türkiye'nin en geç profesörü olup bu ünvanı 35 yaşında almıştır.
çeşitli dönemlerde dış işleri bakanlığında danışmanlık yapmış olup tarih, iktisat, ilahiyat gibi alanlarda hizmet etmiş biridir.
bir babanın ne kadar fedakar olabileceğinin en güzel örneğidir. down sendromlu kızı nazlı öke'den sonra hayatının değiştiğini, her şeyden uzaklaşıp kızının vesilesi ile kurduğu yaralı ceylanlar derneğinin de öncüsüdür.
zengin, aristokrat ve kabul ettikleri gibi mason bir aileden gelmesine rağmen hayatında çok büyük acılar çektiğini kendisi linkteki röportajda anlatıyor.
Türk Kurtuluş Savaşı’nda Isparta’da ağır yaralılar için Kızılay Hastanesi’ni kurdu. Atatürk’ün ölümüne kadar onun sağlığı ile yakından ilgilenmiştir. (1884-1955, istanbul)
yaralı bir ceylan. hayatı down sendromlu kızını reddetmek üzereyken gördüğü bir rüya üzerine değişmiş, mükemmel bir baba.
"Ekolojiye olan merakım dolayısıyla tabiat alemini çok severim. Taşı toprağı, canlısı... En sevdiğim hayvan ceylandır. Mahsun ve hüzünlü bir hali vardır, kendime de çok benzetirim. Yaralıdır. Türkülerimizde, şarkılarımızda, tasavvufta olsun, hep ceylan motifi vardır, ince bezenmiş bir semboldür. Peygamber Efendimiz de hüzünlüydü, ama kendisi için değil. Siz eğer Allah’ın yarattıklarına yönelik bir sosyal duyarlılık duymuyorsanız, iyi bir Müslüman olamazsınız. Müslüman öldürmeye değil, yaşatmaya vardır, başkalarının dertlerine derman, deva olmak için vardır. işte bugün etrafıma baktığımda daha da hüzünleniyorum, kahroluyorum. Bugün maalesef islam’ın en büyük düşmanı Müslümanların ta kendisidir! Ceylana dönersek; gözleri sürmelidir kalp gözü vardır, mürşittir, herkes o “ceylan”ın ve “misk”in peşindedir. Dergâhlara ve tasavvufa gönül verenler kalbi yaralı olanlardır, katı kalpliler gelmezler" *
(bkz: yaralı ceylanlar kulübü)
atatürk'ün doktorudur, döneminin büyük bilim adamları arasında olduğu söylenilir, nurhan atasoydedesi aracılığıyla tanışmıştır kendisiyle, yine nurhan atasoyun dediğine göre kendisi çok vatansever birisiymiş, sahra hastanesinde röntgen'in zararını tahmin edemediği için üç parmağını kaybetmiştir.
mason bilim adamıdır. hatta üstad masondur. şey diye bir bahane var lan. neymiş dedesi masonmuş da, hocalar bunu da mason sanıyormuş da bu adam da çabuk yükselmiş kariyer basamaklarını. lan masonluk bu kadar rastgele bir şey mi amk, dedesi masonsa bu da masondur diyip profesör mü yapılır lan biri?
Cambrigde üniversitesi mezunu, tarih alanında uzmanlığının yanı sıra, Uluslararası ilişkiler disiplini içersinde hatırı sayılır bir yeri olan bugünlerde yapmış olduğu akademik çalışmalardan daha ziyade down sendromlu kızı ile gündeme gelen akdemisyen.
kızının down sendromlu olarak doğmasının tanrının kendisine verdiği bir ceza olarak düşünen ve kendi tabiriyle bu durumdan sonra çok bocalayan uygarlık tarihi profesörü ve kızı sayesinde afrika dansları uzamanı olan mümtaz şahsiyet.kızıyla kopmaz bağları bize ve baba kızlara ayrı bir ufuk açarak ideal aile ilişkilerini yeniden sorgulatıyor.hocam Allah nazlı hilalinizi hiç batırmasın.
--spoiler--
"Nazlı doğduğunda çok bocaladım. Ben ki içki içmeyen adamım, beni Nişantaşı'nın köşelerinde viski şişeleriyle bulmuşlar! (Gözleri doluyor) Özel hastanede, doktorun söylediği şu sözler baba Mim Kemal Öke'nin zihninde hâlâ: "Doktor bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu söyleyerek 'Camı açık bırakın, hallolur (ölür)' dedi."
--spoiler--
1955 yılında istanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ÖKE, 1973 yılında Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra ingiltere'ye giderek, Cambridge'de iktisat ve Tarih Fakültelerini bitirdi. Sussex (MA.), Cambridge (M.Phil) ve istanbul (Ph.D.) üniversitelerinde uluslararası ilişkiler ihtisası yaptı. ihtisas sonrası Birleşmiş Milletler'de görev aldı.
Türkiye'ye dönüşünün ardından Türk dış politikası tarihine ilişkin araştırmalarını sürdürmüş olan ÖKE, Boğaziçi Üniversitesi’nde 1984'te doçent, 1990'da profesör oldu. Hem yazılı hem de görsel basında güncel siyasi gelişmeleri değerlendiren ve ingilizce, Arapça ve Urduca olmak üzere Türk dış politikası alanında 14 kitabı olan ÖKE'nin ayrıca üç de romanı bulunmaktadır.
Birleşmiş Milletler (1979) ve TRT'de (1983-89) danışmanlık yapmış olan Prof. Dr. Mim Kemal ÖKE, evli ve iki çocuk babasıdır
kızılderili dansı ile down sendromlu çocukları eğlendirmeyi onlara mutluluk vermeyi hedefleyen bilim insanı. kendi kızı da down sendromludur. bu dans ile bir dünya turnesi de planlamaktadır. ilginç ama gerçek.
kendisi mason degildir ancak babası veyahut dedesi mustafa kemal in bas doktoruydu ve olumuyle ilgili olan komplo teorilerine karısmıslıgı da vardır.
(bkz: beni türk hekimlerine emanet ediniz)