1885 yılında doğan ve 30 mart 1956 günü güzel bir istanbul baharında aramızdan ayrılmış, dahi yazar, gerçekçi şair, ahlaklı hukukçu.
edebi hayatına şiirle başlamıştı. edebi karakterinin dönüm noktası ise 1903 yılına denk gelir. bu sene mithat cemal'in mehmet akif ersoy ile tanışmasının tarihidir. "kişilik ve samimiyet abidesi" olarak adlandırdığı mehmet akif, sanat yönüyle mithat cemal'e büyük katkılar sağlar. ayrıca ikisi pek konuşmayan ama çok iyi anlaşan iki dosttur. öyle ki üç istanbul adlı romanındaki şair raif karakteri, mehmet akif'ten başkası değildir.
1938 yılında yayımlanan tek ve harika eseri üç istanbul, kendisine haklı bir şöhret getirir. bu romandaki muharrir adnan bey ile kendisi arasında benzerlikler dikkat çeker. ikisi de babasızdır ve hasta annelerine bakmakla yükümlüdürler. ayrıca evin geçimi için ikisi d belirli bir dönem özel ders vermişlerdir.
1923 yılında noterlik görevine getirilen mithat cemal kuntay, bu görevini ölümüne yani 1956 yılına kadar sürdürür. türkiye'nin en uzun noterlik yapan hukukçusu ünvanını kazanır.
naile hanım ile evlenen yazar, genç yaşta eşini kaybeder ve bundan sonra hiç evlenmez. 1950'li yılların ortalarına doğru akciğer kanserine yakalanır ve bu kanser hayat ile olan münasebetini bitirir.
üç istanbul romanı ve bu romandaki karakterler öyle başarılıdır ki kendisinden daha büyük üne kavuşmuştur.
" bayrakları bayrak yapan üzerindeki kandır,
toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır."
dizelerinin sahibi olan, türk yazını'nın önemli anlatım ve tasvir ustalarından. yazdığı üç istanbul adlı romanı, sıkmayan, akıcı üslubu ve karakterlerinin öznelliği ile gerçekten okunmaya değer niteliktedir.