milletvekillerinin yolsuzluk yapmalarına çanak tutan, yargı karşısında yürütmenin durduğu hak eşitsizliği.*
her seçimden önce kaldırılacağı yönünde palavralar atılır fakat bir türlü uygulanmaz.
ayrıca
(bkz: milletvekili dokunulmazligi kaldirilsin)
t.c nin yasama organı olan büyük millet meclisi mensuplarının seçildikten ve yemin ettikten sonra elde ettiği kanunen mılletvekıli oldugu surece yargılanamaması durumudur. ,
edit : bundan da en cok hortumcular faydalanmıstır. **
anayasanin 83. maddesini hala alenen isgal eden, ironik bir bicimde anayasanin degistirilemez maddelerinden 2.sine aykiri olan durum. nerde dayanilan temel ilkeler? iktidar in en cok bagrina bastigi maddedir ayrica, istenildigi kadar soz verilsin kaldirilamaz, oyle de vazgecilmezdir.
rte'nin secimden once "milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıracagım hede hodo" diye bas bas bagırmasına ragmen halen gecerli olan kuraldır, buyuk ihtimalle, "ulan bizim milletvekili kalmayacak eger kaldırırsak" mantıgıyla uygulamaya gecmemiştir
her iktidarın gelmeden önce kaldıracağım dediği ama nedense yalan olan hadisedir. bunu sadeec akp ile bağdaştırmak ne denli doğru sorarım size. ayrıca bunu ilk kim başlatmış o da başka bir mevzu.
rte nin 3 kasım 2002 seçimleri öncesi bizzat görev icabı izlediğim kütahya tavşanlı'da yaptığı bir mitingde "dokunulmazlıklar kalkacak" diye bas bas bağırdığı, bağırmaktan neredeyse fıtık olacağı, bağırırken azı dişleri görünen bir konu idi zamanında.
yapılan pisliklerin örtülmesi işlemidir.bu akp hükümetinde de böylerdir,geçmişte de böyledir.en taze örneklerinden biri unakıtandır.kendi pisliklerini temizletmek için dokunulmazlık zırhına sığınıp halkın parasını dolandırmaya devam etmektedir.
hiç olmazsa biraz sınırları daraltılarak, en azından bazı uzuvlarımızla(!) dokunabilmemiz için gerekli düzenlemelerin yapılması gereken, milletvekillerine tanınmış yasal haktır.