milattan öncesinde yılların değişimiyle olan mantık hatasıdır. kaç yılında başladığı bilinmemekle birlikte, kim nasıl bir mantıkla, örneğin 5000 yılından başlayalım, geriye doğru sayalım demiştir.
Üstad Bu Milattan önce kavramı o dönem de çıkarılmadığı için saçma bir bildiridir. Yakın Tarih de Belli bir Hususu Milad Olarak kabul etmişlerdir. Bu da Hz. isa'nın Doğumudur. Ve O tarihten öncesine Milattan önce O Tarihden Sonrasına da Milattan Sonra denmiştir.
Olmayan mantik hatasidir. Milat kavrami Julyen takvimi ile baslamistir. O yillarda roma imparatorlugunun hristiyanligi kabulu ile isa milat olarak kabul edilmekte ve ona gore bir cizelge hazirlanmakta idi. Modern takvimdeki gibi 12 ay, artik gun kavramlari var idi. 16. yy da gregorian takvimi julian i modifiye ederek ve aslina sadik kalarak modernize etti. Gunumuzun ileri teknolojisi ile eski buluntulari tarihlemek icin julyen takviminin milat kabul ettigi seyi biz de ediyoruz aslinda, bir sacmalik yok.
Ancak yine de burada bir ironi var. Takvime baslangic noktasi olarak kabul ettikleri noktanin aslinda ilk nokta olmadigini biliyor olmalari mantiksal bir sorun olusturuyor. Ancak onun da cevabi basit, butun noktalar esit onemde degiller. Isa onlar icin "ilk" nokta, cunku hayat hristiyanlik ile basladi.
En mukemmel takvim icin bir baslangic noktasi aramak da zaman paradoksuna bizi dusureceginden dolayi ( takvim mi onceydi, zaman mi ) boylesi en guzeli.