islam'a göre imkansız bir şeydir. zira islam'da ümmet denen bir şey var ki bu da milliyetçiliği yok sayan, bütün müslümanları tek bir millet olarak kabul eden bir kavramdır.
kim bilir belki de bu yüzden türkçülerin neredeyse tamamı ateist veya tengrici.
bu topraklarda doyduğu sofraya s.çmayan tüm müslüman insanların vatanını ve milletini sevdiği, yani az veya çok milliyetçi olduğu düşünülürse bölücülük yapmaktan başka bir halta yaramayacak başlıktır.
milliyetçiliği hangi boyutta algıladıklarına bakılmalıdır. Faşistliğe giderse müslümanlık ile birlikte olamaz, fakat vatanını, milletini sever onun için çalışıp çabalarsa tabi ki doğru ahlakında ürünü olarak müslüman olabilir.
bunlara genelde faşist derler, müslüman ve milliyetçi olmayan insanlar!
edit : özür dileyerek başlıyorum, biraz ağır konuşmuş olabilirim ama açıklaması var elbette. yani bunu ancak müslüman olmayanlar söyler demek istedim. müslümanlara, bu kişiler faşisttir damgasını yapıştırmak yakışmaz yani. ayrıca geçenki cuma hutbesinde bir imamın sözüyle bitirmek istiyorum konuşmamı (ayet mi hadis mi bilmiyorum);
''vatan sevgisi imandandır''
müslümanlığın vatan sevgisini emrettiğini düşünürsek hiçte garipsenmeyecek durumdur. hatta sevinilecek bir durumdur, çünkü allah korkusu olan insan milliyetçiliği faşizanlığa taşımaz.
eğer müslüman kur'an a göre imanını belirliyorsa pek mümkün olmayan bir tanım. hem milliyetçi hem de birbirinden üstün olmayan millet,devlet,insan ideolojisini benimsemek hoşgörü temelinde insanlara yaklaşmak zor efendim. bu iş bu kadar açık. hem milliyetçi temelle devleti sevmenin de pek manasını göremedim. bir milletin üstünlüğünü kabul etmek,devleti geiştirmek,korumakla alakalı bir şey olması kadar komik bir şey olamaz heralde.
''küpe takmasana lan'', ''saç uzatmasana lan karı gibi'', ''kes ulan o topsakalı'' diyen milliyetçidir.
ülkemizi yönetmeye bir talip partinin çatısı altındadır bunlar.
hey allahım.
düzeltme: elbette milliyetçilik bahsi geçen partinin tekelinde değildir. atatürk'ün sadece bir ilkesine değil, bütün ilkelerine yürekten inanan müslümanlar da vardır. elma ile armutu karıştırmamak gerekir.
Toplumsal değer yargılarıyla kimliğini ortaya koyan "birey" söylemi.
Not: toplumumuzun çok büyük bir kısmını, istatistiksel olarak ve söylem itibariyle, kapsıyor gibi gözükse de bu sıfat toplumumuzun yine çok büyük bir kesiminin "inandığı müslümanlığın gerekleri"ni yerine getirmemesi ve sadece 1000 yıllık anadolu coğrafyası gözün önünde bulundurulsa bile onlarca hatta yüzlerce milletle kaynaşmış bir anadolu halkının varlığı sebebiyle iki kuşaktan öteye geçemeyecek bir başka referansla milliyetçiyim demek ne kadar doğru inanın bilemiyorum.
Not2: Her iki durumda da; dinci olmayıp dindar olan, ırkçı olmayıp bu topraklarda yaşayan herkesin hakkını savunan milliyetçiliğe inan kesime diyecek söz tabii ki de yok.
Not3: komünist müslüman tanımı ise her ne kadar ikilem oluşturuyor gibi gözükse de, birinin fikirsel birinin ruhani referans olduğu düşünüldüğünde bir ayrıma rahatlıkla varılabilir.
islamiyet ümmet-allah ilişkisi üzerine kurulmuştur. bir allah vardır. ve dünyadaki herkes onun kuludur, ümmetidir. ümmetçilik islam milliyetçiliği denilebilinir. dini islam olan herkesin bir çatı altında toplanması. bu açıdan birbirleriyle çokta çelişmeyen iki kavramdır. eğer çelişen kavram aranıyorsa: (bkz: komunist müslüman)
herhangi bir ikilem olusturmayacak durumdur. Milliyetcilik bati kokenli bir ideoloji olabilir, ancak bu cok birsey ifade etmemektedir. Zaten islamiyet,devletine vergisini veren, devletine hizmet eden vatandas olmayi emreder, vatan savunmasi icin savasi hak goren bir dindir, bu savasta da oleni allah katinda en buyuk mertebelerden biriyle sereflendirir. Bunlar goz onune alindiginda birbirine paralel gittigi gorulur. Yani, onemli olan ideolojilerin vatani degil, vermek istedigi mesajdir.