dini realiteyi özcü, ulusçu, milliyetçi bir perspektifle ele almanın çıkardığı sonuç. din, hele hele islam dini yeryüzünü inşa ederek sembolleşen bir evrensel uğraştır ; o yüzden millisi, milisi olmaz.
Türkler için; Başkurtlardan Kızgızlara, Kazaklardan Oğuzlara, Özbeklerden Tatarlara, Kumaklardan Karakalpaklara, Tatarlardan Altaylara, Türgişlerden Afşarlara kadar her boy ve kolun mensup olduğu islamdır.
Allah'ın islam davası için seçtiği ve bu uğurda yüzlerce defa gaza eden Türk milletinin milli dini islamdır.
ne hristiyanlık milli dindir ne de islam milli dindir. bu gibi ehli kitap olarak anılan dinler evrensel özelliğe sahiptir. bütün insanlara aittir yani. türklerin milli dini var mıdır mevzusuna gelirsek milli dinimiz vardır bizim ve bu tengricilik inancıdır. bize özgüdür. türklerden başka bir millette rastlayamazsınız. -belki moğollar. onlar da uzak kuzenlerimiz.- islam ise 300 milyonluk türk nüfusunun çoğunun mensubu olduğu ve uğruna akınlar düzenlediği, cihat yaptığı bir dindir. bu tür konuların tartışılabilmesi için öncelikle milli din kavramının ne olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir.
bir dinin milli olması için o kimliğe ait olması lazım, islam arapların milli dini olabilir ancak türklerin milli dini şu an inananı pek olmasa da şamanizmdir.
Eğer bir milletin kendi benliği konusundaki hassasiyetinin önüne geçiyorsa olmamalıdır.
Ha bu durumda dinin milletin unsurlarından biri olduğu göze çarpar.
Fakat din serbest bırakıyor diye tek eşlilik dururken dört kadınla evlenmek bu birlikteliği ayırır örneğin.
inanç belli dönemlerde toplumu birlikte tutup yürütücü güç teşkil etmiştir.
Fakat buna kendini kaptıran toplum zamanla asıl konumuz olan "milli"liği de dönüştürmeye başlar.
Bugün zaten en çok muzdarip olduğumuz konu budur.
inanç her şeydir! inançsız imansız dava adamı olmaz. Batının kalbine şanlı Türk kılıcını Allahın adıyla indiren Türk kağanları var olsun! Bu millet var oldukça islam da var olacak.