Mihrap, camilerin giriş kapılarının tam karşısındaki biraz yüksekçe ve duvara gömülü oyuk bir yer olup yön olarak kıbleye dönüktür ve imamın cemaate namaz kıldırırken durduğu bölümdür. islam'ın ilk yıllarında mihrabın yönü Kudüs'e dönükken daha sonra Mekke'ye döndürülmüştür. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2408446/+
osman hamdi bey in bir tablosu. resimde bir kadın rahlenin üzerine oturmuş, yerede dini içerikli olduğu belli olan kitaplar saçılmış. yerde kitaplar, kitapların olması gereken yerde ise bi kadın, başı açık tasvir edilmiş. .
yapıldığı tarihten 100 yıl sonra bile yoğun eleştirilere maruz kalan bu eserde, osman hamdi o gunun sartlarında kadının özgürleşmesini engeleyen dinin yaptırımlarını eleştirmek istemiş. osman hamdi bey in belkide en mesaj içerikli tablosudur. yanda bulunan samdan ve mum da cinsel çağrısım yapmaktadır.
bir tapınma mekanında litürjik yönelme doğrultusuna işaret eden küçük girinti, niş. özellikle caminin bu anlamdaki alanı anlamına gelir. camide mihrap emeviler döneminde 9. yüzyılın ortalarında belirmiştir.