milli mücadele yi mustafa kemal başlatmamıştır

entry5 galeri0
    4.
  1. milli mücadele yer yer ufak çeteler halinde direniş halinde başlamıştır. atatürk bu grupları bir araya getirip düzenli bir ordu haline getirmiş onlara lider olmuştur. problem?
    3 ...
  2. 3.
  3. tanım; doğruluğu yada yanlış olduğu ispatlanmayan, ispatlanması da önemli olmayan önermedir.

    böyle iddialara anlam verememişimdir. milli mücadeleyi mustafa kemal başlatmasa ne olacak. belki de milli mücadeleyi son osmanlı padişahı başlatmıştır. tamamen bakış açısına göre değişebilen bir önermedir. sonuçta bitiren ve sonuca ulaştıran mustafa kemal olmuştur.
    0 ...
  4. 2.
  5. Mondros Ateşkes Anlaşmasının imzalanması ve bu anlaşmanın uygulanması sonucu, halk, bir takım fiili çalışmalar içerisine girmiştir. Bu amaçla mahalli bir takım teşekküller kurulmuştur. Bunlara genel olarak "Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri" adı verilmektedir. Her cemiyet, kendi yöresini işgalden kurtarılmasını sağlamak, işgale karşı direnmekle görevliydi. M. Kemal Paşa, Samsun'a ayak basmadan önce emperyalist güçlere karşı Anadolu ve Rumeli halkı tarafından pek çok il ve ilçede teşkilatlanmalar ve işgale karşı koyma girişimleri başlamıştı.2 Aralık 1918'de Edirne'de kurulan "Trakya Paşaeli Müdafaa-i Heyet-i Osmaniye Cemiyeti", 7 Ekim 1919'da Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile birleşmişti. 4 Aralık 1918'de Istanbul'da Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti kurulmuş ve 10 Mart 1919'da bunun Erzurum şubesi de resmen açılmıştı. Bunlar gibi yararlı dernekler, henüz işgal hareketi başlamadan kurulmaya başlamıştır.
    0 ...
  6. 1.
  7. ha bir de hattı müdefaa yoktur sathı müdefaa vardıır -mustafa kemal atatürk

    sanırız arkadaş sadece bir hattın savunmasın bahsetti.

    tüm milletin kavvgasından birleşmesin değil.
    1 ...
  8. 1.
  9. Millî Mücadele'de düşmana karşı ilk kurşunun, izmir'in işgali sırasında Hasan Tahsin Recep (asıl adı Osman Nevres)'in, Yunanlılar'a attığı iddia edilirdi. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve ortaya konan vesikalar, Millî Mücadele'de düşmana karşı atılan "ilk kurşunun -hattâ kurşunların-", Dörtyol'da (Adana), 19 Aralık 1918'de, Mondros Mütarekesi'nden elli gün sonra, yiğit Dörtyollular'ın cesur evlâdı Mehmet Çavuş (Mehmet Kara) ve müfrezesi tarafından atıldığını ortaya çıkarmıştır. Dörtyollu Kara Hasan, Kuzuculu Köyü'nde bir teşkilât kurarak düşmana karşı direnişe geçti. Mal ve hayvanlarını satarak silâhlanan yöre gençleri de Kara Hasan'a katıldılar. Böylece, zamanla sayısı 300-400'e varan bir millî teşkilât ortaya çıktı.1919 yılı başlarında harekete geçen Kara Hasan (Hasan Paşa[3]) ve çetesi de, Türkiye'de, işgal güçlerine karşı, millî direnişi ilk başlatan teşkilât olmuştur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük