayar veriyoruz ama ayar verilecek şey ile mizah olanı seçebiliyoruz çok şükür.
Mizahı en iyi anlayan cocuklardir. Yetişkinler hayata objektif bakmadıkları için, alınma, kırılma gibi tepkiler gösterebilir. Misal, taraftara tuttuğu takımla ilgili espiri yapamazsın. Bu yapılan mizahın kalitesizliğinden değil, muhatabın algı seviyesi ile ilgilidir.
Mizahtan keyif almak isteyen biri at gözlüğü takmamalıdır.
hayatın içinde olan bir olgudur. her na kadar zamane siyasi iktidarının tahammülü olmasa da yüzyıllardır var olan bir şeyden bahsediyoruz. sarayda bile soytarı vardı eğlendirmek için. beyninin eleştri mekanizması yanan kütük gibi heriflerin şakaya tahammülünün olmadığı bir ortamda inadına mizah yapacağız. kravatınızdan tutunda oğlunuzun ok atışına kadar herşeyle dalga geçeceğiz. sanat dalı olarak ele alırsak mizah-karikatür her zaman muhalif olur. sanatçı yalaka olmaz.
en ince olanı türkiye'de yapılandır. şive komilkliklerini saymazsak tabii. gerçekten ülkemizde yapılan mizahın osmanlı'dan tutun da günümüze kadar incelendiğinde oldukça kalite olduğu görülür.
mizahın sosyal dokusu vardır, geleneği vardır; dile-imlaya sinmiştir. mizah, sınırlarını bağrında taşıyan ifade tarzıdır. aşıldığı anda başkalaşır, kendinden uzaklaşır. sevmenin tecavüz halidir denebilir. espri, ironi, ima; mizahın avadanlıkları. yerinde, zamanında ve tadında kullanıldığı zaman mana taşır. "bayat" mizah, maksadı ifade etmeyen bir terkip. belki basit, belki zorlama mizah denilebilir. mizahın eskisi, yenisi de olmaz. "çağdaş" mizah ta onu yeni gösteren husus; mizahın dekoru, kullandığı yeni ifade modelleri olabilir. velhasılı, her dönemde mizah olduğu kadar mizahın karikatürü söz konusudur.
hayata değişik açılardan bakabilmektir, doğal karşılanan olayların gerisinde kalan komik olayları yakalamaktır. şakalar ve komikliklerin özgün halidir.
(bkz: bir kahkaha bir kilo pirzolaya bedeldir)