Artık ölümüne çok uzak bir zaman yokken çıktığı turnede dönemin popüler parçalarını çalar. Özellikle time after time versiyonundaki doğaçlamalarında tizlere çıkamaması ve artık yolun sonuna geldiğinin sinyallerini vermesi her defasında beni çok üzer. Ayrıca o turnede Türkiye'ye de geliyor.
(26 Mayıs 1926 - 28 Eylül 1991), ABD'li caz trompetçisi, şef ve bestecidir.
East St. Louis'de orta halli bir ailede büyüyüp, müziğin farkına 6-7 yaşlarında varan Miles Davis babasının ona hediye ettiği trompetle müziğe ilk adımlarını attı. ilk trompet hocası Elwood Buchanan'ın ona çok emeği geçmiş, onu çok etkilemiştir. ikinci hocası bay Gustav kendi ürettiği trompet ağızlıklarından birini de Miles için yapmıştı. Bu ağızlık özgün sesini yakalamasında hayatî rol oynamıştır. Okuduğu okulun orkestrasında ve birkaç R&B grubunda çalmaya başladı. Cazı keşfedince Charlie Parker ve Dizzy Gillespie'nin sesine hayran kaldı.
Dizzy ve Bird'de onu beğendiler ve New York'a davet ettiler. New York'ta gündüzleri müzik okulu Julliard'a gidiyordu. Miles Davis fazla zaman harcamayıp Parker ile 1946'dan 1948'e kadar çaldı. Bu onun ilk tecrübesiydi. Sonra J.J Johnson, Lee Konitz, Gerry Mulligan, John Lewis ve Max Roach gibi mükemmel caz ustalarından oluşan bir grupta çaldı ve sonucu "Birth Of The Cool" albümü oldu.
1950'lilerin başlarında John Coltrane, Red Garland, Paul Chambers, Philly Joe Jones gibi isimlerle çalıştı. Bu grup çok popüler oldu ve Cookin', Steamin', Workin' ve Relaxin' gibi albümler yaptılar. Gil Evans ile çalışırken Porgy and Bess ve Sketches of Spain gibi başarılı albümler yaptılar. En güzel albümlerinden birisi Coltrane, Julian Adderley, Bill Evans, Paul Chambers ve Philly Joe Jones ile yaptığı Kind Of Blue albümüdür. 1960'lı yıllarda Miles Davis, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Tony Williams ve Ron Carter ile çalıştı. Biraz daha tecrübî ve karışık, özgün bir caz icra ettiler. Hülâsa 6-disk setli The Complete Columbia Studio Recordings (1965-1968) albümü ortaya çıktı.
1970'li yıllarda Miles Davis gençlerin rock müziği cazı tercih ettiklerini farketti. Ve müziğinde elektro-gitar, bas gitar, org ve amfiye bağlı trompet kullanmaya başladı. Neticesinde "Bitches Brew" isimli albümü 400.000 sattı ve tarihe en çok satan caz albümü olarak geçti. 1970 ve 1980'lerde aynı tarzda devam etti.
Başrolünü Jeanne Moreau'nun oynadığı Louis Malle'in ünlü kara filmi 'Ölüm Asansorü'ne yaptığı müzik bir kült objesi haline gelmiştir.
cool jazz'ın kralı. kind of blue albümü tüm zamanların en iyi jazz albümü olarak nitelendiriliyor. dinlenilmesi tarafımdan tavsiye edilir tüm jazz sevenlere.
kendisiyle tanışmadan evvel, ilk olarak janet fitch'in beyaz zakkum romanında, astrid'in ağzından çıktığı haliyle aklımda kalmış trompetçi.
""cennete yedi adım" diyordu miles davis. "yedi adım" diye düşündüm, hepsi bu kadar mıydı?"
ilk profesyonel müzik tecrübesini 1946 - 1948 yılları arasında charlie parker ile beraber çalışarak yaşamış, daha sonra farklı zaman dilimlerinde de olsa paul chambers ve philly joe jones gibi isimlerle beraber aynı sahnenin tozunu yutmuş, müzik yaptığı adamlar ve müzik dünyasına kazandırdığı eserler düşünüldüğünde sonsuz saygı hak eden ve trompetindeki o büyülü sesi nasıl çıkartabildiğini asla anlayamayacağım büyük müzisyen.
1991 yılında haya gözlerini yuman trompetin büyük ismi. 6 Yaşında trompet çalmaya başlamış. Bizim hüsnü şenlendirici'nin klarnete başladığı yaşlar.59 yıl boyunca durmadan çalmıştır.
charlie parker' ın yanında yetişmiş ve muzik yaptıgı sure boyunca 5 kere tarz değiştirmiş efsane. kimi zaman eve kapanıp kokain ve genç kız partisi yapan, kimi zaman muziği bırakan hatta ve hatta gençliğinde pezevenklik ve torbacılık yapan dahi. yarattıgı tarzlar arasında; cool jazz*, hard bebop ve fusion* vardır. jimi hendrix' ten etkilenerek elektronik enstrumanlara ilgi duydu ve albumlerinde sound değişiklikleri ortaya cıktı. ayrıca yanında çalısmıs, onunla buyumus muzisyenler sunlardır: