mimar vs inşaat mühendisi

entry41 galeri0
    39.
  1. kollektif çalışma olmazsa hiçbiri kendi başına bir halt sayılmaz. bina türüne göre önem sıraları değişir. bir cami projesinde mimar ön plandayken bir köprü vs gibi statiğin önem arz ettiği konularda inşaat mühendisi önemlidir.
    yine bir hidroelektrik santralında,trafo inşaatında elektrik mühendisi önemliyken, gemi insaası, merkezii ısıtma-soğutma,arıtma tesisleri konularına da makinacı önemlidir.
    bunlar birbirlerinin olmazsa olmazıdır.
    askerdeki ;piyade, istihkam,ulaştırma,topçu, tankçı vs örneği gibi.
    2 ...
  2. 39.
  3. şantiye ortamında mimar ince iş kalemleri dediğimiz betonarme sonrası işlerin özellikle detay çizimleri, malzeme seçimi, uygulanması ve varsa as built projeleri ile uğraşır daha çok...

    inşaat mühendisi türkiye koşullarında şantiye ortamında mimarın yaptığı işleri de yapar ama asıl ilgi alanı yapının betonarme projesinin uygulanması ve genel anlamda şantiye yönetimidir...

    birbirlerine rakip değildirler...

    genelde farklı işlerin doğru organizasyon ve iş programı çerçevesinde ilerlemesi için işbirliği içerisinde çalışırlar...

    ofis ortamında ise mimar mimari proje ile ilgilenirken inşaat mühendisi betonarme proje ile ilgilenir...

    yani yine birbirinden farklı olan ama birbiriyle de bağlantısı olan çalışmanın işbirliğini yaparlar...

    bir inşaat mühendisi olarak mimarları severim sayarım...

    makine mühendisi, elektrik mühendisi ve harita mühendisi gibi bir şantiyenin olmazsa olmazlarındandır çünkü kendileri...
    1 ...
  4. 38.
  5. mühendisler genelde çomardır. mimarlık ise havalı bir ünvan.
    3 ...
  6. 36.
  7. 35.
  8. ülkemizde ustalar kadar lafı dinlenmeyen, müteahhit kekolar kadar da hürtmet görmeyen bu meslek gruplarında sanki mimarların daha zengin olduğu bir gerçektir.
    0 ...
  9. 34.
  10. inşaat mühendisliğinin alanı bina anatomisidir. bir doktor insan vücuduyla nasıl ilgiliyse inşaat mühendisi de yapılarla öyle ilgilidir ve her detayını bilmek zorundadır. mimarın uzmanlığı ise daha çok insan üzerinedir. mimar, farklı toplumların yaşam şekillerini, alışkanlıklarını, ihtiyaçlarını ve duygularını sürekli gözlemleyerek, bilgilerini güncellemek zorundadır. mimar bu gözlemleri ışığında uygun alanlar ve mekanlar tasarlar. mimar asla yoktan yaratmaz oluşturmaz, zaten var olana şekil verir. mimarın, inşaat mühendisiyle çakıştığı nokta da burada başlar mimar (tasarım mimarları), binanın anatomisiyle uğraşmak istemez onun için önemli olan içerisinde yaşayan insanlardır. inşaat mühendisi içinse binanın sağlıklı bir şekilde ayakta durabilmesi önemlidir ve daha çok teknik eğitim aldığından içerisinde yaşayacak insanların ne hissettiklerine fazla önem verme ihtiyacı duymazlar. iyi bir inşaat mühendisinin mimari eğitim almasına gerek yoktur, vizyonunun geniş olması mimar için yeterli kolaylığı sağlar ancak iyi bir mimarın belirli bir mühendislik bilgisine de sahip olması germektedir.
    1 ...
  11. 33.
  12. 32.
  13. 31.
  14. 30.
  15. mimar=inşaat mühendisinin beyni alınmışı..

    yaani..
    5 ...
  16. 29.
  17. mimar silkip atar.

    10 larca inşaat mühendisi arkadaşım var hepsinin çalıştığı projeler 100-500 bin arası.

    ama bir mimar olarak başında durduğum 2 projenin bütçesi 12 milyon liradır.

    Not: Trt'de 3 stüdyo + hacettepe üni'de müze binası.
    4 ...
  18. 28.
  19. 27.
  20. ikisi de işe yaramazdır. ülkenin hali ortada. yıkılmaya mahkum dikdörtgen prizma estetik özürlü evler var. mimarisi bozuk , yapısı bozuk. suçlusu manav mı ? tabi ki bunlar... yazık size.
    0 ...
  21. 26.
  22. kıroyum emme pere bende diyen mütahit ikisinide zker.
    4 ...
  23. 25.
  24. Kısaca mimar mimari projeyi çizer yani tasarlar mühendis ise statik projeyi kolonu kirişi hesaplar çizer malzemeyi seçer nereye ne kadar beton dökülücek bunu hesap. Ve inşaata yapılanları denetler duvar doğru örülmüş mü vs. Ayrıca mühendis şantiyede çalışmak zorunda da değildir ofiste projede çizebilir. Amele dediğiniz insanlar da aslında inşaat ustasıdır.
    0 ...
  25. 24.
  26. mimar hayal eder, o hayali anca inşaat mühendisi ayakta tutar mimar eğer bir mimar sinan değilse eğer. geri kalan kısımlarda inşaat mühendisliğinin alanı daha geniştir. bina yapılarının dışında yol, liman, baraj, körpüler, tüneller, isale hatları, kanalizasyon sistemleri gibi alanları vardır.
    1 ...
  27. 23.
  28. Karşılaştırmanın mümkün olamayacağı iki meslek grubudur.

    Mimar sanatçıdır. Hayal eder, ihtiyaca göre yapının kullanım alanlarını vs. tasarlar. Ama dikkat edin mimar dedim, mimarlık fakültesi mezunu demedim Zira sanat yetenek işidir. Sokağa çıktığınızda kutuya benzeyen evleri görerek mimarlık fakültesi mezunlarının ne kadar mimar olduğunu anlayabilirsiniz.

    inşaat mühendisine gelecek olursak:

    Insaat mühendisi mimarın çizdiği yapıyı ayakta tutacak statik projeyi çizmekte, projenin malzeme seçimini yapmakta, projenin iş takibini yapmakta ve kalite kontrol kısmında görevlidir. Büyük işlerde her bir konu başlığı için alanlarında uzmanlașmıș ayrı mühendisler görevlendirilir. Mimarın projesi statik açıdan elverişsiz veya elverişli olmasına karşın maliyet olarak sorun teşkil ediyorsa mühendis mimardan projesini revize etmesini isteme hakkına sahiptir.

    Tabii büyük bir yanılgı da var. Yukarda saydığım inşaat mühendisliği görevleri mühendis-mimar ortak çalışmasında mühendisin yaptığı görevlendir. Birde mimarın yetkili olmadığı yapılar vardır ki o yapılarin imalatı tamamen inşaat mühendisinin yetkisi altındadır. Bir kaç örnek vermek gerekirse: barajlar, karayolları, demiryolu, köprü inşaatları - mimari kaygı içerenler hariç-, havaalanı teknik projeleri, liman inşaatları vs..
    0 ...
  29. 22.
  30. mimarın ofisi vardır, mühendis işçilerle aynı yere sıçar.
    0 ...
  31. 21.
  32. 20.
  33. elma ile armudu kıyaslayan versustur.

    biri binayı gördüğünüz haliyle tasarlar çizer (mimari çizim), diğeri o binayı ayakta tutacak malzemeleri ve onların statiğini hesaplar ayarlar (statik proje). bu iki kavram, birbirini tamamlayan ve kıyaslanamaz iki kavramdır.
    2 ...
  34. 19.
  35. ikisi de olmadan bir bina tamamlanamaz.

    mimar tasarımcıdır. biçim ve işlevi çözer. statik için mühendise baş vurulur. binanın sağlamlığı ve depreme dayanıklılığı ona aittir. içinde ne kadar demir kullanılacağı hangi kalınlıklarda olacağı ve nerelerde kullanılacağına mühendis karar verir.

    basitçe anlatmak gerekirse tanrı insanı yaratmak için bir mimar ve bir mühendis görevlendirseydi eğer, iskelet sistemini mühendise, geri kalan dış görünüş (kaş,göz vs), estetik ve işlevsel olan sistemleri (dolaşım,boşaltım,sindirim vs.) mimara yaptırırdı.
    12 ...
  36. 18.
  37. Mimarlar genelde zengin çocukları olup inşaat mühendisleri halktan gibi bişeydir.
    2 ...
  38. 16.
  39. harita mühendisinin alacağı versustur.

    yersen.
    1 ...
  40. 15.
  41. bunların kavgasını harita mühendisleri keyifle izler.

    ben kot'umu verip çekilirim aga.
    6 ...
  42. 14.
© 2025 uludağ sözlük