Diyarbakır'da anne-babası Jitem tarafından öldürülen iki çocuğun hikayesini anlatan kürtçe filmdir. senaryosunu Evrim Alataş ile birlikte yazan Miraz Bezar'ın yönetmenliği yaptığı filmin yapımcılığında Fatih Akın da bulunuyor.
yönetmen ve film ekibinin yapımcısı olduğu filmdir. hatta yönetmenin annesi bu filme kaynak bulabilmek için evini satmıştır. fatih akın filmin post productionuna kaynak vermiştir.
29. uluslararası istanbul film festivalinde en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu ve en iyi müzik ödüllerini toplayan filmdir. film türkiyede tamamıyla kürtçe çekilen ve gösterime giren ilk kürt filmi olmasının yanında sadece 9 kopyayla gösterime girerek sinema tekellerinin tüm ambargolarına rağmen fazlasını hakettiği onlarca ödül almıştır. filmin yönetmeni miraz bezar kürt sineması ve dünya sinemasında kendinden çokça söz ettireceğe benzemektedir.
sinema gösteriminden sonra yönetmenin izleyici karşısında şehir şehir, sinema sinema, salon salon gezip izleyicinin ayağına kadar gelip yürekten gelen olumlu tepkileri dinlemesi başlı başına taktir edilesi bir davranıştır. antalya'da olan bir kaç tepkiden -her filmde olumsuz eleştiri ve tepkilerin olması son derece doğaldır. zaten bu filmde herkesten olumlu oy beklemek gerekmez- dolayı insanlar hala filmde verilen mesajı farklı bir şekilde algılamaktadır. filmde anlatılanlar bir masal değildir. tabi insan dahil olduğu maddi anlamda zenginlikler ile dünyaya gerçek anlamda yüksekten bakmaktadır. ben de gördüm ama masal şeklinde anlatılan film olarak değil.
Faili mechulleri konu alan Min Dit anne ve babasını kaybeden 3 çocuğun hikayesini yansıtmakta faili mecul cineyetlerinin sonrasında yaşanan farklılıkları gözler önüne sermekte.