milliyetci olma sebepleri

entry32 galeri0
    ?.
  1. düşünmeme rağmen cevabını bulamadığım bir sorudur bu.Yani şimdi milliyetçi biri tüm türkleri sevecek mi o zaman banu alkan türk se onu da mı sevmeli.iti var uğursuzu var* herkes herkesi sevmek zorunda mı dedirten başlık.
    4 ...
  2. ?.
  3. milliyetçilik bir asimile olmuş atatürk ilkesidir, Yalnız sorun orda burda boy gösteren insanları sevmekden ziyade vatanını, milletini, bayragını, topragını sevmek sıfatı taşır, bu ülkenin nerden nereye geldigini görmek ve buna sevgi göstermek her milliyetcinin yapmak ve bunla gurur duymak istedigi bişeydir.

    (bkz: neden olmasın)
    5 ...
  4. ?.
  5. milletini,soyunu,degerlerini,tanımayan sahip cıkmayanlar asalaktır,sokaktaki köpekten bile degersizdir.bu yuzden bir insanın neden milliyetci oldugunu sorgulamakta gereksizdir.
    4 ...
  6. ?.
  7. asimile olan değerlerini korumak,vatan sevgisinin ve bu yolda ölmüş şehitlerin önemi asla unutturmamak, başımızda israil, amerika, avrupa birliği, pkk gibi belalar varken toprak bütünlüğünü koruyup sonraki nesillerede aynı bilinci yerleştirmek için olur.

    (bkz: bir insan niye vatanperver olmaz)
    (bkz: bir insan bu vatan için yapılanları nasıl unutur)
    3 ...
  8. 1.
  9. muhtemelen ezik türklerin bulunduğu bir türkiye ortamında değilde almanya fransa gibi bir avrupa ülkesinde yaşamış bir türk insanıdır. akabinde millyetçi olur...
    1 ...
  10. 2.
  11. 3.
  12. Birinci neden:Birçok toplumsal ideolojiyi inceledikten sonra en mükemmelinin miliyetöilik kavramını anlamış olması nedeniyle milliyetçilik seçilir.
    ikinci neden:ipsiz sapsız ve kendini birşeyin parçası hissetmek isteyen kişilerin bir şeye bağlanma bir şeyin parçası olma nedeniyle yaptıkları eylem...
    0 ...
  13. 4.
  14. gerçek milliyetçiliğin bu gün türkiyede yaşatılan milliyetçilik olmadığını bildimğimden yola çıkarak. ve milliyetçiliği savunan insanların tamamına yakının kamışlarını sıvazlayarak heran milletin ırzına geçmek için hazır vaziyette tuttuklarını bildiğimden. (bütün fesat karışan ihalelerde milliyetçilerin parmağının olduğun görürsünüz) en basit örneğiyle (bkz: koray aydın) ) milliyetçiliğin sağladığı delinmez kalkan olmadan toplumda hiç olan insanların. sıvazladıkları kamışlarını istedikleri gibi istedikleri kişilere saplayabilmek uğruna bu yola baş koyarlar. sorduğunuz zaman %98,5 size milliyetçiliğin tanımını bile yapamazlar. (bkz: o kadar yani) çeveresel faktörleri de göz ardı edemeyiz tabi bu zihniyetle bu yola baş koyan babanın evladıda daha küçük yaşlarda zehirlenmeye başlar 16-17 sine geldiğinde artık o da betonlaşmış bir kafatasına ve örümceğinkinden küçük bir beyne sahiptir. dönüşüde biraz zordur. kamışını sıvazlayan bi bekleyenimiz daha vardır artık bize kalan da vatan millete hayırlı uğrlu olsun'dan başka bişey değildir.
    2 ...
  15. 5.
  16. yurtdisinda yasayan zamanin en serefli savasini kazanarak o zamanin dunya devlerinin gozunde essiz bir yer kazanmis ve o donemin somurge devletleri icerisinde bagimsizlik umudu olmus bir ulkenin 80 ler gibi sansiz bir kusagina mensup bireyleri olarak icinde bulundugumuz cogu zaman asagilayici cogu zaman kucuk dusurucu oldugu halde bu duygularin o insanda vatana baglilik her sınır gecisinde gordugu turk bayraginda heyecanlandiran ve gun gectikce artan bir ivmeyle etrafta ben Turk oglu Turk'um diye bagirtacak kadar birikmis duygularin tumudur milliyetcilik....
    0 ...
  17. 6.
  18. vatan haini olmaktan iyi olduğunu düşündüğü içindir..
    2 ...
  19. 7.
  20. oncelikle;
    (bkz: soru basliga cevap entry girmek)*
    simdi basligin acilma nedenine istinaden, boyle bir soru sormadan once, milliyetcilik nedir, ne degildir konusunda en azindan fikir sahibi olmak gerekir. milliyetcilikten anlasilan "katil, hırsız anlamam kendi milletimden olan herkesi kardesim gibi severim" se eğer (ki bu mantığı kurmak için 5 yasin ustunde olmak tehlikeli olabilir ) bu milliyetçiliğin bir yiyecek olduğu iddia edilse inanilabileceğine delalettir. ortak bir dili, gecmisi, kulturu, gelenekleri paylastigin toplumu sevmek; ve dogal olarak ustunde tum bunlari yasadigin toprak parcasini sahiplenmektir milliyetcilik, kendi milletinden olan her bireyi teker teker bagrina basmak degil. tabi ki burda sozunu etmek istedigim ataturk ilkelerinden biri olan milliyetciliktir, irkcilikla uzaktan yakindan alakasi yoktur.
    4 ...
  21. 8.
  22. türk milleti gibi şerefli bir geçmişe sahip olmak milliyetçi olunulmasında en önemli etken olsa gerek
    2 ...
  23. 9.
  24. milletini ve devletini sevdiği için milliyetçi olur..
    0 ...
  25. 10.
  26. vatan haini, pe ka ka lı, terörist, satılmış, emperyalist, kapitalist, aşağılık yüzlerce kişi var olduğu için, bunların karşısında ancak milliyetçi bir duruş ile sağlam, onurlu durabileceğini bildiği içindir.
    2 ...
  27. 11.
  28. 12.
  29. kendini seven milletini de sever miliyetci olur.kendi vatanına topragına ,insanına,bayragına sahip cıkmaktır.birlikten kuvvet dogar*
    1 ...
  30. 13.
  31. bir çoğu büyüklerinden aldığı kültürle milliyetçi olur ya da öyle olduğunu sanar. bir kere milliyetçilik türkiye'de ortalıkta milliyetçiyim diye dolaşanların milliyetçiliği ile, ırkçılıkla ilgisi yoktur. gerçek anlamda atatürk milliyetçilerine sözüm yok ama o milliyetçi olduğunu sananlara * sormak lazım bugüne kadar milleti için, devleti için neler yapmış?
    0 ...
  32. 14.
  33. milliyet demek millete özgü olma durumu veya millî olma durumu, ulusallık. bağlı bulunan millet, tâbiiyet yani türkiye cumhuriyeti vatandaşı zaten milliyetçi olmak zorundadır. bu ülkeye tâbiiseniz milliyetçisinizde demektir. atatürk milliyetçiliğide bunu öngörür.
    yani entarimizin başlığını şöyle cevaplayabiliriz bir insan bu ülke topraklarında doğduysa ya da doğmasa bile (boşnak,arnavut,balkanlar göçmeni türk soydaşlarımız gibi)kendini bu millete ait hissediyorsa milliyetçidir.
    0 ...
  34. 15.
  35. insan kendini ailesini yakın çevresini nihayetinde vatanını milletini savunmak,tüm bunlara zarar vermek isteyenleri engellemek için bu değerlere saygı duyar,bu değerleri korur ve kollar. bunu da milliyetçi olarak yapar.(sadece kendini düşünerek değil.)
    1 ...
  36. 16.
  37. 17.
  38. siyasi partilerle ilgili duruşları dışarıda bırakarak düşünürsek, milliyetçi olmak komünist ya da faşist olmak gibi değildir. oturup düşünerek, karar vererek milliyetçi olunmaz. insan doğasında var olan aidiyet duygusunun iç içe geçmiş çemberlerin en dışındakilerden birine, millete bakan tarafıdır milliyetçilik. kişi önce kendisine sonra ailesine ve yakın çevresine, sırasıyla mahallesine yöresine, varsa cemaatine, mensup olduğu baskı gruplarına aidiyet hisleriyle bağlıdır. bu çemberlerin bir tanesi de millettir. kişi ait olduğu milletin refah ve mutluluğunu ister bunun için çabalar. bu kişi milliyetçidir ve tamamen doğal dürtülerle hareket etmektedir. bu çemberin dışında bulunanların kötülüğünü istemez. insanlık ortak paydasının da farkındadır ve insanlığın aleyhine milletinin refahını isteyecek kadar alçalmaz.

    milliyetçi olmayan ise oturup düşünerek, tamamen bilinçli bir şekilde, belli bir milletin diğerlerinden üstün olduğuna, iyiye hep o milleitn layık olduğuna, insanlık denen ortak paydanın sadece biyolojik benzerlik olduğuna inanan kişidir. buna duruma göre faşist ya da ırkçı adı verilebilir.

    dolayısıyla her insan milliyetçi doğar, bazıları sonradan sapıtır.
    1 ...
  39. 18.
  40. milliyetçilik küçük bir çocuğun elindeki şanlı türk bayrağını çoşkuyla sevgiyle dalgalandırmasıdır, annesinin babasının elinden tutup merakla vitrinlere, etrafa bakarken yabancı bir asker kurşununa denk gelmemesidir, sokakta oyun oynarken yerden mayın bulup ölmemesidir, öğretmenlerinin kahpe kurşunlarla katledilmemesidir, balkona çıkıp oturduğu semti izlerken roketatara hedef olmamasıdır, türk milletini ailesi gibi benimseyip sevinciyle mutlu olmak acısıyla kahrolmak.yani bir insan insansa milliyetçi olur.
    0 ...
  41. 19.
  42. 20.
  43. babamın sol dava yüzünden başına gelmeyen kalmaması, 80 öncesinde en keskin söylemleri yapan solcuların örgüt parasına konarak şuan burjuva olmaları. şimdi ki kendini sosyalist tanımlayan partilerin pkk yanlısı olmaları. hepsinden öte ülkeme, milletime, bayrağıma gönülden bağlı olmam.
    3 ...
  44. 21.
  45. Şunlar olabilir mesela:

    1)Ülkedeki insanları sevmek ile devleti sevmek arasındaki ince çizginin üzerinin çoğu kez "bayrak, millet, ülke"gibi kavramlarla örtülmesi.

    2)Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının son derece renkli, derinlikli ve siyahbeyaz geçmişlerinin; "hepimiz orta-asyadan gelmiş, ve her daim tarihin haklı-iyi-dürüst tarafında yer almış insanların torunlarıyız" safsatasıyla, üretilmiş ve idealleştirilmiş bir tarihle gizlenmesi.

    3)Atatürk Milliyetçiliği fikrinin uygulanabilir olduğuna ve hatta bizatihi uygulandığına, dolayısıyla türkiye cumhuriyetindeki tüm etnik unsurların eşit bir biçimde muamele gördüğüne dair kesin inanç. (halbuki eğer ülkedeki tüm etnik unsurlar orta-asyadan gelmediyse, bu durum, Türklüğe biçilen bir tarih anlayışının diğer tüm vatandaşlara da doktrine ediliyor olduğu anlamına gelmez mi? E hani Atatürk milliyetçiliği'nde türküm deyince benimle bir "gerçek türk" arasında fark kalmayacaktı? Şimdi "o"nun tarihi öğretilirken, "ben"im tarihimden bahseden yok.)

    4) PKK - ne de olsa milliyetçilik karşı-milliyetçiliği kışkırtır.

    5) Milliyetçilik kavramının bağımsızlık arzusundan, ülkenin refahını istemekten farksız olduğunun düşünülmesi. (Oysa bir Türk millyetçisiyle konuşan, mesela Kürtlerin kültürleri hakkındaki, veya Arap milleti hakkındaki görüşünü soran her insan, aslında milliyetçiliğin başka milletleri aşağılamak üzerine kurulu olduğunu görebilir.)

    6) insanın ethno-centrik olması, kendi kültürünün "evrensel doğrular"ı içerdiğini düşünmesi. Mesela, burnunun ucuyla bile olsun yabancı kültürlere açılmamış, 30 sene Almanya'da yaşayıp tek kelime almanca öğrenmemiş olması. Bu durumda söz konusu kişi, başka kültürleri, başka değer ölçeklerini hemen hemen hiç bilmediğinden, onları rahatça kötüleyebilmektedir. Bir örnek olarak, bodrum'da 2 tane yabancı hatunla yatan gencimizin bütün avrupanın fahişe olduğuna, zaten bunların dinlerinin de buna izin verdiğine, avrupa toplumlarının da çökmek üzere olduğuna kanaat getirmesi gibi...

    Ekstra olarak:

    7) Bir başka sebep ise, söz konusu kişinin tarih kitaplarını okurken, haremde onlarca cariyesi olup kendi mülkü olan devletin sınırını genişletmek için ordular toplayıp savaşa çıkan padişahları kendi dedesi zannetmesidir. Oysa ki bu arkadaşın dedesi, yüksek ihtimalle ne o padişahtır, ne de onun ordusunun askerleridir. Onun dedesi, eşşek yüküyle vergi veren, tımar sahiplerinin baskısı altında ezilen köylüdür. Keşke teknoloji elverse de dedeyle torun karşı karşıya gelebilseler.

    8) Küreselleşmeyi de unutmamak lazım. Bir yandan yerel kültürler giderek aşınırken, öte yandan buna bir tepki olarak tüm dünyada milliyetçilik artmaktadır.

    9) Kişi, diğer tüm nedenler yanında, milliyetçiliğin, Türkiye'nin tüm dünyada saygın bir yerde durması için gerekli tek siyasal seçenek olduğunu düşünüyor olabilir. Bu durumda da söz konusu kişide, ülkedeki azınlıkların ülkeye bağlılığı ile ilgili kategorik bir şüphe olduğunu, ayrıce AB gibi uluüstü projeleri inandırıcı bulmadığını düşünebiliriz. Tartışılır bir tavırdır, ve zaten aslında bu son maddedeki nedenler, yukarıda tanımlanan şekilde bir milliyetçiliği zorunlu kılmaz.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük