strüktür, ısıtma, havalandırma, aydınlatma, sıhhi tesisat vb. konularda bilgi sahibi olan, yapıların tasarımını yapıp uygulamasını yönlendiren sanat ve fen adamıdır.
okul donemlerinde sabaha kadar uyumadan calısan gerekli gereksiz butun amelelikler yaptırılan, tıpla yarısacabilecek kadar egitimi zor olan ama okula gelindiginden itibaren surekli bi gotlerinin kalkması için hocalar tarafından kıskırtılan meslek turu.
hiçbir binada, hiçbir şekilde, herhangi bir taşıyıcı eleman olmasını istemeyen mühendislik düşmanları. ben mi ayakta tutayım o binayı yoksa sen mi tutacaksın? bilelim yani.
çocuk sahibi olma yaşı ortalama 40larda seyreden, ailesinden kopmuş, kendini çizimlere, şantiyeye adamış, her daim meşgul şahıslardır. fakat içmek, gezmek söz konusu olduğunda meşguliyetten eser kalmaz.. 'teknik gezi' adı altında aynı kafadan adamlarla bir araya gelerek günlerini gün ederler.
mesai saati kavramları yoktur. gece, gündüz karışmış durumdadır.
çok emek isteyen ve hata kabul etmeyen oldukça zor bir meslek..
tasarımcı, sanatçı, yaratıcı, meraklı, hayal gücü yüksek, kültürlü, bilgili, sanat sever, evrensel gibi kavramlara bir arada sahip olması gereken kişi. ayrıca karizmatik insanlar bütünüdür bunlar, işin üstadı olmuş ve artık mimarlığı tasarıma sanata vurmuş olanları vardır ki anlatacak kelime bulamıyorum o derece.
bir binayı nasıl en şekilsiz yaparım diye düşünen kişilerin mesleği. mühendislerin işlerini zorlaştırıp müteahhitlere ek maliyet çıkartırlar. artık birçok mimari projeyide mühendisler çizip 250 ytl'ye mimarlara imzalatmaktadırlar.
Mimari çizim yapan kişi. Üniversite yıllarında öğretim üyeleri tarafından yaratıcı fikirler ortaya atmazsa okulu bitiremez fakat iş hayatına atılınca bunların hiçbirini uygulayamaz. Neredeyse hepsinin hayalinde bir Burj al arap mimarisine sahip proje çiziminin olduğunu düşünüyorum.
Yıllık belirlenen mimari bedellerini projelerinde uygulayabilirse baya kazanc saglayacaktır. Ama ne yazık ki coğu bir önceki senenin bedellerini uygulamak zorunda kalır. idecad adlı programın çıkışı ile hepsinin rahat bir soluk aldığını düşünüyorum.
okurken insana çok şey kazandıran bölümü bitirebilenlerin elde ettiği ünvan. öyle ki öğrenciyken, amelelikten terziliğe, marangozluğa kadar birçok meslek dalında deneyim kazanırsınız.
neymiş efenim uyku yokmuş.sosyal hayat sona eriyormuş.kişisel bakımı unutup şişko çirkin bir hatuna dönüşürmüşüm.mimarlara karşı bir fobiniz mi var acaba?ne güzel meslek işte.neyini beğenmiyorsunuz?ukala dümbelekleri sizi.