versailles antlaşması ile kurulan ve halklar arasındaki uyuşmazlıkların barışçı yollardan çözümü, saldırıya karşı güvence ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi yoluyla barışın korunmasında ilk olarak evrensel ve sürekli bir görev üstlenmiş olan uluslararası örgüt. 31 temmuz 1947'de yasal varlığı ortadan kalkmıştır.
bir gazetecinin atatürk' le röportajı esnasında sorduğu;
- efendim, cemiyet- i akvam' a girecek misiniz? sorusuna cevaben;
- teklif gelirse, düşünürüz. diye cevap alması üzerine * , yasasını değiştirerek türkiye' ye teklif götüren topluluk.
birinci dünya savaşı 'nın sebep olduğu hayal kırıklığı ve dehşet ortamında, daha önceden de barışı korumak amaçlı olarak ortaya atılmış idealist fikirlerin hayata geçmesiyle oluşturulmuş olan uluslararası kurum. ne var ki, ilk başlarda gördüğü itibara ve ilk başlardaki bazı başarılı çalışmalarına karşın, savaş sonrasında stabil bir uluslararası ortamın kurulamamasına bağlı olarak giderek itibarını ve yaptırım gücünü kaybetmiş; 1930'lu yıllarda ve 1940'ların başlarında üye ülkelerden ardarda ayrılanlar ve ihraç edilenler olmasıyla işlevini iyice yitirmiştir. böylece tarihe karışmıştır. birleşmiş milletler 'in bu kurumun tarihinden, özellikle son yıllarından çıkarması gereken çok ders vardır; çıkaramazsa , hele günümüz konjonktüründe, sonu ona benzeyebilir.
Savaş yok artık birleşiyoruz diye kuruldu ama derin devlet hep savaş halindeydi. Günümüzde ki natoda böyledir. Bunlar sadece görüntü masanın ayaklarında hep derin devlet yatar. Bunlar ya işbirlikçi gruplardan oluşur ya da çatışanlardan.
Birleşmiş milletler in 2. Dünya savaşı ndan önceki ismi. Amacı ülkeler arasındaki sorunları barışçıl yollarla çözmek olan bu topluluk 2. dünya savaşında dağılmıştır.
1919'da uluslar arasında barışı sağlamak amacıyla kurulan ancak kısa bir süre sonra amacından uzaklaşarak, büyük devletlerin çıkarlarını korumaya başlayan cemiyet.