bir fikir üretme , değiştirme, geliştirme ve bilgiyi yönetme yöntemidir. ana konu bir daire içine alınarak sayfanın ortasına taşınır ve bu ana konuya baglantılı olan yan konular yine daireler içinde ana konuyla birleştirilir. bu şekilde her yeni çizilen daire yeni bir kök olur ve bu şema kök-dal ilişkisi sayesnde büyür. bu teknik bir çok alanda kullanılabilir. örn. bir kompozisyon yazmadan once , ya da turkiye ekonomi tarihini incelerken rahatlıkla dönemleri kendi içinde inceleyebilmek için vs. bu yöntem için geliştirilmiş basit mantıkta çalışan software lere olan üst düzey yöneticilerin talebi oldukça şaşırtıcıdır. bu programlara Topicscape iyi bir örnek olabilir. windows işletim sisteminde çalışmaktadır. sadece macintosh lar için geliştirilmiş olanlar vardır ( mesela Consept Draw ).
öğrenme süreçlerini görsel kavramlarla hızlandırmaya yarayan tony buzan tarafından geliştirilmiş yöntem.
mind mapping (zihin haritalama) kavramı, bir konuyu öğrenmek ve dataylarına ermek için sıklıkla stratejistler ve analistler tarafından kullanılmaktadır.
büyükçe bir kağıdın ortasına konuyu yazdıktan sonra, mümkünse renkli kalemlerle ve tanımlayıcı simgeler kullanarak konuyu özetleyen çağrışım yapan kelimeler yazılır. bu yöntemde merkezden başlayarak ilgili kavramlar bağlantı noktaları kullanılarak birleştirilir. ilgili kavramlar da aynı şekilde dallandırılarak (branch and bound) başka kavramlarla ilişkilendirilir. merkezden dışa doğru dalların kalınlığı farklılaşabilir önem derecesine göre. en önemli olanın konu başlığına yakın olması mantığıyla hareket edilir.
konuda geçen kişiler yerler not alınır. hatta önemli tarihler de belirtilebilir. kişisel benzetmeler ve hatırlatıcılar da kullanılabilir.
ayrıca ders çalışma ve ezber konularında da etkili olduğu kabul görmüştür.
1960 yılında Tony Buzan tarafından geliştirilmiş bir not alma tekniğidir. Biri konuyu aktarırken aktif olarak kullanırım, genelde bütünü görmek ve yapısal olarak anlatılanı özetlemek için çok iyi bir
Yöntemdir.