Mescitlerinizi sade yapın demiş peygamber şimdi bu minareler hiç sadelikle uyuşuyor mu? Bizim köyde şöyle ufak 200 kişilik falan bir cami var minaresi 50 metre ta ilçeden gözüküyor bu ne saçma iş?Harcanan paraya yazık değil mi? Zaten bir de çürük gözüküyor her an çökecek gibi tehlikeye girme amacı ne o kadar yüksek yapıp sanki megafon diye bir şey icat edilmedi mi?
minareler kimsenin biryerine batmamaktadır lakin minarelerin haddinden fazla yüksek olması nedeniyle birkaç yıl önce bursada bırakın depremi rüzgarda aynı mahalledeki üç minarenin her biri evlerin üzerine yıkılmıştır. sevinilecek tek nokta kimse hayatını kaybetmemiştir.
hemen düz mantık yapalım, trafikte bulunan bütün araçlara trafiğe cıkma yasagı konusun, böyle uçarak işe gitmeye calısırız..uçmanın da tehlikeli oldugunu düşünürsek yürüyerek denemek lazımyürürken de mazallah kalp krizi falan geciririz ona da hiç gerek yok..en iyisi kukumav kuşu gibi evde oturmak..
vaktin geldikten sonra ananın .... girsen faydası olmaz..
evet, tabii ki insan sağlığı önemli.
minareleri yıkalım(depremde yıkılabilir) apartmanları da yıkalım, ağaçları sökelim(yıldırım düşüp yangın çıkarabilir), ülke, ırk, din vs. gibi kavramları kaldıralım(savaş çıkabilir), ne var ne yok kaldıralım.
Evet insan sağlığı çok önemli. Burdan yetkililere sesleniyorum * prezervatif üretimini ve bilincini arttırın, her tarafta orspu çocukları görüyorum.
ülkemizde minareler elbette bir tehlike olabilir , ancak sağlam yapılmadıysa ! ülkemizde öyle bir vurdumduymazlık ve denetim eksikliği var ki bizim yaşadığım binaların ne kadar güvenliği ve depreme dayanıklı olduğunu bilemiyoruz ancak bir çoğumuz biliyor ki sağlam değil ! ancak yapacağımız bir şey de yok sokakta yaşayamayacağımıza göre mecbur sağlam olmasa bile giriyoruz. yani durumun minareler ile değil aslında tüm yaşam alanlarının sağlam olmaması ile alakalı.
ilk mescidde minare yoktu. sadece çıplak sesle ezan okunduğu için ezan yüksek bir yere çıkarak okunurdu. esas olan çağrıdır. minare daha sonraki müslümanlar tarafından sesi daha uzağa duyurmak için yapıldı. sonra mikrofon icat oldu onun da bir işlevi kalmadı. yani minare kutsal birşey değildir. ancak kültürel ya da mimari bir değeri olabilir. bu ayrımı yaptıktan sonra ister yıkın ister yapın gerisine ben karışmam.
minarelerin yukari dogru degil, asagi dogru insa edilmesiyle birlikte binaya deprem esnasinda fazladan destek bile olabilecek bilimsel bir cozumle asilabilecek bir sorundur. hem yasayanlardan cok kabirdekilerin ihtiyaci var minareden soylenenlere, milletin kolunda saat var cok sukur.
bu arada "ezan cocuklugumu hatirlatiyor" diyen ilk aptal olarak hediye cekilisine katilma hakkimi talep ediyorum. elime verebilirsiniz.
12 kasım depremi sırasında devrilen bir minarenin ilginç bir şekilde iki adet evin tam ortasından geçen 3 metre genişlikteki bir çıkmaz sokağa rast gelmesi konuyla alakalı ilginç bir örnek olabilir sanırım. ilahi güç müdür nedir. tövbe haşa. dinimiz amin.
yakın tarihte iki büyük deprem geçiren ülkemizde minarelerin nasıl zararlar yarattığını merak ettiren başlıktır. zira bu kadar kolay ulaşılabilecek data mevcutken yok tehlike oluşturur yok oluşturmaz diye götümden sallamak istemediğimden biraz google kullandım ve işe yarar bişey bulamadım. search database i daha geniş arkadaşlardan açıklama bekliyorum.
deprem sırasında evlerin bile tehlike yaratacağından habersiz olan bir zavallının malumu ilanıdır. minareler elbette bir deprem anında tehlike yaratacaktır. ama bu yarattığı tehlike bir binanınkinden fazla değildir. bir fikriniz varsa, bir düşünceniz bunu adam gibi açık açık söyleyin. minareden rahatsız oluyorum deyin ki adam yerine koyalım sizi. öbür türlü hem kaypak hem de değersiz adamlar oluyorsunuz.
bunun canlı bir örneğini geçen sene gördük depremde değil şiddetli rüzgar sonucunda kuştepede ki bir caminin minaresi çöktü ve bir kişi hayhatını kaybetti.