minyatür

entry21 galeri18
    1.
  1. özel yöntemlerle işlenmiş,
    küçük boyutlu resim sanatı..
    1 ...
  2. 2.
  3. tarihi doğu ve batıda milattan öncesine kadar giden bir resim tarzıdır.tek boyutlu resimler içerir ve avrupada yayılan perspektif ve gölge yöntemlerinden sonra önemini değil de ününü yitirmiştir.minyatür yapan sanatçılara da "resim yapan" anlamına gelen " (bkz: nakkaş)" denir.
    1 ...
  4. 3.
  5. iran kökenli iki boyutlu bir fars sanatı.minyatür osmanlıda öyle yerleşmiş birşeydi ki portre ya da natürmort tarzı 3 boyutlu resimler osmanlıya da geldiğinde nakkaşlar arasında bu tür resimler yapmanın günah olduğu dedikodusu çıkarılmış,zamanla da kendini geliştiremeyen nakkaşlık kaybolup gitmiştir.*
    1 ...
  6. 4.
  7. istanbul'un metro duraklarını süsleyen minyatür sanatçısı için;
    (bkz: nusret çolpan)
    1 ...
  8. 5.
  9. Çok ince işlenmiş ve küçük boyutlu resimlere ve bu tür resim sanatına verilen addır. Ortaçağda Avrupa'da elyazması kitaplarda baş harfler kırmızı bir renkle boyanarak süslenirdi. Bu iş için, çok güzel kırmızı bir renk veren ve Latince adı minium olan kurşun oksit kullanılırdı. Minyatür sözcüğü buradan türemiştir. Bizde ise eskiden resme nakış ya da tasvir denirdi. Minyatür için daha çok nakış sözcüğü kullanılırdı. Minyatür sanatçısı için de resim yapan, ressam anlamına gelen nakkaş ya da musavvir denirdi. Minyatür daha çok kâğıt, fildişi ve benzeri maddeler üzerine yapılırdı.

    Minyatür, doğu ve batı dünyasında çok eskiden beri bilinen bir resim tarzıdır. Ama minyatürün bir doğu sanatı olduğunu, batıya doğudan geldiğini ileri sürenler vardır. Doğu ve batı minyatürleri resim sanatı yönünden hemen hemen birbirinin aynı olmakla birlikte renk ve biçimlerde, konularda ayrılıklar görülür. Minyatür, kitapları resimlemek amacıyla yapıldığından boyutları küçük tutulmuştur. Bu ortak bir özelliktir. Doğu ve Türk minyatürlerinin bazı başka özellikleri de vardır. Bu minyatürlerin çevresi çoğu kez tezhip denen bezemeyle süslenirdi. Minyatürde suluboyaya benzer bir boya kullanılırdı. Yalnız bu boyaların karışımında bir tür yapışkan olan arapzamkı biraz daha fazlaydı. Çizgileri çizmek ve ince ayrıntıları işlemek için yavru kedilerin tüylerinden yapılan ve "tüykalem denen çok ince fırçalar kullanılırdı. Boyama işi için de çeşitli fırçalar vardı. Resim yapılacak kâğıdın üzerine arapzamkı katılmış üstübeç sürülürdü. Renklere saydamlık kazandırmak için de bu yüzeyin üzerine bir kat da altın tozu sürüldüğü olurdu.

    Bilinen en eski minyatürler Mısır'da rastlanan ve iÖ 2. yüzyılda papirüs üzerine yapılan minyatürlerdir.
    1 ...
  10. 6.
  11. 20 veya daha az hamle süren satranç oyunu.
    1 ...
  12. 7.
  13. beş ya da daha az taştan oluşturulmuş satranç etüdü.
    0 ...
  14. 8.
  15. minyatür o kadar yaygın kullanılıyormuş kiiii, padişah özel günlerde ve savaşlarda yanında bir minyatür sanatçısı götürürmüş, şimdi bazı tezlere bu minyatürler bilimsel kaynak olarak kabul edilmektedir. çok geniş bir perspektifin en minimalize halde karşımıza konmasıdır. evet. belki tek boyutludur ama bir iş bu kadar ince elenip sık dokunmaz ki. renkler enfestir, figürler de.. üstelik kendine özgü bir dili vardır. yabancılık çekilse de ilkin bakan gözde, sonradan üç boyutlu resimler gibi kendilerini nazlı nazlı gösterirler. bilim kurgu ve fantazi anabilim dallarında bile bu kadar delice yaratıklar görülemez. minyatürcünün müthiş bir hayal dünyası vardır.
    2 ...
  16. 9.
  17. osmanlı'da sanat olarak kullanılmasından ziyade tarihe resimli belge niteliğinde aktarmak amacı ile nakkaşlar tarafından yapılmış, boyutsuz resimlerdir.Boyut kullanmama geleneği yaratana olan saygıdan gelir.
    1 ...
  18. 10.
  19. küçük kitap resimlerine minyatür, bu sanat ile uğraşanlara da nakkaş denir.
    1 ...
  20. 11.
  21. bilinen en eski osmanlı sanatlarından biridir. dinen resmin yasak olması nedeniyle uzun zaman süsleme alanında minyatür-hat-tezhip kullanılmıştır.
    1 ...
  22. 12.
  23. türklerin çekik gözlü olarak resmedildiği eserlerdir.
    1 ...
  24. 12.
  25. --spoiler--
    gül incindi bu gece
    gül koynunda su gece
    bir dilek tuttu ece
    sabaha varmak için

    hasta şifa ararken
    sevda seni sararken
    gözlerine bakarken
    gözlerim oldu oldu gece
    --spoiler--
    1 ...
  26. 13.
  27. Çok ince işlenmiş küçük boyutlu resim sanatıdır. Türklerde bu sanat Uygurlar ile başlar. Minyatürle uğraşanlara Nakkaş denir. Osmanlının en ünlü nakkaşı Levni’dir.

    (bkz: kpss 2013)
    (bkz: lys 2013)
    0 ...
  28. 14.
  29. 13.
  30. 14.
  31. Ne zaman bir örneğini görsem uçan halılar, cinler, periler, bilinmezlik, ölüm, diğer dünya çağrışımları yapan sanat türü.
    1 ...
  32. 14.
  33. 15.
  34. cenneti beklerken filminin fonunu ve hikayesinin önemli bölümünü oluşturan sanat.
    0 ...
  35. 17.
  36. el yazması eserleri süslemek ve metnin aydınlatılmasını sağlamak için derinlik olmadan yapılan resimlere minyatür denir.

    2. bayezit, yavuz sultan selim ve kanuni sultan süleyman dönemlerinde sarayda minyatür atölyeleri kurulmuştur.
    0 ...
  37. 18.
© 2025 uludağ sözlük