millet

entry56 galeri1
    31.
  1. --spoiler--
    Millet, ataları hakkındaki sanrıyla ve komşularına karşı ortak nefretle birleşmiş toplumdur. - William Inge
    --spoiler--
    0 ...
  2. 30.
  3. millet kelimesi netameli, illet.

    mübalağa yüklü

    kıstırıcı, kışkırtıcı.

    aşağı sakal, yukarı bıyık. hüzünlü kelime, herkes aslıyla öğünsün demek.

    komünist için mesele basit.

    ne yerdeyim ne gökteyim ucu pastanede atideyim.

    sonra haykırır biri, o da haklı;

    "millet yoludur hak yoludur tuttuğumuz yol. ey hak yaşa ey sevgili millet, yaşa var ol" diyen fikret'e maziden küfür niye.

    ulus için ; 'bu eser, türk milletinin hürriyet ve istiklal fikrinin, layemut abidesidir diyen mazi kahraman atatürke sitem niye.

    ne demiş ermiş yunus;

    "biz kimseye kin tutmayız
    ağyar dahi dosttur bize"

    sözün bittiği yer.
    0 ...
  4. 29.
  5. aynı toprak parçasında yaşamanın yetmediği bir tanımlama olarak millet olmak türk ün tarih boyunca en güzel başardığı iştir.
    türk milleti her zaman bir ve bütün olmanın ülküsü ile yaşamış ve zaman zamanda bunu başarmıştır.
    fakat günümüzde de revaçta olduğu üzere türklük tanımıyla oynamaya yeltenen, türklük kavramını yoketmek isteyen gerek ümmetçiler, gerekse de türk düşmanı devşirmeler tarafından bu ülkü ya baltalanmış ya da tamamen yok edilmeye çalışılmıştır.
    ortak bir geçmişin millet tanımı içine dahil olmaya yetmediğini düşünmekteyim.
    ortak bir kültür tanımınında çok muğlakta bir tanım olduğunu düşünüyorum zira kültür dediğiniz şey ortak paylaşımlar, ortak değerler, ortak düşünceler, ortak hisler gerektirir.
    yemek kültürümüz dışında paylaştığımız hiçbir şey olmayan adamlara milletim dememi kimse beklemesin benden.
    sen geçmişine söveceksin, aslını, damarındaki kanı reddedeceksin sonrada geçip türk milletinin ferdi olduğunu iddia edecek hatta ihanetlerini örtmek için türk milletinin fertlerini senin gibi devşirme ya da dönme hainlere millet diyerek tehdit edeceksin.
    hadi oradan ne idüğü belirsiz, milletsiz, şuursuz, geçmişsiz, kansız derim ben sana, susar kalırsın. konuşsanda dinleyenin olmaz.
    1 ...
  6. 28.
  7. türkiye'de herkesin/her kesimin farklı bir anlam yükleyerek, bambaşka insanları kast ederek kullandığı kelime.

    (bkz: benim milletim)
    (bkz: yüce türk milleti)
    (bkz: sine i millete dönmek)
    (bkz: türk milleti)
    1 ...
  8. 27.
  9. topluluğu ifade eden kelimedir.

    fazla önemsiz not; eş anlamlı kelimeleri ise; halk, ahali, cemaat gibi kelimelerdir.
    0 ...
  10. 26.
  11. arapçada millet dindir, aynı dinden olanlardır (bkz: millet-i ibrahim). bu anlamıyla kavim kelimesinden farklıdır.

    (yusuf) dedi ki: size yedirilecek yemek gelmeden önce onun yorumunu mutlaka size haber vereceğim. bu, rabbimin bana öğrettiklerindendir. şüphesiz ben allah'a inanmayan bir kavmin milletinden uzaklaştım. onlar ahireti inkâr edenlerin kendileridir. (yusuf-37)

    ayetin arapçasında kavim ve millet kelimesi yan yana olarak kullanılır (terektü millete kavmin lâ yu'minûn - inanmayan bir kavmin milletini terkettim).
    1 ...
  12. 25.
  13. 24.
  14. millet, ortak bir geçmişi ve geleceği olan, ortak bir kültürün ürünü, gelecek konusunda ortak hayalleri ve gerçekleri olan, beden, ruh ve fikir birliği içindeki insanların oluşturduğu devasa ve güçlü bir ailedir.
    bu tanım bile aslında millet olma kavramını tam olarak açıklamamaktadır.
    çünkü tanımı yapan kişi reel gerçeklik algısının bir sonucu olarak, bu ailenin fertlerini sadece kendi zaman algısıyla sınırlar.
    sadece milletinin köklerini tarif ederken zamanı aşan yanına vurgu yapar.
    milletlerin fertleri zamansız bir geçmiş, bugün ve gelecek bütünüdür.
    şu an nefes alan türkiye cumhuriyeti vatandaşları, türk milleti tanımının tam karşılığı değildir. bizler ancak türk halkı tanımının karşılığı olabiliriz.
    türk milleti dendiğinde, insanlığın ortak atası olan hz. ademden başlamak kaydı ile, millet şuuru ile yaşayıp, sahneyi yaşayacak olanlara teslim etmiş, yaşayan ve yaşayacak olan tüm türk bireyleri yapılacak olan tanımın bir parçası olur.
    millet iradesi kavramının gerçek anlamı dışında belli maksatlarla, sadece bugün nefes alan türk halkının, çoğunluğu oluşturan belirli bir kısmına atfedilmesi son derece büyük bir cehalet ya da türk milletine yapılacak en büyük ihanettir.
    0 ...
  15. 23.
  16. ortak dil, ırk, adet, gelenek görenek ve dine sahip köklü insan topluluğuna verilen isim.
    0 ...
  17. 22.
  18. arapçadan dilimize geçen sözcük. anlamı "ümmet" kavramına denk gelmektedir. "ümmet" ise aynı dine mensup olanlar için kullanılır. bu kargaşayı önlemek için "millet" yerine "budun" sözcüğünü kullanmak lâzım gelir ama ağza daha yatkın olacağından "ulus" sözcüğünü kullanmamız uygundur.

    bir de "milet" vardır ama o ayrıdır.
    0 ...
  19. 21.
  20. Ziya Gökalp e göre millet aynı dili konuşan, aynı terbiyeyi gören ve aynı ahlaki, dini, bedii ülkülere bağlanan insanların meydana getirdiği cemiyettir.
    ancak bu tanımın çok büyük aksaklıkları olduğunu biraz araştırma yapınca hemen anlamak mümkün.
    mesela soy bilinci ya da dil milleti meydana getiren unsurlardan biri gökalpe göre. ama aynı gökalp Yunus Emre yi, Mevlana Celaleddin Rumiyi ibni Sina yı coşkuyla övüyor. Ama bu üç isimden Yunus, Türkçe; Mevlâna, Farsça; Sina ise Arapça kullanıyor. demek ki dil o kadar da önemli bir unsur değil millet için.
    1 ...
  21. 20.
  22. Millet kelimesi Arapça da koşmak, hızlı yürümek (melv), genişlemek, uzanmak, genleşmek (muluv), yazdırmak, dikte ettirmek (imla), gece ve gündüz (melevân), uzunca zaman (meliyy) kelimelerinin türetildiği (MLY) kökünden gelir.
    Asıl anlamı girilen/yürünen yol dur. Bu eğri bir yol da olabilir, doğru bir yol da. Bundan dolayı millet terimi din, ümmet ve şeriat anlamında da kullanılmaktadır.
    Türklerde binlerce yıllık tarihleri boyunca milletleşme, devletleşme ve imparatorluk süreçleri yaşamış, başka ırk, millet, kültür ve dinlerle sürekli kaynaşmış ve bugünkü durumlarına ulaşmışlardır. Aslında bu oluşum süreci halen de devam etmektedir. Çünkü milletleşme ve devletleşme süreçleri dinmeksizin süren bir değişim ve oluşum sürecidir. Günümüzde bu sürecin küreselleşmeyle son bulacağı düşünülmektedir. oysa hala devam eden çalışmalar bizlerin önünde uzun uzun yıllar olduğunu ne yazık ki göstermektedir.
    0 ...
  23. 19.
  24. belirli bir tarihi birikime sahip, aynı kültürden, gelenekten ve ırktan gelen insanların oluşturduğu topluluk.

    (bkz: türk milleti)
    2 ...
  25. 18.
  26. 17.
  27. islami literature gore millet; * *
    Sözlük anlamında gidilen yol. Bu anlam yolun niteligini belirtmez, hem doğru, hem de yanlış yolu içine alır. islam literatüründe ise din ve şeriat anlamlarını dile getirir. Günümüzde yaygın biçimde kullanıldığı gibi "aynı topraklar üzerinde yasayan, aynı kökten gelen, tarih, töre ve dil ortaklığı bulunan insanların tümü" biçiminde tanımlanan ulus ya da nation kavramlarıyla hiçbir anlam benzerliği taşımaz.

    Millet kelimesinin islam literatüründeki anlamını Kur'an belirler. Sözgelimi: "Kendini bilmez beyinsizden başka kim ibrahim'in milletinden yüz çevirir?" (el-Bakara, 2/130). "De ki: Hayır, biz batılı bırakıp Hakk'a yönelen ibrahim'in milletine uyarız" (el-Bakara, 2/135), ''De ki: Allah doğru söyledi. Öyleyse Hakk'a yönelen ibrahim'in milletine tabi olun" (Alu imran, 3/95) ve "iyilik yaparak kendisini Allah 'a teslim eden veiIbrahim'in hanif milletine tabi olandan millet bakimindan daha iyi kim olabilir?" (en-Nisa, 4/125) anlamındaki ayetlerde geçen millet kelimesi din ve seriat karşılığında kullanılmıştır.

    Kelimenin Kur'an'daki kullanılışından yola çıkan islam bilginlerine göre millet, din ve şeriat aynı anlamı dile getirir. Bununla birlikte aynı olgunun farklı yönlerini öne çıkarırlar. Aynı olgu inanç yönüyle din, amel yönüyle şeriat, bir toplanma zemini olması yönüyle de millet adını alır. Baska bir deyisle millet, dinin toplumsal yönünü belirtir. Ne var ki toplumu değil, toplumun üzerinde toplandığı dini ifade eder. Ünlü hadis izlenerek söylenirse, islam bir millet, küfür de bir millettir. Ancak kelimenin bu asıl anlamıyla müslümanlara ya da kafirlere millet denilemez. Bir dine, millete uyarak bir araya gelen, toplanan insanlara topluluk anlamında kavim, cemaat, ümmet, ehl-i millet, sahib-i millet denilir.

    Millet kelimesi zaman zaman mecazi anlamda ehl-i millet, sahib-i millet yerine, gerçek anlamdaki millete uyan insan toplulugu karşılığında da kullanılır. Ama bu kullanılışta da ulus ya da nation kavramları ile ilişkilendirilemez. Mecazi kullanışta, doğal olarak, belirleyici öge ulus kavramında olduğu gibi soy, tarih, dil vb. değil, dindir. Bu nedenle sözgelimi islam milleti deyimi gerçek anlamıyla islam dinini, mecazi anlamıyla da müslüman olan tüm uluslar toplamını ifade eder. Buna karşılık millet kelimesi ne gerçek, ne de mecazi anlamıyla Arap milleti ya da Türk milleti biçiminde kullanılamaz. Çünkü Arap ya da Türk adları bir dini değil, bir soyu belirtir.

    Millet kavramı ile ulus kavramının karıştırılmasına yol açtığı önemli bir yanlışlık da millet ile ümmetin anlamda, sayılması ya da ümmetin milletten daha genis bir anlamda düşünülmesidir Topluluk anlamndaki mecazi kullanılışıyla millet, tarihin belli bir döneminde ortaya çıkan insanları değil, belli bir inanca bağlı tüm insanları dile getirir. Bu nedenle islam milleti, yalnız Hz. Peygamber (s.a.s)'e inanan müslümanları değil, ilk peygamberden bu yana yaşamış tüm müslümanları belirtir. Oysa ümmet belli bir peygamberin izleyicisi müslümanlara verilen addır.

    alıntı:ahmet ozalp
    1 ...
  28. 16.
  29. elitlerin alt tabakaları daha kolay sömürmesine olanak sağlayan icat edilmiş geleneklerdir.

    (bkz: savaş milleti birleştiren en kuvvetli etkendir/#4914794)
    2 ...
  30. 15.
  31. stalin babanız şöylew demiş :
    müşterek dil, toprak, ekonomik hayat ve kültür birliğine yol açan gelenek birliğine sahip olarak gelişmiş insan topluluğuna millet denir...
    0 ...
  32. 14.
  33. 13.
  34. 12.
  35. maraşta, çorumda, 16 mart'ta beyazıtta, sivas'ta, gazi mahallesi'inde katledilenlerin de içinde oldukları bir kavramdır.
    0 ...
  36. 11.
  37. hayvanlar için kullanılmayan kavram.
    0 ...
  38. 10.
  39. Vatan topraklarında yaşayan bir ırka mensup topluluktur.
    1 ...
  40. 9.
  41. unutmadan merak edenler icin global web site:
    --spoiler--
    http://www.millet.fr
    --spoiler--
    0 ...
  42. 8.
  43. fransiz doga sporlari malzemesi ureticisi. ozellikle extreme sartlar icin olaganustu, ileri teknoloji kullanan her kesin pek bilmedigi, birakin herkesi pek cok dagcinin, doga sporcusunun yeni yeni haberdar oldugu markadir. 8000 daglara cikanlarin ayanlarinda gorunen o iri yapili, turuncu renkli botlari da ureten, maliyet-islevsellik dusunuldugunde aslinda pek de pahali olmayan ve turkiye'de (bkz: adventure republic)'in ithal ettigi sevdigim, ozendigim marka.
    0 ...
  44. 7.
  45. insan toplulukları, çeşitli ırklardan, çeşitli etnik kökenlerden gelirler, ama bu tür ırki ve etnik kimlikler birbiri ile etkileşerek, birbirini eriterek, birbirini yok ederek, birbiriyle birleşerek daha büyük halk topluluklarına dönüşür ki, çağdaş milletler böyle meydana gelir. Millet aşaması, etnik, ırki, kökenlerin tarihsel olarak silindiği bir aşamadır. O nedenle çağdaş milletler bir bütün oluşturur, milletin bütünlüğü ya da tekliği kavramı da buradan türer.

    Türkiye açısından baktığımızda ise, binlerce yıldır Türkiye coğrafyasında biraraya gelen çeşitli etnik kavimler, binlerce yıl içinde birleşerek, birbirinin içinde eriyerek tek bir millet oluşturmuştur ki, bunun da adı Türk milletidir. Türk, bir etnik ya da ırki kavram değil, bu yörede yaşayan milletin adıdır. Bu ad, binlerce yıldır kullanılmaktadır ve binlerce yıldır da aynı anlama gelmektedir.

    (bkz: gökçe fırat)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük