Türkiye 'de 27 Mayıs 1960 tarihinde yönetime el oyan ilerici subayların devletin yasama ve yürütme yetkilerini kullanmak üzere oluşturdukları kuruldur. 38 yüksek rütbeli subaydan oluşuyordu. Yeni TBMM'nin toplanmasıyla 25 Ekim 1961 tarihinde varlığı sona ermiştir.
orgeneral cemal gürsel başkanlığında 27 mayıs ihtilali sonrası 1,5 yıl türkiye'yi yönetmiş daha sonra tekrar demokrasiye geçilmesiyle birlikte lağvedilmiş birliktir. değişik rütbelerde 38 general ve subaydan müteşekkil olup bir süre sonra birlik üyelerinin arasındaki ihtilaflar sonucu aralarından alpaslan türkeş dahil 14 kişilik grup yurtdışına sürgüne gönderilmiştir. bu gruba da "ondörtler" adı verilmiştir.
kimilerine göre o yıllarda yeni yeni örgütlenen kontrgerilla ya karşı yapılmış darbedir. doğruluğu tartışılır. ancak bu darbenin sebeplerinden birisi ise bu yönüyle başarısız bir darbedir.
27 mayıs 1960'da ülke yönetimine el koymasını trt radyosu yoluyla yurt sathına ilan eden, lakin 50 yıl sonra an itibariyle trt tarafından eşi benzeri görülmedik bir yavşaklıkla lanet edilen komitedir.
'milli' ön adını yaptığı icraatlarla en çok hak eden kurumdur.ne kadar karanlık iş varsa milli kelimesinin arkasına sığınılarak yapıldığı bu ülkede bu cuntacı şahsiyetlerin böyle bir tertibatta olması vatanlarını çok sevdiklerinden dolayı değil postlarını güvenceye almalarından kaynaklıdır.
milli kelimesi artık öyle bir hal almışki bu ülkde bakir bir erkeğin bakirliğini bozmasından sonra 'ulan bende milli oldum' diye keyif etmesi bunun en somut örneğidir.