regl olmuş bir midye yedikten sonra öğrenip ağzımdaki o kesif kokunun nedenini öğrendiğim olaydır. ayrıca ağzımdaki o tadın neden tanıdık bir tad olduğunu bana öğretmiş hadisedir.
(bkz: midyenin adet gormesi) vakti zamanında aramaya inanmayıp açtığım sonra da entrymi silip kaçtığım başlık. ama daha çok rağbet gördü orası ayrı tabi.
kesinlikle yanlış bilgidir.
midyelerin üreme fizyolojisi çok daha basit ve farklı şekilde çalışır. midyelerde rahim diye birşey zaten olmadığı gibi, bozulan yumurtanın da kanla dışarı atılması gibi birşey söz konusu olamaz. midyeler döl (yumurta ve sperm) verdikten sonra 1 ay içinde tekrar yeni döl üretir. dişi midyeler 'pembe veya kırmızı renkteki yumurtalarını' paketler halinde suya bırakırlar, yumurtalar suda birbirinden ayrılıp zemine yayılır. yani yumurtaların rengi kırmızıdır, tavuğunkinin beyaz veya kahverengi, balığın siyahımsı, kazın yeşilimsi olması gibi. eğer yumurta veya spermlerin hepsi atılmaz, içerde kalan olursa bu hücreler dejenere olur, yani bozulur ve 'vücut tarafından' absorbe edilir. yani bizim yumurta yiyip enerji almamız gibi, midye de besin değeri yüksek olan yumurtasını kendi içinde absorbe eder ve enerjiye çevirir.
görüntü itibariyle her ay içinden kırmızı bişeyler atan bir canlıya benzese de, her gördüğümüz sakallıyı dedemiz sanmamak gerekir.
yardımcı kaynak: http://www.tarim.gov.tr/u...im/Su_Urunleri,Midye.html