etraftakiler tarafından 5 kuruşun hesabını bile yapıyor şuna bak diye küçümseneceğini düşünen kişi eylemsizliği. neyse ki artık kartlar, akbiller, metrolar, tramvaylar var da bu hale düşmüyoruz.
paranın miktarı ödenmesi gereken paradan oldukça fazlaysa rahat rahat istenebilecek durumdur . ha bide bunun 1.40 tl ücret olan yer için 1.50 tl veren kişinin para üzeri gelmemesi üzerine "kaptan birbuçukun üstü gelmedi" demesi var . işte o 10 kuruş için mücadele vermeye çekinir insanlar . ki açıkcası bende istemem . çok param olduğundan değilde 10 kuruş be sözlükcüğüm
değişik mekanlarda başa gelebilir. fırında sıra bekleyen vatandaş 100 lira verdi. bozuk olmadığı için biraz beklemesi söylendi. adam fırından beklediği börekler pişip paketlenince fırıncıya bakındı bakındı biraz ve çıktı gitti. ardından fırıncıya paranın üzerini vermediğini adamın gittiğini söyledim. hemen çalışan çocuğu peşinden gönderdik. adam geldi. neden parasının üstünü istemediğini sordular, adam isteyemiyorum işte napıyım dedi. parasının üstünü aldı gitti.
kendine ait olan parayı geri alabilmek için verdiğin uğraştır. önce kendine uygun bir durak belirlersin sonra kafanda parayı nasıl isteyeceğini şekillendirir planını kurar ve parayı istersin.hele birde şöför olan kişi o parayı unuttuysa size hırsız muamelesi yapması yokmudur işte insanlar bu cinnet anında katil olurlar.
olması durumunda, medeni cesaret eksikliği olsa gerektir. *
akşamdan hazırla bozuk paranı, ya sigara al ya da iki abur cubur... ha 10 kuruşu bıraksan anlarım. ****
minübüse binip yirmi türk lirası verdikten sonraki her dakikanın işkence gibi geçmesine neden olan hadisedir, aslında yapılması gereken tek şey "kaptan yirmi liradan 1 kişi vardı" demek, ama nedensiz bir şekilde bu söylenemez, halbuki yırtık bir tip olsanız ne vardı sanki kaptandan bağıra çağıra paranın üstünü isteyip inene kadar bağırarak kavga etseniz, ama hayır yapamazsınız o minibüsten ölece inersiniz. (bkz: evlat acısı)