TÜRK-iŞ (Türkiye işçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından otuz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçları, mutfak harcamasının özellikle meyve-sebze fiyatlarına bağlı olarak bu ay azaldığını göstermektedir.
TÜRK-iŞ Araştırmasının 2017 Temmuz ayı sonucuna göre;
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.479,66 TL,
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.878,38 TL oldu.
Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.876,53 TL olarak gerçekleşti.
türkiye 10 yıldır orta gelir tuzağında. yıllar önce kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar diye haklı olarak mutlu olmuş, gururlanmıştık. ama sonra ne oldu?
orada çakıldık kaldık.
bugün güney kore 30 binlerde iken türkiye mevcut politikalarla erişebileceği sınıra ulaştığından hala 10 bin bandında.
yeditepe: bu arada bu nasıl bir başlık açmaktır yahu.
Aylık et balık tüketimi de kişi başına 3 kilo olarak görünüyor.
Vejeteryan olan insanları da bu istatistik içinde olduğunu düşünerek (alım gücü olmayanlar, hastalar, rejim yapanlar, bebek olanlar vs konuyu dallandırmayalım) istatistik mini etek gibidir, çok şey gösterir ama asıl görünmeyeni göstermez ve üç çeşit yalan vardır; yalan, kuyruklu yalan ve istatistik gibi veciz sözleri söyleyen sir Alex Ferguson ile leonard h. Counthey olsa da istatistik tanımının gerçekte ne olduğunu, neden ve kime hitap ettiğini ve neden öne çıktığını en güzel morris kline açıklamıştır.
istatistik: cehalet (eğitim ile sorgulama seviyesi düşük olan toplumlar için) matematiksel teorisidir.