milli marşın bestesiyle güftesinin uyumsuzluğu

entry6 galeri0
    1.
  1. Milli şair Mehmet Akif tarafından güftesi yazılan marşımızın, o zamanki cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Zeki Üngör tarafından yapılan bestesiyle oluşturduğu prozodi bozukluğudur.

    Bu durum nedeniyle larda yüzen alsancak , en son ocak obe , nim milletimin tarzı ifadeleri ortaya çıkmaktadır.

    Ne varki bu uyumsuzluğa rağmen sözleri en güzel motivasyon yazısından daha güzel , bestesi yürekleri kabartacak ve ruhları ateşleyecek kadar güzeldir.
    4 ...
  2. 2.
  3. istiklal marşının kayıtta yaşanan sorun yüzünden bu şekilde olduğunu şahsen biliyordum. bu sebeple bestede hata yoktur özünde.

    nekacivas arkadaşımızın benimle paylaştığı kaynak. burada soner yalçın marşın kayıt sorunu yüzünden bu hale geldiğini anlatmıştır.

    http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=86
    0 ...
  4. 3.
  5. bütün müzik otoritelerince bilinen ve belirlenen, prozodi hataları marşda ciddi anlamda problemler oluşturmasına karşın, özellikle diğer milli marşların öncesinde veya sonrasında dinlendiğinde coşku yönünden açık ara fark attığı, türk milletine yakışır biçimde olduğu rahatlıkla görülmektedir.
    0 ...
  6. 4.
  7. aruz vezni ile yazılan bir güftenin batılı altyapıdaki müziğiyle uyuşmaması durumudur. vaktiyle çok tartışılmış, hatta erkin koray 'imkan verilsin, tekrar besteleyeyim' demişse de pek ciddiye alınmamıştır.

    trt'de istiklal marşı için yapılmış besteleri tanıtan bi programda "seçilen beste bu ama, ne olduysa zeki üngör'ün bestesiyle söylenir, neden olduğunu da kimse bilmez" denmiştir.

    Her ne kadar uyumsuzluk olsa da benim kanaatim şiir olarak okunduğunda ortalama milliyetçi duygulara sahip bir türk insanını bile ağlatabilen sözlere sahiptir bu marş.

    yine 'ne var ne yok usta? , sözlükte işler nasıl gibi' sözlerle bile insanı coşturan bir bestesi vardır.

    gel gelelim , bu beste ile bu güfte uyuşmamaktadır!

    şahsi tespitim: aynı duygularla ve aynı bakış açısıyla yapılmamıştır bu marşın bestesi ve güftesi.. Muhafazakar - kimilerine göre aşırı islamcı- Mehmet Akif ile modern - kimilerine göre aşırı batılı- Zeki Üngör'ün uyumsuzluğudur bu...
    3 ...
  8. 5.
  9. Türkiye Cumhuriyeti milli marşınınvatan hainliği sayılması ihtimalinde karşı teknik analizinin yapılması.

    Milli Marş tamamıyla klasik batı müziği formunda bestelenmiştir. Ancak aynı zamanda batı müziği ses aralığında da bestelenmiştir. Bu nedenle anadolu insanın gırtlak yapısına göre oldukça dik nota- yüksek perdeden notalara sahiptir.

    Bu nedenle çoğu kez, aha lan adam marşı söyleyemedi, eleştirilerinin öncesinde, milli marşın söylenmesinin aslında ciddi olarak zorluğu ilk akla gelmesidir.

    Denemesi bedava. Şu an milli marşı detone olmadan, dik notaları temiz bir şekilde çıkarmayı deneyin. iyi bir müzik eğitiminiz yoksa, bakın normal demedim iyi dedim, asla temiz söyleyemezsiniz.
    0 ...
  10. 6.
  11. istiklal marşı'nda yaşanan uyumsuzluktur. ancak bu, öylesine bir biçimde kullanılmıştır ki; bırakın kulak tırmalamayı, istiklal marşı'nın aruzla yazılmış olduğunu bile unutturmuştur.

    benzer bir hata tek heceli kişilerin doğum gününde olur; ama onlarınki baya kulak tırmalar.

    örn:
    iyi ki doğdun caaağaaan (can)
    mutlu yıllar nuuuğuuur (nur)...
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük