franz kafka'nın önceleri mektuplaşarak iletişime geçtiği, sonradan aşık olduğu, varoluşsal sorunlar içerisindeki yazar kadın. kafka ona olan aşkını şu şekilde ifade eder:
"En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki"
senin... sadece senin kelimesini kullanmak istedim ama silinme sebebi olmus. entryi silmeyi dusuneceginize o kelimenin baslikla ne anlama geldigini dusunseydiniz derim. boyle olsun simdi; ya kafka'yi okuyun yada silin yine dokunmayacam bir daha.
"benimsin" sözünden başka bir söz duymak isterdim senden.. neden hep bunu söylüyorsun..evet büyük bir yalandı..ben de katıldımdı o yalana..daha kötüsü kendimi temize çıkarmak için katıldımdı..
ne fena yapmamı dilediğin işler..kendiliğinden oluveriyor.. bana yapacak şey kalmıyor..
güvenmiyormusun bana.. yoksa kendi güvenimi arttırmam için mi böyle davranıyorsun..
dikkat et, belli oluyor..
ravensbruk'taki kadınlar tecrit kampında tanıştığı margarete buber_neumann adında bir alman kadın yazarı milena'yı tanıtan bir kitap yazdı ikinci dünya savaşından sonra. kitabın içeriğini milena'nın anıları, acıları, birlikte gecen tutukluluk günleri, milena'nın hayatındaki erkekler ve pek tabii franz kafka oluşturmaktaydı.
franz kafka nın karşılık bulamadığı büyük aşkı. kafka nın öykülerini çek diline çevirmek için ilk karşılatıklarında, olayın buraya kadar geleceğini elbette tahmin edemiyorlardı. kafka nın ruh hali izlenimlerime göre mutluluğu kabul edecek bir derinlikte olmadı hiç. kafka melankoliyi sevdi. acı çekmeyi sevdi. evli olan milena da hem kocasını hem de kafka yı sevdiğini yazdı mektuplarında. kafka çok keskin bir cümle fırlattı kendisine; "hem yarasın hem bıçak"
ünlü aşık çevirmen. franz kafka' nın almanca yazdığı eserleri çek diline kendi isteğiyle çevirmeye başlar. bu isteği sayesinde kafka ile mektuplaşmaya başlarlar. kısa zamanda bir aşka dönüşür aralarındaki bağ. fakat 2 yıl sonra milena'nın evli olmasından dolayı yaptıklarının doğru olmadığını düşünür kafka. ve bunu 1921 yılının ocak ayında bunu milena' ya söyler .
''artık gelme, daha fazla gelme'' der ve yazışmaları biter. ama kafka hergün postaneye gitmeye devam eder.
1922 yılında sinir bunalımı geçirir ve milena onu görmeye gider. son kez birbirlerini görürler. çünkü 1923' ün haziranında kafka ölür.
milena ise 1944' te toplama kamapında ölür...
Çok genç yaşta bir Yahudi- Alman' a aşık olur ve babasının şiddetle karşı çıkmasına rağmen bu tutkulu aşkından vazgeçmez. Bunun üzerine hayatında çok büyük sarsıntılar yaşamasına sebep olan bir sinir kliniğine öz babası tarafından kapatılır. Burada bir yıl kalır ve çıktığında, dibe vurmuş, karanlığa gömülmüş bir ruhla baş başa bulur kendini. Milena bu ağır buhranlardan kurtulmak için zaman zaman uyuşturucu maddelere başvurur ve bu dönemi hayatının en karanlık zaman dilimleri olarak ifade eder. Tam da bu sırada babasıyla olan tüm bağını koparır ve para kazanmak için çeviriler yapmaya başlar. işte Kafka' yla olan ilişkisi de bu çevirilerle hayat bulur.
öyle bir adama aşık oldu ki, aşkı yaşarken aşkına doyamadı. gazeteci bir kadının, sevdiği adamın ölümü üzerine yazdığı dramdır milena. bir diğer ölümü de toplama kamplarında vuku bulmuştur.
franz kafkaNın kendinden 14 yaş küçük olmasına rağmen aşık olduğu ve 4 yıl kadar mektuplaştığı kadındır. Kafka'nın imkansızlığa rağmen aşka olan aşkını hakedecek kadar değerli bir insandır.