mikrobiyoloji

    3.
  1. hakkında herkesin az çok bilgi edinmesi gereken, mikroorganizmaları inceleyen bilim dalı. hemen hemen tüm hastalıkların sebebi mikroorganizmalardır. bunlar; patojen bakteriler, virüsler, mantarlar olabilirler. birey hijyene önem verdiği taktirde, özellikle de el ve ağız bakımına özen gösterdiği taktirde mikroorganizmaların sebebiyet verdiği hastalıklardan kolayca korunabilir. ancak önlemin yetersiz kaldığı durumlar da olabilir şöyle ki; cryptococcus neoformans adındaki mantar insana kuru güvercin dışkısından bulaşabilir. ancak nemli haldeyken dışkı içindeki amipler bu fungusu fagosite ederler. önemli olan kuş üzerimize ettiğinde hemen silip o bölgeyi steril etmektir çünkü mantar ölümcül hastalıklara yol açabilir. demek ki neymiş efendim, tepemize kuş etmesi kısmet değil hastalık alameti de olabilirmiş.
    aynı şekilde clostiridium botylınum adındaki bakteri bozuk konservelerde ürer ve bu bakterinin 1 gramı 227 milyon insanı öldürecek kadar toksin salgılar. o yüzden tarihi geçmiş konservelerden uzak durmalıyız.
    legionella adındaki diğer bir patojen bakteri ise dekoratif çeşme, duş başlıkları, su tankları gibi suyun çok fazla bulunduğu ve biyofilm oluşan yerlerde ürer. bu bakteri solunum yoluyla vücada girerek akciğerlerden vücuda yayılır ve ölümcül olabilir. bu yüzden fıskiyelerden olabildiğince uzak durmalı, evdeki duş başlıkları belli aralıklarda değiştirilmeli. daha bunu gibi verilecek bir sürü örnek var, biz temkinli olmalıyız ki gözle bile görünmeyen düdük kadar mikroorganizmalar tarafından yatağa düşürülmeyelim.
    6 ...
  2. 14.
  3. 8.
  4. çeşitli mikroorganizmalarla içli dışlı olmaya başladığınız derstir.
    mesela bir bakteri olsun. iç dünyasına kadar inersiniz, yok kok şeklinde olanıydı, yok çubuk şeklinde olanıydı diye bakterileri de sınıflara ayırmaya başlarsınız.
    tutar sırf zevk olsun diye besiyeri hazırlar, onların üremesini gelişmesini sağlar, sonra da bir paçavra gibi zefirana koyar ölmesini sağlarsınız.
    gram pozitif mi negatif mi diye renkten renge sokarsınız güzelim organizmaları.
    evde ekmek mi küflenmiş? artık sizden iyi bileni yoktur. "bu işte hödümsü oluyor. şimdi şu görmüş olduğunuz renkler..." şeklinde artistlik yaparsınız ev arkadaşlarınıza. hiç bu kadar heyecanlandırmamıştı oysaki salçanın üstüne oluşan beyazlıklar? artık yemek yaparken o kısmı sıyırıp atmaz, inceler öyle atarsınız.

    ahan da böyle hayatınızın içine enfekte olan bir derstir, virüsler gibi.
    * * *
    4 ...
  5. 26.
  6. Yazik farelere ilac enjekte edip bayıltıp sonrasında boyunlarını kırdıkları bölüm.

    Hay.fiz.lab. 3. Sınıf*
    3 ...
  7. 9.
  8. mikros:küçük
    bios:canlı
    logy:bilim

    kelimelerinin biraraya gelerek oluşturduğu, küçük canlı bilimi anlamına gelir.
    2 ...
  9. 6.
  10. bu derste birsürü mikroorganizma ile muhatttap olursunuz. onları ve onların her özelliğini bilmek zorundasınızdır; aerobları, anaerobları, fakültatif olanları, kınlı zarflı, ifinim sonra spiroketler, actinomisetler, riketsiyalar, obligatlar, gram pozitif olanlar, gram negatifler, parazitler, saprofitler... uzar gider. of of.
    *
    2 ...
  11. 2.
  12. mikroorganizmaları fizyolojik ve morfolojik bakımdan inceleyen bilim dalı.
    2 ...
  13. 5.
  14. 10.
  15. tus çalışan doktor adaylarını hayattan bezdiren ezber yükü ders.
    1 ...
  16. 1.
  17. mikroorganizmaların doğa ile etkileşimlerini inceleyen, zararlarının indirgenilmesini sağlayan ve faydalarının daha aktif kullanılır hale getirilmesiyle uğraşan bilim dalı.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük