Miryokefalon savaşında bizansın anadoluyu türklerden geri alma ümidi tamamen yok olmuştur zira Anadolu coğrafyasının büyük bir kısmı (Ege Denizi kıyıları harici) selçuklulara geçmiştir.
Tarihi savaşlar üzerinden anlatmak bir yere kadar tamam da belki de kültür tarihine de önem vermek lazım. Fen bilimlerinde olduğu gibi öğrenciye periyodik cetvel ezberletir gibi savaşları anadolunun kapısını açan savaş gibi formüle edince herkes halkı olarak bunu hatırlıyor.
savaşın yapıldığı yer konusunda hala kesin bir yargı yoktur ve bu yeri netleştirememek türk tarihçilerin utanç kaynağıdır. yer hakkında ısparta'nın gelendost ilçesinde ya da denizli'nin çivril ilçesinde yapıldığı görüşleri ağırlık kazanmaktadır fakat iki ilçe de savaşın kendi topraklarında yapıldığını savunmaktadır.
Ramazan Topraklı hocanın çalışmalarına göre ; ( Yenice Köyü Köprüsü ve Miryokefalon Savaşı)
Savaş bölgesi kesin olarak belirlenmiştir. Eğirdir Gölü'nün en dar bölgesinde sular altında kalmış, kemer köprünün bulunduğu 16 km.lik geçitte yapılmıştır.
ortaokulda içimin burkulmasına neden olmuştu bu savaş. tarihini bilemedim, sonuçlarına ise hiç katlanamadım.
o gün bugündur gider gelirim miryokefalon geçitine. sonuçlar çok ağır hafız.
* Bizansın anadolu toprakları üzerindeki saldırgan politikasını yıkıp, bundan sonra savunma durumuna geçmesine sebep olan, anadolunun türklerin olduğunun göstergesi olan savaştır.