Minibüs şoförlerinin müşterileri rahatsız eden hal ve hareketleri neticesinde oluşan nefretin sebepleridir. Bu sebeplerin genel anlamda sıralanması gerekirse :
- Trafik kurallarına pek riayet etmezler, her an her yerde durup kalkma, yolcu indirip bindirme haklarını saklı görürler.
- Yolcu güvenliğini dikkate almaksızın yolcu kapasitesinin üzerinde yolcu almaya çalışırlar.
- Herhangi bir denetim mekanizması olmadığından, yolcuya istedikleri muameleyi yaparlar.
- Kendi aralarında büyük bir dayanışma içerisindedirler. Yolcu veya diğer araç sürücüleri ile tartışan şoföre yardım etmek için rastgele aracını durduran ve eline geçirdiği her türlü alet edevatla yardıma koşan şoförler mevcuttur.
Ara not : Bir dönem yaptığım bir dolmuş yolculuğunda, pek çelimsiz ve entellektüel görünümlü bir üniversite öğrencisinin, minibüs şoförünün kendisine saldırması sebebiyle şoförü yerden yere vurduğuna şahit olmuştum. Eleman meğerse aikido biliyormuş. Yardım için duran diğer minibüs şoförleri, elemanın durumu karşısında sessizce araçlarına binip gitmişlerdi. Dinsizin hakkından imansız gelir tabi.
Yukarıda bahsettiğimiz ve bahsetmeyi unuttuğumuz sebepler neticesinde halk tarafından pek sevilmezler minibüs şoförleri.
Dolmuş tabir edilen toplu taşıma yöntemi, genellikle üçüncü dünya ülkelerinde uygulanır. Ülkemizde bunun için oluşturulmuş herhangi bir eğitim kurumu yoktur. Dolmuşun plakasını ve kendisini alabilen her babayiğit pekala dolmuş işletebilmektedir.
Görünürde yapılabilecek en kolay işlerden biri gibi göründüğünden ve belirgin bir eğitim ve akademik kariyer gerektirmediğinden, bol parası ve sürücü ehliyeti olan kırsal kesim insanı tarafından sıkça tercih edilen bir ticaret türüdür.
Bu nedenlerden ötürü de, yolcuların şoförler ile tartışmaları ve onlardan nefret etmeleri de gayet doğaldır.
Tabi bu arada, bazen rastladığımız son derece efendi, her yolcuya istisnasız "beyefendi", "hanımefendi", "efendim" tarzı bir üslup kullanan, kibar, kurallara saygılı şoförlerimizi de tenzih etmek gerekir ki, haklarını yemiş olmayalım.
caddenin öbür ucunda sallana sallana yürüyen kişiye korna çalıp, geliyonmu alooww * şeklinde el kol işareti yapmaları, yaya hayır diye bir işaret yapmadığı sürece beklemeye devam etmeleri. aracın dışındaki herkesi çil para, içindeki herkesi de paspas zannetmeleri.
kolalı gömlek, altın zincir, elde tesbih, arabesk şarkı, balık istifi, hatalı sollama, trafik kurlları ihlale, yolculara kötü muamele, böğründen dışarı çıkarttığı kıllar, arkadan vermeyen var mı demesi......