demokratik düzen, karşılıklı hoşgörü ve anlayışın hakim olduğu, farklı düşüncelere korumalı bir alan sağlayan sistemdir. bu özgürlüklerden yararlanarak, demokrasiyi tam anlamıyla bir araç-kaldıraç olarak kullanıp demokratik ortamı yok etmeye imkan vermeyen sistem militan-mücadeleci demokrasidir.
demokrasiye nazaran daha aktiftir, militan demokrasi. tıpkı bir canlı gibi, kendisini ortadan kaldırmaya çalışanlara karşı mücadele eder, kendi devamlılığını sağlayacak kurumları bünyesinde barındırır.
2. dünya savaşı sonrası özellikle kıta avrupasında ortaya çıkmış bir kavramdır. Buna göre, demokratik bir ülkede hukuk düzeni, ülkedeli demokratik yapıyı değiştirmeye yönelik siyasi hareketlerle savaşmalıdır, iktidara gelmesini önlemelidir anlayışıdır temel olarak.
Günümüzde özellikle almanya, ispanya gibi ülkelerde bu tip bir demokrasi vardır. Türkiye de bu gruba dahil edilebilir.
"liberal demokratik rejimlerde özgürlükler ve özellikle düşünce özgürlüğü için söz konusu olan mutlaklık, geçmişte kimi akımlar tarafından çeşitli antidemokratik amaçları gerçekleştirme yolunda araç olarak kullanılmıştır. bunun sonucunda kimi ülkelerdeki demokratik rejimler sınırsız özgürlüklerden faydalanılarak yıkılmış ve yerine totaliter rejimler kurulmuştur. bu durum liberal demokrasilerde "mutlak özgürlük" koşulunun yeniden ele alınmasını gündeme getirmiştir.
liberal demokratik rejimlerin, yukarıda belirtilen amaçlarla kimi özgürlüklere birtakım sınırlamaları gündeme getirmesi militan demokrasi olarak ifade edilmektedir. militan demokrasi anlayışı, özgürlükçü demokratik düzeni korumak amacıyla demokrasi karşıtlarının bazı özgürlüklerine sınır koymayı amaçladığından, bu anlayış sadece özgürlükçü demokrasilerde gündeme gelebilir. liberal demokrasi dışındaki diğer siyasal rejimlerde zaten özgürlükler konusunda yukarıda belirttiğimiz anlamda bir serbesti söz konusu olamayacağına göre, militan demokrasi anlayışının gündeme gelmesi de düşünülemez. hatta denebilir ki zaten bu rejimler kendini korumak amacıyla birçok özgürlüğü baştan sınırlandırmıştır. bu rejimlerde gerçek anlamda halkın yönetime katılması ve yönetimi etkilemesi söz konusu değildir."
kısaca;
militan demokrasi uygulayan ülkelerde barışçıl olmayan hiçbir eyleme izin verilmez. izinsiz yürüyüş, oturma eylemi, bir yerlerde durmak, slogan atmak vb. türlü şiddet içermeyen protestolar yapabilirsiniz. polise küfretseniz dahi müdahale etmezler. ancak şiddet içeren bir eylem çok kesin bir dille yasak. elinize molotof kokteyli alıp orayı burayı yakıp yıkamazsınız yani.
mesela bu anlayışa bir örnek olarak da; türkiye'de bdp'li milletvekilleri güneydoğuya' gidip teröristlerle fotoğraf çektiriyorlar. ellerinde keleşler, üstlerinde üniformaları... fotoğraflar medyada yer alıyor sonra. bunlar yetmezmiş gibi mecliste de açık olarak terör sempatizanlığı yapabiliyorlar. işte militan demokrasilerde böyle bir şey yapamazsınız. partiniz kapanır, siyasetten men edilirsiniz.
küçük bir örnek olarak da; demokrasi içerisinde demokrasi karşıtlığı yapmanıza izin vermez. madem demokrasiye karşısın, o zaman neden demokratik haklarını kullanarak eylem yapıyorsun?..
***
detaylı olarak;
Bu demokrasi anlayışına göre demokrasi de kendini savunmak zorundadır. Bu savunmayı (kendini korumayı) esasta demokrasiye karşı olanların ifade ve örgütlenme özgürlüklerine sınırlama getirerek sağlamaya çalışır.
Militan demokrasi yaklaşımı ikinci Dünya Savaşından sonra yaygınlık kazanan bir demokrasi kuramıdır. Ortaya çıkıp yaygınlaşmasında bu savaşın çıkmasına yol açan başlıca liderler olan Adolf Hitler ve Benito Mussolininin demokratik bir rejim içinde iktidara gelerek demokrasiyi yok etmeleri gibi kötü bir tecrübenin yaşanmış olmasının etkisinden bahsedilebilir.
Bu kuram;
- Demokrasinin varlığı açısından demokrasiye karşı olan görüş ve kuruluşlara izin verilmemesini savunmaktadır.
- Militan Demokrasi Kendini Koruyan Demokrasi olarak da ifade edilir.
- Militan Demokrasi yaklaşımı şiddet öğeleri içeren (barışçıl olmayan) ifade ve toplantı özgürlüğünü de demokrasi açısından reddetmektedir.