kocaman tozlu ceplerimizde singirdayan, binbir renkleri ve pürüzsüz neseli yuvarlakligiyla cocuklugumuzu büyülemis, kücücük yarali ellerimize maharet kazandirmis, ütmek eylemiyle ilk kez tanismamiza vesile olan hayatimizin en masum devresinin vitrin süsleri..
o zamanlar agzimizda leblebi tozumuz vardi bir de, sarapta kizarmis ördeklere inat..
çocuklukda oynadıgımız harkulade bir oyundu oynamaktan ellerimin üzeri çatlar geceleri yatamazdım sonraları çatlamaması için vazelin kullanmaya başladım tabi ozamanlar biz buoyuna gulle,gildik derdik tabi yöre yöre degişiyor.
3-5 model halinde kategorize edilen bilyalardır. çocukluğumuzdan akılda kaldığına göre *teklik*, onluk*, parlak*, porselen*ve dombili* minik * gibi modelleri vardır.
edit: ne salakmışız lan. teklik, onluk, parlak, porselen hepsi kırtasiyede aynı fiyattan satılırdı. o zaman parlağın ya da porselenin diğerlerinden pahalı olmasının mantığı ne...
galiba olay şu, çocuklukta satın alarak misket sahibi olmak süt çocuklarına özgüydü. önemli ve değerli olan kökerek * bir sürü (adettendir, misketler kavanoza doldurulur ve anlatırken kavanoz ölçü olarak kullanırdı.) misket sahibi olmaktı.
Misket, günümüzden binlerce yıl önce Eski Mısır ve Roma'da ortaya çıkmıştır. Cam ya da tahta gibi bir çok farklı malzemeden üretilen bilyelerle oynanan çok sayıda farklı misket oyunu vardır. En yaygın olarak oynananı, herkesin sırayla elindeki bilyeyi atarak yerde yanyana dizilen bilyeleri vurmaya çalıştığı oyundur. Ebe olan kişi, sıranın hangi tarafının baş olduğunu söyler. Böylece, yerdeki bilyeleri vuran kişi, sıranın diğer tarafındaki bilyeleri alabilir.
tapınaklarda ve çocuk mezarlarında bulunan ilk misketler, hayvanların aşık kemikleri ile yuvarlatılmış taşlardı. çocukların oyun oynadığı bu misketleri yetişkinler büyü yapmak için kullanırdı. zaman ilerledikçe aşık kemiklerinin yerini taş ve mermerlerden yapılan bilyeler aldı.girit'te bulunan akik ve yeşil bilyeler m.ö.1400'lere aitti.
ilk cam bilye üretimini amerikalı oyuncakçı christiensen yaptı.
ortalama 15-17 milimetre çapında, 4 gram ağırlığındaki cam bilyeler, balıkların yumurtlamaları için daha korunaklı bir ortam hazırladıklarında yumurtlama akvaryumlarına çakıl taşı yerine konulmaktadır.