misir inciri

entry3 galeri0
    1.
  1. kaynana dili olarak bilinen iri, yassı yapraklı bir kaktüsün meyvesidir. akdeniz bölgesinde yetişir çoğunlukla. sıcak iklim bitkisidir. yollarda gördüğünüz eşşek kadar kaktüsler üstündeki turuncu şeylerdir yani.
    accayip dikenlidir ve dikenleri de bit bacağı kadar olduğu için battı mı da çıkmaz. ya cebinizde cımbız taşırsınız, ya da daha iyisi dikenin battığı yeri kumaşa sürtün. nedendir, bilinmez, işe yaramaktadır.
    dikkatli bir biçimde (üstüne düşmeden, elinizde eldiven-maşa-bıçak-kalın bir torba dörtlüsü ile)toplanan, daha iyisi hazır toplanmışı satın alınan meyve önce iyice soğutulur. "tekniklik" derecesinde uzmanlaşılmış soyma biçimleri vardır, boşveriniz. bir çatal yardımıyla sabitlediğiniz meyveyi boyuna bıçakla bölüp, sağına soluna dokunmadan çay kaşığı yardımıyla yemeniz önerilir.
    meyve oldukça çekirdeklidir. çekirdekleri çiğnemeye gerek yoktur, direkt yutunuz. meyvenin faydalarından biri(!) olan bağırsakları yumuşatma etkisi ile ertesi güne bünyenizde olmayacaklarıdır.
    eylülde ya da çok kırmızı olanlarının yenmesi pek önerilmez. beklemiş elma gibi, bir süre sonra içi kötü olur, lezzeti kaçar falan...
    oldukça faydalı olduğu rivayet edilir. ne olup olmadığı yazar tarafından bilinmemektedir. * ancak inanılmaz lezzetlidir *. yollarınızın kesişmesidurumunda kesinlikle denemeniz önerilir. sevmezseniz bir daha yanına yaklaşmaz, severseniz de bir daha uzak kalamazsınız. *
    ayrıca, (Opuntia ficus indica) imiş latincesi.
    (bkz: afiyet olsun)
    (bkz: şefin tavsiyesi)
    (bkz: olsa da yesek)* * * *
    0 ...
  2. 2.
  3. son 5-6 senedir yazları harçlığımın kaynağını oluşturan meyve. birçok emekle yenmeye hazır hale geldiğinden azıcık tuzlu fiyata sahiptir. sindirim sisteminde bir takım sorunlara* sorun açacağından dolayı çok fazla tüketilmemesi ve tüketildikten sonra su içilmesi şiddetle tavsiye olunur.

    kamış veya süpürge deyneği ucuna özel olarak hazırlanmış kavanozdan bozma bir edavat eklenerek toplamak için gerekli alet oluşturulur. daha sonra mısır inciri*** kaktüsten bu alet yardımıyla kopartılır. dikkat edilmesi gereken nokta özellikle rüzgarlı havalarda rüzgar çok hafif bile olsa bu meyvenin üzerindeki işkence niteliği taşıyan kıldan ince kılıçtan keskin dikenlerin göze batmamasıdır*. sağ salim toplama faslı tamamlandıysa sırada ayıklama faslı vardır. şefin önerisi ayıklamadan önce bol su dolu bir kovaya atılmaları ve bir süre bekletilmeleridir. bu sayede dikenleri yumuşar ve ele fazla batmaz. yine de yumoş yumuşaklığında dikenler vaadedemiyoruz maalesef. sağ elinizi kullanıyorsanız sol ele, sol elinizi kullanıyorsanız sağ ele eldiven giyilir. doktor eldiveni önerilmemekle birlikte ne kadar kalın olursa o kadar hoş olur. diğer elinize bıçak alın ve hazırlanın. kovadan eldivenli elinizle bahse konu meyveyi alın. dikkatlice keskin bir bıçak yardımıyla önce iki ucunu kesin daha sonra da gövdede bir uçtan diğer uca fazla derin olmayan bir yarık açın. bıçağın ucunu bu yarıktan hafifçe sokarak yavaşça kabuğu kaldırın. çıplak elinizin başparmağını kabuğun altına sokarak yavaşça yuvarlayın, meyvenin yenilen kısmı avucunuzun içine gelince tutun ve tadına bakın.
    0 ...
  4. 3.
  5. babutsa veya diken inciri diye de anılan meyvedir. Ayıklanırken dikkatli olunması gerekir aksi takdirde birkaç gününüz seffaf dikenleri bulmak ve çıkarmakla geçebilir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük